Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полицајац на суђењу КРИК-у по тужби Колувије: На „Јовањици“ смо нашли стотине килограма марихуане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2024.

Аутор: Милица Војиновић Извор: КРИК

Полицајац на суђењу КРИК-у по тужби Колувије: На „Јовањици“ смо нашли стотине килограма марихуане

На данашњем суђењу КРИК-у по тужби Предрага Колувије, коме се суди за узгајање више од тоне и по марихуане, сведочио је Љубомир Петровић, један од полицајаца који је учествовао у откривању случаја „Јовањица“. Он је навео да је са колегама на Колувијином имању открио 600 килограма марихуане и око 35.000 стабљика ове биљке. Колувија је тужио КРИК и уредника Стевана Дојчиновића тврдећи да су у текстовима о суђењу „Јовањица“ новинари прекршили претпоставку невиности тиме што су написали да је „оптужени нарко-бос“.

На данашње суђење КРИК-у као сведоци позвани су полицајци који су учествовали у откривању „Јовањице“ – Слободан Миленковић, бивши начелник Четвртог одељења Управе криминалистичке полиције и припадник ове јединице Љубомир Петровић, пише КРИК. Њих је као сведоке предложио КРИК, јер је Колувија у тужби истакао као спорне наводе из КРИК-ових текстова да је код њега пронађена фалсификована службена легитимација и да је на имању „Јовањица“ пронађена велика количина дроге. У судницу је данас дошао само Петровић.

Петровић је данас потврдио оно што је КРИК објавио у тексту.

„Колеге су ми пренеле да је у (Колувијином) возило пронађена службена легитимација са његовом фотографијом и личним подацима, те да се он представио као службеник Министарства унутрашњих послова“, испричао је Петровић и додао да он није лично легитимисао Колувију приликом његовог привођења.

Полицајац је испричао и да је након привођења Колувије готово сваки дан био на његовом имању „Јовањица“ док је трајао увиђај тако да зна да је тамо пронађена марихуана.

„Од значајних ствари пронађено је 600 килограма опојне дроге марихуана, што је касније потврђено вештачењем и око 35.000 биљки, један револвер, роковници, сервер“, рекао је Петровић.

Колувијин адвокат Александар Живановић питао је Петровића да ли му је познато да је КРИК текстовима прекршио закон, али судија Велибор Баровић није дозволио ово питање уз образложење да полицајац то не може да зна.

Наставак суђења заказан је за март следеће године кад би требало да сведоче и други полицајци који су учествовали откривању „Јовањице“.

Колувија је, подсетимо, тужио КРИК и уредника Стевана Дојчиновића тврдећи да су у текстовима о њему новинари прекршили претпоставку невиности јер су објавили, између осталог, да је „оптужени нарко-бос“. Због тога је тражио одштету од 2,8 милиона динара (готово 24.000 евра).

Већина текстова које је КРИК објавио су извештаји са суђења Колувији по оптужници за производњу дроге и организовање криминалне групе, које је у јавности познато као случај „Јовањица“. КРИК је у текстовима јасно навео да је реч о оптужбама тужилаштва, као и да је суђење Колувији у току. Осим тога, формулацију за коју Колувија тврди да је спорна користе водећи светски медији, попут „Гардијана”, „Вашингтон поста” и „Ројтерса“.

Ово је друга тужба коју је Колувија поднео против КРИК-а и то због истих ствари. Суђење по првој завршено је у његову корист пошто је судија Бојана Чогурић проценила да је КРИК прекршио претпоставку невиности, а њену пресуду потврдио Апелациони суд у Београду. Пресуда је тако постала правоснажна, а КРИК се на њу жалио Уставном суду, а када исцрпи сва правна средства у земљи, покренуће поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Редакција КРИК-а сматра да су обе тужбе поднете са циљем да се новинари обесхрабре да извештавају о Колувији и оптужбама против њега, а овај став заузела су и бројна домаћа и међународна новинарска удружења, као и друге струковне организације.

Осим Колувијине тужбе, новинари и уредник КРИК-а боре се са још 15 оваквих, такозваних СЛАПП тужби. Недавно је КРИК тужила и судија Апелационог суда у Београду Душанка Ђорђевић која тражи да новинарка и уредник КРИК-а буду осуђени на затворске казне, као и да им се забрани обављање новинарског посла. КРИК истиче да је реч о СЛАПП тужбама које за циљ имају да изврше притисак на редакцију и како се не би бавили одређеним темама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси