Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дебате на РТС су симулација дијалога: Истраживање и анализа Демостата о дебатним емисијама на јавном сервису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2024.

Аутор: Демостат Извор: Данас

Дебате на РТС су симулација дијалога: Истраживање и анализа Демостата о дебатним емисијама на јавном сервису

Анализирајући дебатне емисије на Радио-телевизији Србије, Демостат је дошао до закључка да ове емисије нису део сталне програмске шеме, већ се емитују „ад хок“. На овај начин Јавни сервис покушава да створи привид постојања дебате и дијалога политичких неистомишљеника. Овакве дебате представљају „фасаду“ иза које се крије непостојање плурализма мишљења и равномерне заступљености свих релевантних политичких актера (и власти и опозиције).

Често у оваквим емисијама гости нису само представници политичких партија, али доминирају учесници који заступају провладине ставове. На овај начин покушавају да створе утисак о равномерној заступљености ставова власти и опозиције. Чак и у оваквом формату нема критичког мишљења.

На основу детаљне анализе коју смо спровели закључили смо да грађани нису довољно информисани, односно да немају прилику да чују критичке ставове. Дебатне емисије које су биле предмет нашег мониторинга развиле су различите методе сузбијања суштинске критике, свесно претварајући дијалог у фарсу, надвикивање, викање, понекад и вређање, док водитељ не контролише и не усмерава разговор.

Тако се покушаји дијалога претварају у симулацију и привид дебате, док праве дискусије и сучељавања ставова нема.

Подсећамо да је Радио-телевизија Србије по Закону о јавним медијским сервисима у обавези да (на основу члана 7, става 4) поштује и подстиче плурализам политичких, верских и других идеја и омогућава јавности да буде упозната са тим идејама, не служећи интересима појединих политичких странака и верских заједница, као ни било ком другом појединачном политичком, економском, верском и сличном становишту и интересу.

Како Демостат оцењује, РТС нема сталне дебатне емисије, а оне које се емитују не испуњавају професионалне стандарде. У поређењу са јавним медијским сервисима земаља у региону, као и у развијенијим земљама Европске уније, дебате на РТС-у се ређе емитују, односно нису део сталне програмске шеме.

Дебатна емисија „Дијалог“ емитује се у оквиру Јутарњег програма Првог програма РТС-а, али није део сталне програмске шеме, већ се емитује „ад хок“. Тај формат почиње неколико минута после десет сати ујутру, дакле у време када је већина радно активног становништва већ увелико на послу.

У току 2023. године, која је имала 52 седмице „Дијалог“ се емитовао само двадесетак пута, што значи да није емитован 30 пута, односно више од пола године. Емитован је 14 пута од јануара 2023, па све до расписивања избора почетком новембра. Од 1. новембра до 15. децембра емитовано је још 5 емисија. Ове године, емитовање је почело 22. фебруара и до априла је емитовано 6 емисија. Није емитован цео јануар и скоро цео фебруар.

Реч је о дебатама са два учесника – представника власти и опозиције. Представници опозиције веома ретко успевају да дођу до речи јер је, готово по правилу, представник власти агресивнији.

Као по правилу разговор се претвара у свађу и оптужбе. Начин на који се разговара је далеко од цивилизованог, а реакција водитеља најчешће изостаје или и када је има готово да не утиче на ток разговора.

Током прошле године и прва три месеца 2024. у „Дијалогу“ је учествовало двадесетак представника власти и опозиције.

Дебатног формата је и емисија симболичког назива „Таковска 10“, која је 2023. године последњи пут емитована 31. октобра, значи није емитована у новембру и децембру. Као илустрацију навешћемо пример да од 52 недеље у 2023.

„Таковска 10“ је емитована само 28 пута, а у току 24 недеље у 2023. није емитована. Значи да готово шест месеци у току прошле године није емитована.

У овој години у току 18 недеља емитовано је 14 емисија. Прва емисија емитована је 9. јануара ове године.

Ове дебате се не емитују сваке седмице, и нису увек политичке садржине, већ се обрађују и поједине друштвене, економске и спољнополитичке теме.

Током прошле и ове године емитовано је око 15 емисија у којима су учествовали политичари, што значи да је само око трећине емисија било тог типа. Генерално говорећи, емисија има четири учесника, али тај број понекад варира – један, два или три.

Према анализи Демостата, ако су емисије политичке садржине, дебате често прелазе у надвикивање, учесници једни другима упадају у реч, међусобно се прекидају, могу се чути и увреде. Политичари скрећу са теме и не либе се да вређају своје политичке противнике. Гледаоцима је веома тешко да уопште чују шта учесници дебате говоре.

Приметно је да у емисији „Таковска 10“ када су у питању спољнополитичке и економске теме, учествују малтене искључиво гости који су провладино или, знатно ређе, неутрално оријентисани. Ако критичких гласова и има, приметно је да су у мањини у емисији, односно да од, рецимо, четири госта, само један има критички оријентисан став према властима у Србији.

„Најдуговечнија“ дебатна форма на Јавном сервису јесте „Реч на реч“, која се емитује од 2012. године као заједничка продукција Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) и РТС-а. Емитује се икључиво у оквиру предизборне кампање. Представља најочигледнији неуспео покушај да се прикаже постојање плурализма мишљења.

„Реч на реч“ почео је са емитовањем у току кампање за парламентарне изборе са циљем да информише грађане о ставовима политичких странака које учествују на изборима. Иако је замишљена као дијалог представља најочитији пример фасаде дебате. Само пристуство представника различитих политичких партија (власти и опозиције) не значи да дијалог постоји.

Ако анализирамо садржај и правила, потпуно је јасно да и овде не постоји могућност да представници опозиције, који су по правилу, у мањини, изнесу своје ставове без прекидања, упадања у реч и вређања. Функција водитеља свела се на подсећање колико ко има времена да одговори на одређено питање и опомену да је време прекорачено.

Од осморо учесника, колико их је некада било, стигло се до броја четири, али такво смањење броја гостију, нажалост, није допринело квалитету садржаја.

Током прошле године, како се може видети на Yоутубе каналу РТС, емитовано је седам епизода емисије „Реч на реч“, и то од 14. новембра до 13. децембра, током предизборне кампање за изборе који су одржани 17. децембра.

Још једна дебатна емисија која се емитује на Првом програму РТС је „Око“, али се у пракси у том термину чешће емитује „Око магазин“, који није дебатна, већ емисија колажног типа. „Око“ обрађује политичке, спољнополитичке, економске, друштвене теме, као и приче из културе.

У „Оку“ су гости најчешће или провладине или неутралне оријентације, док места за критичке гласове готово и да нема.

Закључак ове анализе је да је неопходно грађанима омогућити да се информишу путем Јавног сервиса о свим важним темама у друштву. Једна од најважнијих функција РТС-а је да грађанима представи све ставове релевантних политичких чинилаца.

Добри примери јавних сервиса Хрватске и Црне Горе

На јавним сервисима Хрватске (ХРТ) и Црне Горе (РТЦГ) у емисијама политичке садржине заступљени су и представници власти и опозиције.

Хрватски јавни медијски сервис (ХРТ) у својој сталној програмској шеми нуди својим гледаоцима дебатне емисије сваког радног дана, осим петка у приме тиме.

Емисија „Отворено“ је централна дебатна емисија у ударном термину на првом програму ХРТ, сваког радног дана, осим петка. У емисијама су равномерно заступљени представници власти и опозиције, гости који имају критичке ставове по разним значајним друштвним питањима. У емисијама су равномерно заступљени они који су критични у односу на власт.

Такође, у програмској шеми Првог програма Јавног сервиса Хрватске емитује се „Лабиринт“, емисија која се емитује једном седмично и бави се друштвеним проблемима и феноменима.

За разлику од РТС, хрватски први програм јавног медијског сервиса у емисије које се емитују у веома гледаним терминима, попут најдуговечнијег talk showa „Недјељом у 2“, доводи и критичаре власти, не само из света политике, већ и науке, културе, економије, спорта.

На Радио-телевизији Црне Горе постоји неупоредиво већи број дебатних емисија него што је то случај на Јавном сервису Србије. Свакодневно се емитују емисије које обрађују различите друштвено-политичке теме и то не само са представницима политичких партија, већ и са стручњацима из одређених области, представницима цивилног друштва и других медија. Емитују се у оквиру сталне програмске шеме. Већина ових емисија емитује се након Дневника 2 у ударном вечерњем термину.

Емисија „Будимо будни – Питајте Владу“ емитује се једном седмично. Представницима власти питања постављају новинари и стручњаци из цивилног сектора из различитих области.

Још једна важна дебатна емисија, која се емитује на сва три програма Јавног сервиса јесте „Прес претрес“, у којој дебатују уредници других медија и представници цивилног сектора.

Искључиво о политичким темама говори се у дебатама под називом „Аргументи“, док се о економским питањима дебатује у „Оквиру“.

Важно је поменути и емисије „Став“, „Наглас“ „ТВ Дуел“, у којима се такође дебатује о актуелним темама са различитим саговорницима.

Према оцени Демостата, разговори у оквиру дебате су махом цивилизовани и грађани имају прилику да чују различита мишљења и ставове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси