Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нема ковида-19 у Блицу, Републици и већим редакцијама у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Бору, Пријепољу, Смедеревској Паланци и Врњачкој Бањи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 04. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Нема ковида-19 у Блицу, Републици и већим редакцијама у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Бору, Пријепољу, Смедеревској Паланци и Врњачкој Бањи

У редакцијама РТВ Бор, РТВ Врњачка Вања, ТВ Јасеница, Телевизија Форум, РТВ Крагујевац, Радио 021, „Блиц“, „Зрењанин“, „Република“ и „Јужне вести“ нема оболелих од ковида-19, одговорено је Удружењу новинара Србије (УНС) у овим медијима.

УНС је због информације из Кризног штаба да су новинари у појединим редакцијама оболели од ковида-19 на око 50 имејл адреса националних и регионалних медија упутио питања има ли оболелих, случајева изолације и самоизолације, као и које су мере дезинфекције и какве су промене у организацији рада предузете због пандемије.

На питање УНС-а има ли оболелих новинара и медијских радника које је Министарству здравља упућено пре пет дана до данас није одговорено.

Претходно смо објавили да у новинским агенцијама Танјуг, Бета и ФоНет и листовима „Данас“ и „Ало“ нема оболелих од вируса, док у Радио-телевизији Војводе постоји један случај самоизолације.

Радио-телевизија Бор – „монтажер у изолацији“

У Радио-телевизији Бор за УНС кажу да је монтажер-реализатор програма у изолацији због повратка сина из иностранства, а да су запослени добро и немају симптоме вируса корона.

„Због ванредне ситуације немамо гостовања у студију, али и зато што се тешко долази до информација. Остали програмски садржаји се редовно реализују“, наводе у овој медијској кући.

Кажу да су обезбедили дезинфекционе гелове, рукавице и маске за запослене, као и да свакодневно дезинфикују радне просторије.

РТВ Врњачка Бања – „више посла“

У Радио-телевизији Врњачка Бања УНС-у је одговорено да у ванредним околностима имају више посла, него иначе.

„Двоје радника су на ‘чекању’ – један зато што има више од 60 година, а други због финансијског стања телевизије“, речено је УНС-у у овој медијској кући.

Њихов радни простор је дезинфикован, кажу, на начин који је прописало Министарство здравља. „Новинари и камермани носе заштитну опрему када излазе на терен“, наводе у РТВ Врњачка Бања.  

ТВ Јасеница – „појачана информатива“

Телевизија Јасеница из Смедеревске Паланке одговорила је УНС-у да је због информација у вези са вирусом корона „појачан информативни програм“.

„Имамо и студијских емисија, али знатно мање него раније, уз прописане мере превенције. Радимо и онлајн, од куће на порталу и друштвеним мрежама“, наводе у тој телевизији.

Кажу да се „редовно дезинфикују њихове просторије, а запослени имају заштитну опрему (рукавице и маске)“.

Телевизија Форум – „нема гостовања у студију“

У Телевизији Форум из Пријепоља речено је УНС-у да због ковида-19 „нема гостовања у студију, а изјаве се узимају искључиво на отвореном простору, уз поштовање размака и ношење маски и рукавица“.

„Трудимо се да све што можемо снимимо преко Скајпа и других платформи за комуникацију“, кажу у овој телевизији.

Наводе да четворо колега не долази у редакцију, због чување деце и старосне доби. „Свако има два дана слободна у току радне седмице, а ради нас троје или четворо, зависно од плана и обавеза“, кажу у овој телевизији.

Сами одржавају хигијену редакције, наводе, како би се у потпуности смањило присуство других особа у њиховом радном окружењу.

РТВ Крагујевац – „запослени у две групе“

У Радио-телевизији Крагујевац за УНС кажу су једина телевизија која у том граду производи програм и да су зато рад запослених организовали у две групе, које се не сусрећу, како би „грађанима континуирано пружали неопходне информације за њихов свакодневни живот“.

„Већину саговорника, када год је то могуће, снимамо видео позивом“, речено је УНС-у овој медијској кући.

Наводе да „свакодневно, два пута дневно дезинфикују радни простор - од подова, преко столова и столица“.

„Сви запослени имају потребну опрему за заштиту од вируса - маску, рукавице, дезинфекциона средства. Поштујемо мере удаљености једни од других“, кажу у овом медију.

Радио 021 – „додатна особа на сајту“

У Радију 021 из Новог Сада за УНС кажу да се „рад променио у осетном обиму, а захтевао је бољу и брзу организацију“.

„Смене трају осам сати, као и до сада. Портал 021.rs истовремено одржавају и редовно ‘пуне’ две особе по смени, уместо једне. У преподневној смени на радију су три новинара и они раде из редакције, са колегама са сајта. Друга смена ради од куће“, кажу у овом медију.

Додају да „посла има више, али је највеће оптерећење на сајту, па је зато ангажована и додатна особа“, као и да „новинари тренутно највише раде вести у вези са вирусом, али се ради и на другим причама“.
„За свакодневну дезинфекцију задужени су запослени, а с обзиром на то да чистачица више не долази сваког дана како би дуже могла да буде код куће и избегавала контакте“, рекли су УНС-у.

Наводе и да су запосленима на располагању хируршке рукавице и гелови за дезинфекцију руку, као и маске, које набављају у континуитету и по потреби и да је на терену обавезно ношење маски и рукавица.

Блиц – „рад онлајн“

„Сви чланови редакције раде од куће и са терена онлајн. Онима који немају лаптопове инсталирани су рачунари у кућама, а на терену користе службене телефоне“, одговорено је УНС-у у Блицу.

Наводе да се редовно дезинфикује „радни простор и то у периоду од 6 до 15 сати уз коришћење додатних средстава као што су хлор, алкохол и асепсол, иако 96% запослених и хонорарних сарадника ради од куће“.

Додају да су свима који одлазе на терен обезбеђене маске и рукавице. 

"Зрењанин" – „смањен број страна“

У листу „Зрењанин“ УНС-у је речено да је због вируса корона рад у редакцији скраћен због полицијског часа и мера превентиве.

„Смањен је број страна, али је и теже доћи до информација“, наводе у овом листу.

Кажу да су мере због ванредних околности - рад од куће за део запослених, дезинфекција целог простора, чишћење прометних места на два сата.

Додају да су набављене заштитне маске за све запослене.

Портал „Република“ – „стално онлајн“

У порталу „Република“ (republika.rs) УНС-у је речено да сада у потпуности раде од куће.

„Портал Република је од настанка оспособљен за ’кућни рад’, а верујемо и остали портали - јер је неопходно да ’производња’ стално тече“, кажу за УНС.

Наводе да за њих није „новост“ рад од куће, уз помоћ Скајпа, Вибера или Воцапа. „Смене су и даље исте, по седам сати, људи могу да користе одморе“, наводе у овом порталу.

Истичу да компанија предузима мере редовне дезинфекције просторија, као и да су запосленима обезбеђене маске и дезинфекциона средства.

Јужне вести – „као и пре“

„Рад на порталу омогућава рад из било код простора. За сада се променило једино то одакле новинари раде“, одговорено је УНС-у у порталу „Јужне вести“ из Ниша.

Наводе да да се и даље ради по месечном распореду, са слободним данима, а да радни простор не користе од 11. марта, што „не утиче на квалитет и обим посла“.

„Још од пре увођења ванредног стања, док нису објављена правила понашања, увели смо своја правила и организовали теренски рад тако да иду они који имају сопствени превоз, уз упутство да избегавају затворене просторе и блиске контакте“, кажу у „Јужним вестима“.

 



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси