Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телеком и даље ћути о куповини “Kурира”, а Жежељ каже: “Грешка је што питате нас, не знамо шта они планирају”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 08. 2024.

Извор: Нова.рс, Н1

Телеком и даље ћути о куповини “Kурира”, а Жежељ каже: “Грешка је што питате нас, не знамо шта они планирају”

Након што је Нова.рс објавила текст о томе да Телеком има право, и да се налази на само корак до куповине „Kурира“, односно његовог издавача „Мондо Инц“, одговоре том порталу послала је компанија „Wireless Media Group“, која је крајњи власник овог медија – али они тврде да не знају који су планови државног Телекома.

Након што су, уз велико негодовање стручне јавности, измењени закони о јавном информисању и о електронским медијима, октобра 2023. године, Телекому је отворена могућност да постане власник медија, пише Нова.рс.

Ти прописи су промењени десетак дана по истеку петогодишњег рока након којег Телеком може да од власника откупи читав удео у компанији Мондо Инц, која издаје дневни лист Kурир, неколико магазина, у оквиру којег послује Kурир ТВ, али и друге фирме.

Да ли ће се то сада догодити, јуче смо покушали да сазнамо од Владимира Лучића, директора Телекома Србије, као и преко званичне мејл адресе овог државног предузећа, а контактирали смо и компанију која је њен крајњи власник, “Wireless Media Group”, у којој стопроцентни удео има Игор Жежељ.

„Немамо увид у планове те компаније“

Пре објављивања текста, одговора није било. Међутим, након објављивања, стигао нам је одговор од Жежељеве „Wireless Media Group“.

„Добили смо мејл са питањем у вези са плановима компаније Телеком. Верујемо да сте га упутили нама грешком јер не видимо друго објашњење за чињеницу да питате нас шта планира Телеком. Ми немамо никакве увиде у планове те компаније“, навели су.

Телеком се и даље није огласио. Стигла нам је само потврда да су питања достављена надлежној служби.

Телеком би могао да преузме Kурир

Откуп удела у компанији “Мондо Инц” могао би да се реализује кроз конверзију дуга у власништво. Kако је 2020. године обелоданила посланица Мариника Тепић, Телеком је у фирму “Wireless Media”, према уговору од 15. октобра 2018, уложио чак 38 милиона евра.

Да се неке промене дешавају, било је јасно још у марту ове године. Тада је, 7. у месецу, “Wireless Media” добила још три “сестре фирме”.

Kонкретно, “Wireless Media” је разделила имовину, обавезе и потраживанаја новим, издвојеним предузећима. У питању су, иначе, фирме “WMG Media” (која је власник Kурира), “WMG Digital transformation” и “WMG Product&Services”.

Ове фирме преузеле су и дугове “Wireless Media”, а најгоре је прошла “WMG Media” која је регистрована као фирма која се бави “управљањем економским субјектом”, јер је на њу пребачен дуг тежак чак 3,3 милијарде динара, односно више од 28 милиона евра, те би управо кроз тај дуг Телеком могао да уђе у власништво Kурира.

Ипак, пре саме продаје, било је потребно променити још нешто – власништво над Мондом требало је да буде пренето са “Wireless Media” на “WMG Media”, с обзиром на то да је на њу пренет и дуг према „Телекому“, који би могао да буде “конвертован” у власништво.

То је и урађено 15. марта ове године. Другим речима, ово би могло да значи да је Телеком сада на корак од тога да постане власник Kурира, већ довољно блиског власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси