Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Виолети Димитрић и Милану Кнежевићу уручено признање „Златни беочуг”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 05. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Виолети Димитрић и Милану Кнежевићу уручено признање „Златни беочуг”

Новинарима и члановима Удружења новинара Србије (УНС), ауторки емисије „Ни црно ни бело“ Виолети Димитрић и филмском и телевизијском редитељу Милану Кнежевићу, у Народном позоришту је уручена награда Културно-просветне заједнице „Златни беочуг” за допирнос култури Београда.

Жири који је одлучивао о награди навео је да је Виолета Димитрић дугогодишњим новинарским радом допринела развијању и промоцији културних вредности у медијима, док је Милан Кнежевић то чинио првенствено редитељском делатношћу.

За Димитрић се у образложењу додаје да је својом емисијом "Ни црно ни бело", изразито едукативне природе, јавност упознала са личностима које су важне за српску културу.

„Њена емисија у трајању од пола сата достигла је број од 400 издања која се репризирају три пута недељно на телевизији Коперникус, од 2013. године чиме унапређује културне садржаје медија у Београди и Србији. У емисији представља стваралаштво водећих личности српске културе и промовише традиционалне вредности“, образложио је жири.

Виолета Димитрић је била новинарка и на телевизијама РТС, Хепи, Здравље, Мост, Сат, као и на Радију Лагуна.  Писала је и за листове „Дуга“, „Политика“, „Нада- Вечерње новости“, „Лиса“, „Лиса - лепа и срећна“, „Она“ и „Франкфуртске вести“.

Димитрић је допринос култури, осим новинарским радом, дала и књижевним стваралаштвом. Објавила је две збирке поезије „Плочници снова“ и „Умирућа љубав“.

Новинарским документарним формама, али и режирањем научних, музичких, културних, експерименталних и драмских програма, српску традицију је у свету представљао и Милан Кнежевић.

Посебну пажњу ТВ публике изазвали су његови филмови из ратног вихора 'Либана' (1985) и 'Ирана' (1986). Документарни филм 'Командоси смрти' о самоубицама из либанског ратног парка успешно је приказан 1986. године на Међународном ТВ фестивалу у Монте Карлу, а потом на ТВ екранима широм света. Филм 'Poste Restante' (1986) о авганистанским избеглицима уврштен је у фонд филмова УНЦХР. Године 1988. режира играни филм и ТВ серију за децу 'Рођаци из Лазина' који су годину дана касније успешно приказани на фестивалу у Кини, Ирану, Аргентини и Француској", истакао је жири у образложењу.

Осим Виолете Димитрић и Милана Кнежевића, признање „Златни беочуг“ добили су и књижевници Весна Капор и Владимир Кецмановић, академски сликар и графичар Богољуб Ђокић, глумац Милош Ђорђевић, композитор Милан Ђурђевић, оперски певач и директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић, као и Омладинско позориште „ДАДОВ“.

Признање „Изванредни Златни беочуг“ добили су филмски и телевизијски редитељ Милан Кнежевић, професор српског језика др Александар Милановић и књижевни историчар и критичар мр Јован Пејчић.

О награди је одлучивао жири од 18 чланова, а председник је био проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе.

„Златни беочуг“ је, како наводе из Културно-просветне заједнице признање које континуирано повезује све који духовни живот Београда и Србије чине успешнијим. Додељује се уметничким ствараоцима, организацијама и институцијама за трајни допринос култури града Београда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси