Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуде активистима после протеста у Београду због новинарке Информера: „Постоје бројне нејасноће“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2024.

Аутор: Ненад Нешић Извор: Н1

Пресуде активистима после протеста у Београду због новинарке Информера: „Постоје бројне нејасноће“

Уложена је жалба на пресуду којом су активисти Иван Бјелић, Никола Ристић и Јевђеније Јулијан Димитријевић, након протеста "Рудника неће бити" осуђени на 40, односно 30 дана затвора. Њихов адвокат Марко Пантић каже за Н1 да у пресуди постоје бројне нејасноће и да очекује да ће убрзо бити укинута.

Са пруге право у пругасто одело. Само што тројицу активиста у Падинску скелу није одвела блокада пруге. Њихов адвокат појашњава пресуду.

„Свој тројици се ставља на терет да су пришли, окружили новинарку Информера, ометали је у раду и викали на њу“, наводи адвокат Пантић.

На снимку са протеста, види се новинарка Информера, која је имала укључење уживо, и активисти који је окружују. Чују се повици: „децу нам трујете“, а потом и подижу транспаренти с натписом „нећете копати“. У једном тренутку у кадру се појављује и сендвич који држи активиста Иван Бјелић.

Само њему је у овом случају конкретизована радња, а притом није утврђено шта се тачно десило, објашњава адвокат Пантић.

„Да је држао сендвич близу њених уста, да је махао сендвичем, да јој је гурнуо сендвич у уста и да је измазао садржајем сендвича. Не улазећи у то да ли је то тако било или није, а то је суд требало да процени, а по нашем мишљењу није добро проценио јер је одбио као доказ да се врши увид у снимак. Било је више снимака од више учесника протеста, били су на друштвеним мрежама и суд је то морао да уради“, наводи адвокат.

Није конкретизовано шта им се тачно ставља на терет

У пресуди која је одмах донета, за осталу двојицу активиста није конкретизовано шта им се тачно ставља на терет.

„Шта су викали, како су ометали, да ли конклудентно или речима, а посебно нам није јасно зашто се ту нашао Димитријевић, кад се на снимцима за њега не види ништа. Да их није било најмање тројица, морали би да им дају новчане казне и онда то не би имало толиког ефекта“, каже он.

Жалба на пресуду је уложена, а одлука суда о тој жалби очекује се у наредних неколико дана. Из удружења Не дамо Јадар траже да се ухапшени активисти што пре ослободе.

„Биће им дат рок сутра до 12 часова да ослободе људе, а ако их не буду ослободили, сутра ћемо објавити даљи план и следеће кораке шта ће се радити поводом тога“, наводи Златко Kокановић за Н1.

Иначе, овај инцидент први је, јутро после протеста поменуо председник државе.

„Оно што је доживела од ових марксиста-анархиста, онако врло имбецилно понашање њиховог поливања водом и гурања сендвича у уста и свега другог говори о, не само томе какав је однос према женама, такво непоштовање, да будеш мало џентлмен, а не да глумиш мангупа, вас 50 мушкараца на једној жени која стоји и неће да вам се помери“, рекао је Александар Вучић.

Брнабић: Удружења да се самоукину

А председница Народне скупштине поручује да новинарска удружења треба да се самоукину ако не реагују на напад током, како је написала, Шолакових протеста.

„Чекамо и реакцију страних удружења која, као по наредби, реагују у свакој другој ситуацији па и када дашак ветра поквари фризуру њима омиљеним новинарима. Замислите да је нека новинарка Н1 ово доживела на било ком скупу који је организовала СНС? Знам – незамисливо је, али замислите какви би то вапаји били од Маје Север до Новинара без граница, Новинара у свемиру и осталих постојећих и непостојећих удружења“, рекла је Брнабић.

Новинарима у свемиру, али и Ани Брнабић промакло је свако, а број није мали, ометање новинара ТВ Н1 на терену. Узели смо само један пример, али тадашња премијерка нашу репортерку није као што је сада новинарку Информера, назвала професионалцем и храбром женом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси