Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Си-Eн-Eн знао, а није објавио да ће НАТО бомбардовати РТС, био би нападнут и да је измештен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 04. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Си-Eн-Eн знао, а није објавио да ће НАТО бомбардовати РТС, био би нападнут и да је измештен

Данас се навршава 21 година од када је НАТО бомбардовао зграду Радио-телевизије Србије (РТС) када је, током емитовања вести, погинуло 16 медијских радника. Да је амерички канал Си-Ен-Ен знао да ће зграда РТС-а бити бомбaрдована, али није известио, а да би НATO гађао РТС и да су се изместили, обелодањено је у документарном филма „Хроника најављене смрти“.

Из филма Светлане Јанићијевић, који ће вечерас у 22 сати бити емитован на РТС-у, од тадашњег извештача Си-Ен-Ена Брента Садлера сазнајемо да је амерички канал вести Си-Ен-Ен знао да ће зграда РТС-а бити бомбардована у априлу 1999. године, али да није известио о том сазнању, иако је то могло да спасе животе 16 колега.

Садлер каже да је за одлуку америчких власти да бомбардују РТС сазнао 8. априла од Тома Џонсона, тадашњег извршног директора Си-Ен-Ена.

„У интерном имејлу Џонсон ми пише: ‘Вероватно смо ове седмице спасли српску телевизију. Објаснио сам људима на највишим функцијама да би у случају удара НАТО-а погинули многи недужни људи‘“, рекао је у филму Садлер.

Додао је да је РТС требало да буде гађан два дана пре те преписке, 6. априла, али да је Си-Ен-Ен америчкој влади скренуо пажњу да би у том случају настрадали многи цивили. Рекао је и да је Џонсон завршио имејл речима да још нема јасну представу шта ће бити са РТС-ом.

„Двадесетог априла добијам нови интерни имејл Си-Ен-Ена. Овог пута га шаље Исон Џордан, тадашњи шеф међународног огранка наше куће. У имејлу је писало: ‘Добили смо јасну и недвосмислену поруку да се држимо подаље од зграде телевизије. Нико до кога нам је стало вечерас не би требало да буде тамо’“, казао је Садлер.

Истакао је да је имејл послат три дана пре напада на зграду РТС-а, што „мења слику о озбиљности ситуације“.

„Си-Ен-Ен више није смео да извештава из зграде РТС-а, а недељу дана пре тога, од 10. до 17. априла, сваке ноћи смо до раних јутарњих часова ексклузивно извештавали са терасе те телевизије. А онда је 20. априла стигло последње упозорење“, рекао је он.

Садлер каже да су се он и други извештач Си-Ен-Ена из Београда Алесио Винчи 21. априла састали са генералним директором РТС-а Драгољубом Милановићем и да су му рекли да се спрема напад. Ни они ни руководиоци Си-Ен-Ена о плану америчке владе да гађа пуну зграду РТС-а нису обавестили јавност.

Услов да РТС да реемитује шест сати програма западних медија 

У документарном филму „Хроника најављене смрти“ од помоћника руководиоца Пословне јединице одбране и заштите РТС-а 1999. Звонимира Јочића сазнајемо да је НАТО 1998. године РТС прогласио легитимним циљем и да су постављали услов РТС-у да реемитује шест сати програма западних медија.

„То је РТС одбио зато што то није било у складу са ондашњим Законом о информисању. И да смо отишли на резервна места рада и тамо би били бомбардовани“, рекао је Јочић и додао да не жели да правда генералног директора Милановића, али да је то његово мишљење.

Измештање РТС-а на резервно место рада на Кошутњаку било је, између осталог, у пакету мера Савезног министарства одбране које треба да се спроведу у ратним условима.  

„То практично значи да ви прелазите из Хиландарске и Абердареве на унапред одређена резервна места рада. Ми смо све наредбе из пакета мера реализовали осим Наредбе бр. 37, јер генерални директор није дозволио да се измештамо из простора у којем се ради“, рекао је Јочић и додао да Милановић није образложио ту одлуку.

Подсетимо, Милановић је одслужио десетогодишњу затворску казну због тога што запослене није изместио из зграде у Абердаревој и Хиландарској улици.

Извињење америчког новинара

На прошлогодишњој међународној конференцији „Крај некажњивости за злочине над новинарима“, коју су организовали УНС и РТС, амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил извинио се у име своје државе због тога што је, рекао је, током НАТО бомбардовања хладнокрвно убила 16 радника РТС.

„Никада од моје владе нисте чули извињење. Жао ми је што је моја влада хладнокрвно убила чланове ваших породица. Као Американац одговоран сам за то бомбардовање“, рекао је Скејхил.

Истакао је да извињење до сада нико није изговорио, нити је проглашен кривим за бомбардовање РТС-а.

„Сједињене Америчке Државе (САД) много причају о слободи медија, али нико није поставио питање зашто је убијено 16 радника који су само радили свој посао“, рекао је Скејхил и додао да разуме породице настрадалих радника РТС-а које траже одговорност за тај чин.

„Оно што је САД урадио био је ратни злочин, а ниједан човек никада није изведен пред лице правде. Молим се и надам да ће правда бити задовољена“, казао је тада Скејхил.

Подсетимо, командант НАТО-а у време бомбардовања Савезне Републике Југославије Весли Кларк је, одговарајући на питање новинару Скејхилу 2007. године, рекао како је Слободан Милошевић, наводно, знао да ће зграда РТС-а бити бомбардована.

На додатно питање новинара Скејхила да ли зна да је убијено 16 недужних цивила, Кларк је одговорио да, колико се сећа, није убијено 16 већ шест радника РТС-а и поновио да је РТС био легитимни циљ и да је та одлука одобрена у америчкој администрацији.

CPJ убијене још увек није ставио на списак

Иако је Комитет за заштиту новинара (CPJ) са седиштем у Њујорку на прошлогодишњој међународној конференцији најавио да ће радници РТС-а бити на њиховом списку убијених новинара и медијских радника, они се тамо још увек не налазе.

Програмска координаторка Комитета за заштиту новинара Гулноза Саид тада је објаснила методологију по којој су на листи CPJ-a били само новинари, а не и други медијски радници.

Подсетимо, све значајне међународне организације за заштиту људских права осудиле су убијање цивила у РТС-у.

Организација „Амнести интернешенел“ оценила је да је намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника ратни злочин.

Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“ је 2000. године саопштила да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде РТС-а.

Иначе, НАТО је одбацио одговорност у вези са бомбардовањем РТС-а, оцењујући да су те чињенице већ испитане у Хашком трибуналу који није покренуо истрагу нити подигао оптужницу.

„НАТО мора да одговара“

УНС и Струковни синдикат РТС-а поводом 21. годишњице од убиства 16 медијских радника РТС-а поново су истакли да одговорни за овај ратни злочин не смеју остати ван домашаја правде.

Истакли су да је бомбардовањем РТС-а 1999. године НАТО установио праксу употребе војне силе против медија у међународним сукобима, а да нико из те војне организације није позван на одговорност због злочина над нашим колегама. 

УНС и Струковни синдикат РТС-а подржавају и цене досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекују да ће она имати кључну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника. 

Подсетили су и да је Европска федерација новинара на својој скупштини у Београду 2011. године позвала чланице да се придруже обележавању 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

У НАТО бомбардовању зграде РТС-а погинули су Јелица Мунитлак, шминкерка, 28 год, Ксенија Банковић, видео миксерка, 28 год, Дарко Стоименовски, техничар размене, 26 год, Небојша Стојановић, техничар мастера, 27 год, Драгорад Драгојевић, радник обезбеђења, 27 год, Драган Тасић, електротехничар, 31 год, Александар Делетић, камерман, 31 год, Славиша Стевановић, реализатор, 32 год, Синиша Медић, дизајнер програма, 33 год, Иван Стукало, реализатор, 34 год, Дејан Марковић, радник обезбеђења, 40 год, Милан Јоксимовић, радник обезбеђења, 47 год, Бранислав Јовановић, техничар мастера, 50 год, Слободан Јонтић, монтер, 54 год, Милован Јанковић, прецизни механичар, 59 год. и Томислав Митровић, режисер програма, 61 год.

 

Коментари (2)

Остави коментар
суб

25.04.

2020.

Miroslav Bojčić [нерегистровани] у 22:51

Podmetanje u naslovu

Vaš naslov je nepošten,. jer spaja jednu činjwenicu (da je CNN znao za napad), drugu činjenicu koju tumači iskrivljeno (CNN nije objavio to što je saznao, a ne kaže ono što je ključno, da je CNN odmah obavestio rukovodioce televizije koji u to nesumnjivo preneli svojim nadređenima) i jednu čisti i pri tom pristrasnu spekulaciju (NATO bi gađao i rerzervno mesto rada), koja se na taj način uzdiže u rang činjenice, iako izvor te spekulacije, službenik odbrane i zaštite TS-a Zvonko Jočić malo kasnije u toj istoj emisiji priznaje da se znalo, i da je on znao da će RTS biti gađana. Ta spekulacija je laž, jer je program mogao da se emitue šreko koaksijalnog kabla sa bilo kog mesta, koje ni NATO ni bilo ko drugi u principu ne može da otkrije, i ljudi bi sigurno bili sačuvani. Zašto Udruženje novinara Srbije o ovoj temi već decenijama objavljuje lažne vesti, a nijedno ozbiljno istraživanje, koje diuguje uspomeni na svoje "izginule kolege".

Одговори
пет

24.04.

2020.

Збуњени [нерегистровани] у 23:29

НЕВЕРОВАТНО АЛИ ИСТИНИТО

Јуче, у првом издању Дневника РТС поводом 21. годишњице злочиначког убиства 16 медијских радника те куће с примереним пијететом се говорило о страдању невиних у том криминалном нападу, а није изостало ни подсећање да је тадашњи генерални директор РТС осуђен на казну затвора због тога што није обезбедио емитовање програма са разервног положаја. Међутим, у вести није ни поменуто да је виновник тог страдања невиних НАТО!? У каснијим емисијама Медијског јавног сервиса НАТО је, ипак, означен као извршилац бомбардовања зграде РТС!? Неко је после емитовања Дневника у подне очигледно интервенисао тако да сада још остаје да се некима од одговорних у тој медијској кући објасни да је на СРЈ, без сагласности Савета безбедности УН, НАТО извршио противправну агресију чији је само један од метода било бомбардовање.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси