Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ПОКС: Јавни сервиси нису страначки плен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 06. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

УНС пита странке у Србији

ПОКС: Јавни сервиси нису страначки плен

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да јавни сервиси РТС и РТВ „морају бити изузети од оног што се код нас зове ’страначки плен’ што би их временом учинило независним информативним кућама грађана“.

У ПОКС-у су Удружењу новинара Србије (УНС) рекли да су им у претходном периоду „за разлику од појединих странака и њених лидера који немају ни 0,5 одсто подршке у бирачком телу, врата медија с националном фреквенцијом била затворена, почев од РТС-а, преко Пинка, до Н1“.

У Покрету истичу да РТС треба да се финансира од претплате и да не треба да се „руши сваких десет година кроз револуције“. „У јавном сервису треба да се јача професионални рад. Новинари треба да буду критичнији и да дрчније раде свој посао у интересу грађана који их плаћају“, наводе у овој странци.

Кажу да избор руководства РТС-а и РТВ-а треба да се одвија „кроз независне институције и јавне конкурсе“. „Све то тражи јаку и независну позицију институција, попут Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)“, наводе за УНС у ПОКС-у.

Ипак, у овој странци истичу, да РЕМ „мора да почне да примењује законе“. „Имају  чланови РЕМ-а пред собом и акта овог регулаторног тела и законе. Питање је где су их ставили, у фиоку или у примену. Најмање се баве својим послом“, наводе у ПОКС-у.

Као пример да РЕМ не примењује акте, у ПОКС-у наводе Правилник о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга. „Када би РЕМ поштовао овај Правилник не бисмо цео дан гледали погубне ријалитије против чијег емитовања је ПОКС. Стално, притом, измишљају како немају право да директно кажњавају медије“, кажу у овој странци.

Додају да РЕМ може да „укине емисије, забрани емитовање на одређено време и одузме фреквенције“, да су им „санкције доступне, као и слово закона“. 

На питање да ли Савет за штампу треба да има законска овлашћења у ПОКС-у кажу да је то питање за новинаре који треба да дефинишу „шта они желе“.

Истичу да би требало, уколико се према закону расподељује новац из буџета за медије, да медији који су кршили новинарски кодекс, по оцени Савета за штампу, и законе, не добијају новац порески обвезника „на лопату“.

На питање ко угрожава рад новинара у Србији ова странка каже да су то првенствено „економска беда и несигуран посао“.

„Због финансијске нестабилности, могући су сви утицаји на новинаре. Данас су, ако имају стабилан извор прихода, плате новинара у просеку или испод републичког. То је недопустиво, ако се погледа како живе новинари у Европи, која нам је стратешки циљ“, кажу у ПОКС-у.

Наводе да „апсолутно“ подржавају захтев УНС-а да се обезбеде колективни уговори за новинаре и медијске раднике, као и да би то било „идеално“.

„С повратком краљевине и положај и углед новинара био би адекватно решен. ‘Политика’, као најстарија новинарска кућа и новина у овом делу Европе, о својој репутацији и репутацији својих новинара у доба монархије најбоље је сведочанство. То је у традицији Круне, што се види и у земљи која је најпоноснија на своје краљевско наслеђе, Велика Британија“, наводе у ПОКС-у.

На питање ко су боље информисани - новинари или политичари, у овој странци кажу да је то „тесна битка“, али да у овом моменту „тас на ваги има превагу ‘Н’ екипе над ‘П’ екипом“.

УНС је, иначе, послао питања на око 20 адреса странака и покрета који учествују на предстојећим изборима, али онима који су се одлучили за бојкот да изнесу своје погледе на положај медија и новинара, финансирање јавних сервиса и избор њиховог руководства, али и на законска решења у вези са радом РЕМ-а и Савета за штампу. Њихови одговори биће објављени на сајту УНС-а.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

09.06.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 14:17

Краљ и новинари

МИ
АЛЕКСАНДАР I
по милости Божјој и вољи Народној
КРАЉ ЈУГОСЛАВИЈЕ


прописујемо и проглашујемо:


УСТАВ
КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ



Члан 35.

Краљ и Престолонаследник пунолетни су кад наврше 18 година.

Краљева личност је неприкосновена. Краљу се не може ништа у одговорност ставити нити Краљ може бити тужен. Ово не вреди за Краљево приватно имање.

(Устав Краљевине Југославије, 1931)

Уколико Србија поново постане краљевина, овај члан Устава морао би да буде уграђен и у Статут Удружења новинара Србије. За сваки случај.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси