Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рат Ђорђе Мелони са италијанским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2024.

Аутор: Политико, Никола Радишић Извор: Н1

Рат Ђорђе Мелони са италијанским медијима

Како се умножавају упозорења институција Европске уније и надзорних органа о здрављу италијанског медијског окружења, италијанска премијерка све више инсистира у тој земљи нема проблема са слободом медија. Уместо тога, она каже да новинари који указују на медијске притиске уствари “манипулишу истином”, пише бриселски Политико.

Како Политико наводи, две стране сукобиле су се око годишњег извештаја извршне власти ЕУ о владавини права, у којем је утврђено да су независни медији у Италији угрожени. Након објављивања извештаја, Мелони је узвратила писмом упуц́еном председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, тврдец́и да је њен тим пао на “лажне вести”.

Италијанска лидерка је потом за критичке коментаре из извештаја оптужила троје мејнстрим левичарских новина, тврдећи да су деловали као „заинтересоване стране“ и манипулисале налазима Комисије.

„Ко су ови актери? Домани, Ил Фато Куотидијано, Република”, рекла је Мелони пред камерама.

Тај пример следили су италијански десничарски медији, па су објавили списак такозваних „анти-Мелонијевих” новинара.

“Ушли смо у нову, опаснију фазу“, рекла је за Политико Франческа Де Бенедети, уредница у новинама Домани, додајући да се новинари “описују као агресори”.

“Ми смо приказани као непријатељи, а проблем је што ово отвара пут кампањи мржње”, упозорила је она.

Организације за слободу медија осудиле су кампање дезинформација које врше провладини медији и подвукле опасност од креирања спискова новинара који се сматрају “антивладиним”.

“Концепт ‘анти-Мелонијевих новинара’ превише подсец́а на листе забране, што је неприхватљива пракса која нас, нажалост, још увек врац́а на почетак: нелиберални помак који би неки желели да Италија прихвати“, навео је италијански новинарски синдикат ФНСИ.

Међутим, и Мелони и министар иностраних послова Антонио Тајани више пута су негирали оптужбе да влада подрива слободу медија.

Тајани, чија је партија “Форза” је део италијанске владајуц́е коалиције, али истовремено и део породице десног центра Урсуле фон дер Лајен из Европске народне партије, тврди да у Италији није било кршења слободе штампе јер „свако говори шта хоц́е“.

Онима који упозоравају на ризике по владавину права у земљи, Тајани је поручио да “не познају италијанску ситуацију”.

Италијанска влада није званично одговорила на захтев Политицо за коментар.

„Демократско размимоилажење”

Низ грубих инцидената до којих је дошло од како је Мелони преузела дужност изазвао је забринутост због демократског назадовања у тој земљи.

Мелони је у јуну позвала италијанског председника Серђа Матарелу да интервенише након што су прикривени новинари онлајн медија “Фанпаге” тајно снимили појединце из омладинског крила њене крајње десничарске партије “Фрателли д’Италиа” како дају фашистичке, расистичке и антисемитске изјаве. Италијанска лидерка је одмах оптужила новинаре тог медија да користе “режимске методе” како би селективно циљали њену странку, док је “Фанпаге” бранио сопствене новинарске методе.

Пре месец дана, новинари италијанске државне телевизије РАИ ступили су у штрајк у знак протеста против онога што је њихов синдикат назвао “гушењем контроле” владе. Синдикат је навео да администрација Мелони “покушава да претвори РАИ у гласноговорника владе”. И РАИ и влада су негирали те оптужбе.

Франческа Де Бенедети је рекла за Политицо да је дебата о независности РАИ пример ширег тренда опадања слободе медија од када је Мелони преузела дужност. Последњих година, њена влада је поднела више тужби за клевету, а највише против Доманија и новинара тог листа Роберта Савијана.

“Ми у Домани смо први доживели те нападе, али сада је ситуација достигла огромне размере”, додала је Де Бенедети.

Лист подсећа да је ове године Италија пала за пет места у годишњем извештају Репортера без граница о слободи штампе у свету – на 46. место. Пољска, Мађарска, Малта, Албанија и Грчка су једине европске државе које се налазе ниже на тој лествици.

Документована кршења слободе медија, као што су физички напади, узнемиравање или психичко злостављање, напади на имовину, цензура и правни инциденти, порасла су у Италији откако је валда Ђорђе Мелони преузела дужност, наводи се у извештају о брзом одговору на слободу медија (МФРР).

Између октобра 2022. и јуна 2024. пријављена су 193 инцидента, у односу на 75 у претходна 22 месеца. Више од четвртине њих се односи на поступке државних или јавних званичника.

Из МФРР су за Политицо рекли да снажна реакција Мелони на њихов извештај уствари потврђује објављене налазе.

“У Италији тренутно нема простора за критичко новинарство, јер чим изнесете критичке идеје постајете мета вербалних напада и кампања клеветања, које углавном покрец́у они који имају политичку моц́”, наводи МФРР.

Демантовали су и оптужбе да су извештај сами написали новинари.

“Новинари никако нису били коаутори извештаја,” тврде у МФРР.

Све очи упрте у Фон дер Лајен

Организације за слободу медија позвале су Европску комисију да интензивира своје напоре и ојача своју улогу у заштити слободе медија у Европи.

У заједничком писму Урсули фон дер Лајен упућеном у јулу, 26 организација затражило је од председнице ЕУ Комисије да осигура да слобода медија, заштита новинара и приступ информацијама од јавног значаја за њу остану високи политички приоритети.

Али чини се да ови приоритети нису на врху Фон дер Лајенове листе обавеза, пише Политицо.

У јуну, како наводе, Фон дер Лајен је настојала да одложи објављивање извештаја Комисије о владавини права у којем је критиковала Италију, док је тражила подршку Рима за други мандат на месту председнице Европске комисије, што је изазвало бес медијских организација.

“Нема преговарања о основним правима садржаним у споразуму ЕУ! Европска народна партија је била потпуно неуспешна са мађарским премијером Виктором Орбаном. Они или фон дер Лајен не би требало да направе исту грешку са Мелони или неким другима!” написала је директорка Европске федерације новинара Ренате Шредер, на платформи X.

Ни Де Бенедети ниј еоптимиста у погледу интервенције из Брисела.

“Европска комисија се претварала да не види, као што је то урадила са Орбаном. Сада прави исту грешку са Мелони,” рекла је Де Бенедети.

“Али када је у питању слобода медија, било је толико епизода, да је неспорно да има проблема. Надам се да ће Комисија реаговати“, рекла је она.

Портпарол Комисије је за тај лист рекао да ће Брисел одговорити на писмо које је Мелони упутила Урсули фон дер Лајен „у догледно време“, додајући да ће наставити да „сарађује са свим државама чланицама у конкретном прац́ењу“ примене објављених препорука.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси