Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оснивачи Регионалне награде “Срђан Алексић” оштро осудили напад на загребачке Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Оснивачи Регионалне награде “Срђан Алексић” оштро осудили напад на загребачке Новости

Организатори Регионалне новинарске награде "Срђан Алексић" данас су оштро осудили нападе на загребачки портал “Новости”, чији је издавач Српско народно вијеће из Хрватске, који, како су указали, долазе из странке Дoмовински покрет кроз захтев за укидањем јавних средстава.

Оценили су у саопштењу да екстремно десна странка Домовински покрет, која је постала део владајуће коалиције, жели да укине тај медиј, који је професионалан, утицајан и друштвено одговоран, што, како су навели, представља и напад на српску националну заједницу у Хрватској.

Упозорили су да „позиви Домовинског покрета да се укину јавна средства за недељник, значе да се жели наметнути укидање једног медија“.

„Домовински покрет својим јавним иступима покренуо је хајку на Новости и на новинаре тог недељника, који последњих дана добијају гјусне претње, због чега је угрожен и њихов физички интегритет”, пише у саопштењу.

Саопштење су потписали Хелсиншки парламент грађана Бањалуке, Независно друштво новинара Војводине, Институт за медије Црне Горе и Удруга за промицање медијске културе, уметности и толеранције “Лупига – свет кроз обичне очи” из Загреба.

Они су основали Регионалну новинарску награду “Срђан Алексић”, која је прошле године припала управо недељнику “Новости” из Загреба.

Срђан Алексић био је младић из Требиња који је убијен у родном граду након што је спасао од убиства суграђанина Алена Главовића, Бошњака из тог града.

Њега су убила тројица припадника Војске Републике Српске у центру Требиња, у јануару 1993. године.

Многи градови на постјугословенском простору имају улице које су добили име по Срђану Алексићу, а бројне награде из различитих области друштвеног живота носе његово име.

“Осуђујемо сваку врсту притисака и удара на медијске слободе те гушење и сужавање медијског простора, а посебно притиске који се организују због политике и политичких интереса“, пише у саопштењу.

Забрињавајућа је, како је указано, “ сама идеја да се као услов за склапање политичког коалиционог споразума наметне репресија према једном медију, јер је у својој сржи оваква замисао недемократска, дискриминаторна те као таква апсолутно неприхватљива и скандалозна”.

Подсетили су да је стручни жири Регоналне новинарске награде “Срђан Алексић” у образложењу за додељивање награде недељнику “Новости” навео да је реч о друштвено ангажованом медију с врхунским ауторима који сваке седмице доносе текстове који утичу на једно друштво, али и регион у целини.

“Ради се о недељнику који је, без сумње, једно од најугледнијих медијских издања у Хрватској, али и шире, а које је познато по својим истраживачким текстовима, бескомпромисним коментарима и угледним ауторкама и ауторима”, навео је тада жири.

Лидер Домовинског покрета Иван Пенава пре неколико дана изјавио је да је његова странка у преговорима за састављање нове Владе Хрватске добила гаранције од Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) да ће се престати финансирати недељник Новости те да је то тачка на којој су инсистирали.

“Сматрамо да свако друштво које држи до себе никако не би смело да допусти да један професионалан медиј и једна национална мањина постану жртвено јагње уцењивачке политике дискриминаторних тенденција“, оцењејује се у саопштењу.

Недопустиво је, како је указано, “ да такав подмукли наратив, чија је намера да медијима одреди шта и како смеју писати те да их упрегне у националистички имагинаријум, постане и службена политика једне демократске државе”.

“Овим се широм отварају врата опасним намерама ауторитарне политике да се дисциплинује и покори цела медијска сцена која испуњава своју друштвену обавезу – да буде критичка и да не подлеже политичким притисцима“. додаје се.

„Искрено се надамо да ће се наше колеге и колегице у Новостима храбро изборити с овом врстом неочекиваних притисака те наставити писати и борити се за боље и толерантније друштво, као што је то својим херојским чином учинио и Срђан Алексић, по чијем имену је названа новинарска награда”, наводи се.

Регионална новинарска награду „Срђан Алексић“ додељује се за професионално и друштвено одговорно медијско извештавање које за резултат има конкретне добробити за људе и заједнице, доприноси помирењу, заштити људских права, укључивању маргинализованих и рањивих група, родној равноправности, владавини права, култури дијалога, борби против говора мржње и лажних вијести, те за исказану новинарску храброст.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси