Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ додаје четири руска медија на црну листу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2024.

Извор: Дневни европски сервис

ЕУ додаје четири руска медија на црну листу

Чланице ЕУ начелно су се сложиле да додају четири руска државна медија на листу ентитета под санкцијама, оптужујући их за пропаганду. Кремљ је раније најавио последице по западне новинаре у Москви.

Реч је о руским новинама и онлајн медијима.

„Четири пропагандне мреже повезане са Кремљом додате су на листу санкција: Глас Европе, РИА Новости, Известија и Расијскаја газета“, објавила је на мрежи Икс европска комесарка за вредности и транспарентност Вера Јурова.

Јурова је навела да је на састанку Корепера (Corepera) 15. маја одобрен још један пакет санкција против Русије.

„Забрана руског финансирања медија ЕУ, невладиних организација и полтичких партнера“, истакла је Јурова у објави на Иксу.

Обе мере део су планираног 14. пакета санкција Русији због инвазије Украјине, према документу у који је Ројтерс раније имао увид.

ЕУ је претходно санкционисала руске државне медије Раша тудеј и Спутњик.

Русија је раније упозорила ЕУ да не санкционише медије. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да ће Кремљ узвратити мерама против западних новинара у Москви, подећа Ројтерс.

„Уколико буду предузете мере против руских медија, руских новинара, онда ће, упркос томе што западни дописници то неће хтети, (они) морати да осете наше мере одмазде“,  рекла је Захарова.

„Одговорићемо муњевито и изузетно болно“, запретила је Захарова.

ЕУ, пише Ројтерс, за сада није прецизирала које ће се мере примењивати на медијске куће. Претходно санкционисани медији изгубили су право на емитовање у ЕУ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси