Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Север: Слобода медија све ниже на листи приоритета ЕУ у приступним преговорима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2023.

Аутор: Бета Извор: Данас

Север: Слобода медија све ниже на листи приоритета ЕУ у приступним преговорима

Председница Европске федерације новинара Маја Север изјавила је да је у Хрватској период пред улазак у Европску унију био најбољи за новинарство, али да страхује да се то неће десити у Србији, јер су медији све ниже на листи приоритета за Брисел.

„Период пре уласка у ЕУ, када је Хрватска требало да испуни све услове да уђе у Унију, ми то знамо звати златно доба за медијске слободе, новинаре и новинарке због тога што су у тим приступним преговорима наши политички ауторитети покушавали да испуне све оно што се од њих захтевало. Захтеви су тада били заиста велики, чини ми се већи него данас пред вама“, рекла је Север у разговору са српским новинарима који су у Загребу боравили у оквиру пројекта „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“.

 

Север је оценила да је ЕУ сада попустљива када је у питању стање у медијима и да се то најбоље може видети на примеру БиХ, где ће „сви људи који су укључени у неке преговоре и интеграције јако зажмурити на оба ока на то шта се догађа с медијима, какви су притисци на новинаре, за неке више циљеве“.

То се, додала је, дешава и у Србији.

„У тренутној глобалној политичкој ситуацији, питање заштите слободе медија ће падати све ниже пред другим приоритетима које европски политичари постављају у преговорима или разговорима и у односу према српским политичарима“, рекла је Север.

Она је оценила да спрско политичко вођство „увелико може да ради шта хоће“ по питању медија и да неке ствари које се раде у Србији тешко да могу да се виде на неком другом месту, иако су новинари на удару свуда у Европи.

„Они су ти који управљају, који треба да буду некакав пример. Део њиховог посла јесте да понекад отрпе неке ствари, али треба да покажу некакав образац понашања а не да подстичу даље нападе, таргетирања, вређања која заиста некад могу бити опасна и довести до опасних резултата“, рекла је Север.

Ни у Хрватској данас, по њеним речима, систем заштите слободног професионалног новинарства није довољно чврст, а ситуација у медијима је све слабија од уласка у ЕУ.

Разлог је то што више није постојао јак мониторинг Брисела, а „они који притискају медије су схватили да им се неће ништа догодити“.

Север, која је новинарка Хрватске радио-телевизије (ХРТ), нагласила је важност јавног медијског сервиса.

„Сматрам да у сваком медијском окружењу јавни сервис треба бити стуб који ће помоћи и осталим медијима да се развијају и јачају свој слободни рад“, рекла је Север.

Истакавши да је ХРТ и у законодавном оквиру под контролом једноставне политике већине, која бира руководство тог јавног сервиса, Север је рекла да је позиција тих људи на руководећим положајима крхка а да њихова независност није заштићена.

Север је изразила наду да ће европски Закон о слободи медија, који је у припреми, ојачати слободу медија и заштиту професионалног новинарства, указавши да тај закон предвиђа да чланице морају осигурати независност избора руководства јавних медијских сервиса од политке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси