Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарки правде Србије стигао апел готово 800 утицајних светских личности: „Времена више нема, спречите изручење Андреја“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 09. 2024.

Аутор: С.Д. Извор: Данас

Министарки правде Србије стигао апел готово 800 утицајних светских личности: „Времена више нема, спречите изручење Андреја“

На адресу Апелационог суда у Београду и мнинистарке правде Србије Маје Поповић упућен је апел готово 800 утицајних светских личности из области филма и уметничке продукције да спрече изручење филмског редитеља, активисту и новинара Андреја Гњота Белорусији, где му прети затвор, мучење, па чак и смртна казна.

„Времена више нема“, наводе у писму, додајући да је 27. августа Апелациони суд у Србији одржао завршно рочиште у Андрејевом случају. Сада ће одлучити да ли ће бити изручен или не.

Андреј је белоруски режисер и активиста. Познат је по снимању документарних снимака током протеста у Белорусији 2020. и снимању апела спортиста за слободне и поштене изборе. Због ових активностина мети је прогона белоруског ауторитарног режима.

Андреј је ухапшен у Србији 2023. на основу Интерполове потернице коју је издала белоруска влада – тактика коју режим Лукашенка поновљено користи за прогон активиста за демократију широм света.

Иако је Интерпол касније повукао потерницу, Србија још није ослободила Андреја.

Међународне организације за људска права су признали Андреја као политичког затвореника.

Како наводи Амнести Интрнешнел, „Према међународном праву које забрањује мучење и нечовечно поступање, Србија мора пружити заштиту Андреју Гњоту. Позивамо владу Србије да осигура његову безбедност и слободу“.

Сличне апеле упутили су Комитет за заштиту новинара, Међународна коалиција за филмске ствараоце у ризику, Међународна федерација за људска права и друге организације.

У овом тренутку, у Белорусији постоји више од 1300 политичких затвореника, који се држе у нехуманим условима. 

Кампању „Уметници за Андреја“ (Артистс фо Андреи) организује глумац Митја Савелау и филмска продуценткиња и редитељка Воља Чајкоускаја, суоснивачица Белоруске независне филмске академије (БИФА) уз подршку Европске филмске академије (ЕФА). У јулу, БИФА и ЕФА су заједнички позвали на хитно ослобађање Андреја Гњота.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси