Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Оливера Зекић по ко зна који пут крши закон“: Извештај о праћењу изборне кампање тек кад се председница Савета РЕМ-а врати са мора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2024.

Аутор: Жељко Бошњаковић Извор: Данас

„Оливера Зекић по ко зна који пут крши закон“: Извештај о праћењу изборне кампање тек кад се председница Савета РЕМ-а врати са мора

Оливера Зекић по ко зна који пут крши закон јер не испуњава обавезе које закон прописује телу којим председава, један је од коментара саговорника Данаса на изјаву Оливере Зекић да резултате мониторинга децембарске изборне кампање можемо да очекујемо почетком јула кад се она врати са летовања.

Професор Филозофског факултета у Београду и некадашњи члан Савета РЕМ-а, Слободан Цвејић, каже за Данас да Народна скупштина има и више него довољно разлога да опозове Оливеру Зекић са места председнице Савета РЕМ-а.

„Оливера Зекић по ко зна који пут крши закон, и још има потребу да са јавношћу подели тужну истину да није у стању да за пет месеци, 110 радних дана, прочита извештај од 300 страна, половина су слике и табеле. Три стране дневно нису изазов ни за децу у трећем разреду основне школе“, каже Цвејић.

Наглашава и да је веома важно напоменути да је Оливера Зекић дужна да обезбеди да Савет функционише без ње, ако је то потребно.

Професор Факултета политичких наука у пензији, Раде Вељановски, каже да овом својом изјавом Оливера Зекић показује да има статус који јој дозвољава да се „шегачи“ са јавношћу и са обавезама РЕМ-а.

„Тај статус јој је обезбедила власт која је и одржава на тој функцији, иако је Оливера Зекић до сада више пута доказала да није компетентна за посао који ради и да не схвата шта је суштина независног регулаторног тела за електронске медије“, каже Вељановски.

Директор Бироа за друштвена истраживања Зоран Гавриловић сматра да није битно само да извештај о мониторингу изборне кампање буде објављен на сајту РЕМ-а, већ и да би РЕМ требало да своје налазе у јавној дебати „укрсти“ са налазима других организација које су радиле мониторинг изборне кампање.

„Ово чекање резултата показује да је тај мониторинг рађен на неадекватан начин, и неприхавтаљиво је да се неколико месеци после избора објављују резултати. Питао бих Оливеру Зекић шта је са мониторингом изборне кампање за локалне изборе. Кад ће онда ти резултати бити приказани?“, каже Гавриловић.

Према информацијама до којих је раније дошао УНС, стручна служба РЕМ је мониторинг о извештавању комерцијалних телевизија – ТВ Пинк, ТВ Б92, ТВ Прва и ТВ Хепи, за време изборне кампање завршила још 20. децембра.

Регулаторно тело је 26. децембра објавило Извештај о надзору програма током изборне кампање за период од 1. новембра до 14. децембра, у којем се налазе основни изводи из мониторинга медијске кампање за изборе за РТС 1 и 2, РТВ 1 и 2, Н1, Нову С, Ал Џазиру и К1, али не и за комерцијалне емитере са националном фреквенцијом.

„Извештај је требало да буде на дневном реду прошлог петка, али с обзиром на то да он има 300 страна, нисам стигла да га прочитам на време и лично сам га скинула са дневног реда. Када се вратим са мора, почетком јула, биће на дневном реду“, био је одговор Оливере Зекић на питање УНС-а, зашто још нисмо видели потпуне резулате мониторинга децембарске изборне кампање.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси