Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Побуњене паоре треба да буде срамота“: Саговорници Данаса о томе што је Кисач био забрањен за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2023.

Аутор: С. Ч. Извор: Данас

„Побуњене паоре треба да буде срамота“: Саговорници Данаса о томе што је Кисач био забрањен за новинаре

Иако су побуњени пољопривредници почетком протеста и блокада главних саобраћајница тврдили да је један од кључних услова за састанак са представницима власти, присуство медија, ипак су тај састанак у месту Кисач одржали иза затворених врата. Осим за једног новинара специјализованог аграрног портала.

Кисач, село надомак Новог Сада, одређено је да буде место сусрета пољопривредника и представника власти.

Ноћ пре састанка у селу Кисач, у суботу увече, пољопривредници су обавестили новинаре да премијерка Србије Ана Брнабић “неће да чује” да састанку присуствују новинари Н1, Нове и портала 021.

На изненађење новинара, саопштили су и да су они на то пристали, захтевајући да се онда непожељнима приликом сусрета у селу Кисач прогласе и новинари Пинка, Хепија и Информера.

Имајући у виду да су наведени непожељни медији пратили побуну пољопривредника “у стопу”, да су извештавали и дању и ноћу целе две недеље, колико су трајале блокаде, поставља се питање да ли је њихов пристанак на овакве услове Владе својеврсна “издаја” јавног интереса.

Међутим, након завршетка тог састанка, премијерка Србије је демантовала наводе пољопривредника.

На питање новинара ко јој је дао мандат да одређује који новинари могу да присуствују састанку а који не, а поводом јучерашње одлуке паора, на иницирање владе, да новинарима Н1, Нове С и 021 из Новог Сада буде онемогућено да присуствују, рекла је да јој нико није дао капацитет, „нико ме ништа није питао што се тога тиче“.

„Што се мене тиче, састанци су или затворени за јавност па имамо изјаве за медије после, или имамо саопштења или изјаве за медије, или су отворени за јавност и тада су сви медији позвани без изутека“, поручила је Брнабић на конференцији за новинаре, известио је Н1.

Коментаришући то што су пољопривредници редакцији Н1 рекли да је влада предложила а већина пољопривредника одлучила да на састанку не буду новинари Јунајтед медије, она је истакла да није рекла да неће да чује за медије ЈМ.

„То нема никакве везе са Јунајтед медијом. Рекли смо или сви медији или нико, нисмо од састанка хтели да правимо ријалити, хтели смо да разговарамо. Ако су они хтели да у смислу транспарентности буде отворено за медије, ја сам рекла онда може за све“, казала је Брнабић.

Дискриминација медија

Подсетимо, Законом о јавном информисању и медијима забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија и новинара нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.

– Пре свега, најстрашније ми је што ово не изненађује, а чак је и напредак: премијерка је бар оставила новинаре ових медијских кућа на отвореном. Дешавало се да их закључа – каже за Данас Јована Глигоријевић, новинарка Времена.

Али, додаје, некоректно је и од пољопривредника што су пристали на то, јер је реч о редакцијама које су из дана у дан пратиле њихов протест, “а сад им овако враћају”.

– До избора имамо још три недеље, па очекујем још оваквих ситуација. Само бих подсетила премијерку да је председница Владе државе која је и наша, а не њена и Вучићева – закључује Јована Глигоријевић.

Према речима Динка Грухоњића, програмског директора Независног удружења новинара Србије, нико не може да забрани медијима да извештавају са догађаја који су у јавном интересу.

– Дакле, нити државне институције, нити било која удружења или појединци ни на који начин не могу да прописују медијима кад и о чему смеју или не смеју да извештавају. Реч је о стварима од јавног интереса и права на јавно информисање – сматра Грухоњић.

Уколико су медији, истиче даље, проценили да је реч о ствари од јавног интереса, они треба да иду у Кисач и нико их не може спречити да извештавају о преговорима пољопривредника и Владе Србије.

– Што се тиче пољопривредника, они су – на пример – могли поставити Влади Србије услов да са преговора извештавају сви новинари, али су они рекли: “Океј, може и без политичких”, сада када су помислили да им управо новинари медија који су, као једни од ретких у Србији, из дана у дан извештавали о протестима и блокадама путева које су организовали паори – каже Грихоњић.

Паорима стало до јавног интереса колико и до лањског снега

– Треба да их буде срамота, јер су на тај начин показали да им је до јавног интереса колико и до лањског снега. Изгледа да им је једино важно да задовоље личне апетите унутар својих тараба и имања. И то је још један доказ колико је ово друштво дубински покварено – закључује саговорник Данаса.

Према речима Бранислава Гуте Грубачког, искуснији људи, који се озбиљно баве друштвеним пословима, активизмом, а посебно политиком, нису превише изненађени овом скандалозном дискриминацијом коју су приредили пољопривредници.

– Наиме, једна општа фашизација целокупне друштвене и политичке сцене, чији су протагонисти људи из самог режима довела је до тога да комбинација уцене и изазивање страха, уз најважније, а то је беспризорна корупција нечасног човека, често уроди плодом – каже Грубачки за Данас.

Разни појединци, истиче даље, “а често и целе групе зарад тога просто се елиминишу из јавног простора што је недопустиво”.

– Ово је то те мере неприхватљиво да ће много воде требати да се макар приперу протагонисти ове гадости. Сваки човек који је пристао на ово, не само да убудуће не завређује подршку и солидарност, већ заслужује презир од сваког оног, у првом реду колега земљорадника, који је евентуално одбио ову понуду – каже саговорник Данаса.

Знам да се овде све брзо заборавља, додаје, али често и нешто што се не би смело.

– Ово ће ући у анале као акт раритетног бешчашћа, без обзира што већина људи гледа са симпатијама на паоре, људе који нас, ето, и метафорично, али и буквално „хране“ – каже Бранислав Гута Грубачки.

Количина себичлука, незахвалности и уско партикуларног интереса, закључује, обиће се о главу људи који су се одлучили за овај недостојан потез.

На дискиминацију медија реаговала су и новинарска удружења – УНС и НДНВ.

Удружење новинара Србије саопштило је да протестује због става Владе Србије да са наставка преговора са пољоривредницима, у Кисач, не извештавају „медији који имају политичке емисије а не аграрне“ чиме би било онемогућено праћење овог догађаја телевизијама Н1, Нова и 021.

УНС тражи да свим заинтересованим медијима буде омогућено извештавање.

Такође, за УНС је неприхватљив захтев пољопривредника као одговор на став Владе да у пратњи премијерке у секу Кисач не буду телевизије Пинк, Хепи и Информер.

Независно друштво новинара Војводине, уз оштру осуду овог догађаја у селу Кисач, истакло је да ће о дискриминцији медија који професионално обављају свој посао и ограничавању слободе јавног информисања обавестити релевантне међународне организације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси