Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат новинара тражи да присуствује седници скупштинског Одбора за информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2024.

Извор: Данас, СИНОС

Синдикат новинара тражи да присуствује седници скупштинског Одбора за информисање

Синдикат новинара и медијских радника Србије (СИНОС) затражио је од председнице Одбора Скупштине Србије за културу и информисање Невене Ђурић да омогући учешће представника синдиката на седници о медијима.

Синдикат је подсетио да је учествовао у изради Медијске стратегије, писању Нацрта закона о јавном информисању и медијима и има представника у радној групи за имплементацију акционог плана медијске стратегије.

„О слободи медија не може се говорити ако новинари и медијски радници нису слободни а већина наших колега ради у у изузетно неповољним околностима. Више од 90 одсто зарађује мање од републичког просека, често и на нивоу минималца. Услови рада су недостојни, прековремени ангажман није плаћен, расте број колега упослених на основу различитих лабавих уговора. Послодавци у приватним медијима спречавају синдикално организовање што утиче на деградацију професије, подстиче аутоцнзуру, отежава професионално новинарство и фаворизује таблоидизацију“, оценили су из СИНОС-а.

Осврнули су се на акцију пријема у стални радни однос новинара који годинама раде у несигурном статусу на основу различитих уговора, а реч је људима који професионално и одговорно обављају посао за који су ангажовани.

„У Радио-Телевизији Војводине, на основу договора представника СИНОС-а са руководством те медијске куће и претходним министром информисања и телекомуникација Михаилом Јовановићем, до сада је у стални радни однос примљено 53 новинара и медијских радника. СИНОС је истоветну акцију покренуо и у Радио-Телевизији Србије“, навели су из синдиката новинара.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.06.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 21:50

Komentar

Privatizacija medija se nije smela dozvoliti! Privatni mediji prave propagandu za svog vlasnika dok je danas objektivno informisanje sahranjeno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси