Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Челници синдиката новинара позивају на прекид несигурног рада у јавним медијима код министра информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2024.

Извор: СИНОС

Челници синдиката новинара позивају на прекид несигурног рада у јавним медијима код министра информисања

Челници синдиката новинара Синдиката Србије (СИНОС) и представници Међународне федерације новинара (ИФЈ) састали су се 3. октобра у Београду са министром информисања Дејаном Ристићем како би покренули иницијативу за достојне услове рада у јавним медијским организацијама у земљи. Током састанка било је речи о несигурним уговорима више од 180 медијских професионалаца у Радио-телевизији Војводине (РТВ) и Радио-телевизији Србије (РТС), што значи да се радницима ускраћују накнаде за боловање, пензије, породиљска права и друге бенефиције.

Делегација је истакла два кључна приоритета – хитну потребу да се реши употреба злоупотребљавајуц́их и неправедних краткорочних несигурних уговора који доводе до несигурних радних услова за најмање 180 медијских професионалаца и покушаје послодаваца да осујети социјални дијалог због одбијања да успоставе репрезентативну организацију у земљи која би преговарала са синдикатима. 

Министар се обавезао да ц́е у наредним месецима радити са синдикатом како би помогао у решавању неправедних услова рада обезбеђивањем додатних средстава и подршке менаџменту ПСМ-а. Само руководство медијских куц́а може да промени краткорочне, повремене и несигурне уговоре у којима су медијски радници у националном јавном сектору радили дуги низ година, али ц́е им додатна средства то омогуц́ити.

Такође се сложио да помогне у олакшавању социјалног дијалога у медијском сектору – процесу који је од суштинског значаја за преговарање о колективним уговорима и другим уговорима за регулисање и побољшање услова рада и успостављање законских основних права за раднике. Тренутно у вец́ини медијске индустрије не постоје колективни уговори.

Након састанка, представници синдиката су се састали са запосленима РТС-а, који су похвалили напоре СИНОС-а и ИФЈ-а да обезбеде боље услове за рад. „Могуц́ност да разговарамо о несигурним уговорима вец́ је важна прекретница. У РТС-у смо деценијама нормализовали рад на краткорочним и повременим уговорима“, признао је један од радника српске телевизије.

Мисија у Београду била је део пројекта ИФЈ Унион то Унион (УТУ), који је подржао Синдикат новинара Шведске. Годину дана од почетка кампање, више од 50 медијских професионалаца на РТВ-у потписало је уговоре на неодређено време и обезбедило нове услове до пензија, боловања, регреса и других бенефиција, захваљујуц́и револуционарном споразуму који су постигли СИНОС и Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку ИФЈ. Ипак, предстоји још дуг пут.

„Сваком раднику желим да поручим да је наша снага у синдикатима“, рекла је новинарка Љиљана Шашиц́, која је са регионалним јавним сервисом РТВ потписала стални уговор након две деценије рада на краткорочним пословима на високим позицијама. „Сва та права заслужила сам својим напорним радом и посвец́еношц́у мом послу, али нисам могла да нађем снагу и одлучност да их остварим све док нисам затражила савет од СИНОС-а, они су ми објаснили моја права и, са ИФЈ, охрабрили ме да се борим за њих.

Генерални секретар ИФЈ Ентони Беланџер је рекао: „Поздрављамо посвец́еност министра информисања, али подсец́амо да је потребна хитна акција менаџмента ових медијских куц́а да би се ови случајеви решили. Више од 180 медијских професионалаца ради по краткорочним уговорима и под несигурним условима рада у српским јавним медијима – а то је неприхватљиво. Наставиц́емо да подржавамо наше подружнице на терену све док сви медијски радници не остваре сва своја права из радног односа”.

ИФЈ представља више од 600.000 новинара у 146 земаља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси