Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ се пробудио две године после промоције насиља у Задрузи: Ипак покренут поступак против Пинка после пријаве СЋФ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2024.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

РЕМ се пробудио две године после промоције насиља у Задрузи: Ипак покренут поступак против Пинка после пријаве СЋФ

РЕМ је избегавао колико је могао, да би после две године ипак покренуо поступак против Пинка због емитовања бруталног насиља у Задрузи, што је пријавила Славко Ћурувија фондација. Претходно је Повереник за информације од јавног значаја наложио РЕМ-у да одговори на захтев фондације

Готово две године било је потребно да пријава против ТВ Пинк буде на дневном реду седнице Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Пријаву је још у мају 2022. године поднела Славко Ћурувија фондација (СЋФ) због приказивања експлицитних сцена физичког насиља према женама у ријалитију Задруга.

Тада су на националној ТВ Пинк приказане жестока свађа и туча Далиле Драгојевић и Филипа Цара. Током расправе, Цар је повукао Драгојевић из кревета, онда су се тукли, након чега ју је гурнуо и вукао по поду, те је бесно гађао плишаним играчкама. Све је праћено псовкама и увредама.

О покретању испитног поступка тим поводом Савет РЕМ-а је разматрао на ванредној седници, 13. маја 2024, потврђује за Цензоловку Вишња Аранђеловић, чланица Савета.

Аранђеловић каже да је Савет покренуо поступак против Пинка и да је реч о случају ескалације насиља у програму на које „емитер није адекватно реаговао и прекинуо емитовање”.

Поступак тек након реакције повереника

У октобру 2023, СЋФ је упутила РЕМ-у захтев за приступ информацијама од јавног значаја тражећи информације о поступку по наведеној пријави против Пинка, али одговора није било.

Након жалбе Поверенику за информације од јавног значаја, покретања поступка и решења овог органа (које је стигло у мају 2024, прим. нов.), Савет РЕМ-а у тачке дневног реда укључује и разматрање о овој пријави.

У случају покретања поступка, представник емитера се позива на прву следећу редовну седницу како би се изјаснио око спорног случаја. Тек након тога Савет РЕМ-а доноси одлуку о изрицању евентуалне мере.

Одлуку о изрицању мера Савет може донети само на редовним седницама, које би, према Пословнику о раду, требало да се организују два пута месечно.

Пракса је, међутим, другачија, па су тако током целе 2023. одржане укупно четири редовне седнице.

„РЕМ неће бити преки суд”. Нарочито када је Пинк у питању

Након пријаве 2022, извршна директорка СЋФ Ивана Стевановић рекла је за Н1 да би адекватна мера Пинку била привремена или трајна забрана овакве врсте ријалитија, „у којима је заправо све дозвољено и у којима се емитери понашају буквално како хоће, без икаквог надзора”.

За председницу Савета РЕМ-а Оливеру Зекић трајна забрана је, како је тада изјавила, у ствари, цензура. Додала је и да ће сачекати извештај стручних служби и „евентуално” предузети мере.

У изјави за Данас, Зекић је забрану оценила као „перверзне и бизарне жеље”, истичући да РЕМ „неће бити преки суд”, да ће поштовати процедуре и законе, те да ће реаговати ако је насиља било.

Две године су, ипак, прошле без реакције. У међувремену су додељене нове дозволе за емитовање с националном покривеношћу, између осталих и Пинку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси