Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Руски синдикат новинара привремено искључен из Међународне федерације новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 02. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Руски синдикат новинара привремено искључен из Међународне федерације новинара

Извршни одбор Међународне федерације новинара (ИФЈ) је донео одлуку да привремено искључи Руски синдикат новинара (РУЈ) из ИФЈ-а због, како су навели, формирања огранака РУЈ-а у анектираним украјинским областима. ИФЈ је овај корак РУЈ-а оценио као поступање супротно принципима и циљевима Федерације.

Одлука је донета након што је више од две трећине присутних чланова гласало за искључивање РУЈ-а из ИФЈ-а.

Коначну одлуку о искључивању неког члана из ове федерације може донети само конгрес, наводи ИФЈ. Члан се, како се додаје у саопштењу, може жалити на одлуку конгресу, који ће потврдити или поништити одлуку. У међувремену ће РУЈ бити суспендован из чланства.

„ИФЈ је организација изграђена на међународној солидарности, на принципима сарадње између синдиката чланица и поштовања права свих новинара. Оснивање четири огранка Синдиката новинара Русије на анектираним украјинским областима јасно је разбило ову солидарност и посејало поделе међу сестринским синдикатима“, рекла је председница ИФЈ-а Доминик Прадали.

Прадали се осврнула на иступање удружења новинара Норвешке, Финске, Исланда и Данске из ИФЈ-а и додао да су поједине чланице сматрале да је требало брже донети одлуку о искључењу Русије из ИФЈ-а.

„Има оних који кажу да је требало брже деловати. За нас је такође важно да поступамо стриктно у складу са нашим правилима и статутом који гарантује да ниједно повезано лице не буде подложно произвољној злоупотреби моћи. Имали смо притужбу, испитана је и, на основу чињеница, одлучили смо да искључимо РУЈ“, навела је Прадали.

Разговор са удружењима четири нордијске земље која су одличила да иступе из ИФЈ-а и пружање подршке независним новинарима издвојила је као најважније циљеве ове организације у предстојећем периоду.

„Сада је потребно да хитно пронађемо начине да подржимо независне новинаре унутар и изван Русије који су у опасности или им је потребна помоћ, наставимо да пружамо солидарност нашим двема украјинским филијалама и разговарамо са четири чланице које су најавиле да ће иступити из ИФЈ-а. Циљ је да осигурамо изградњу најјачег могућег гласа за новинаре и слободу медија", рекла је Прадали.

Председник РУЈ-а Владимир Солојов оценио је ову одлуку као политичку и резултат ултиматума нордијских земаља које су иступиле из ИФЈ-а

Одлука је чисто политичка, донета након ултиматум северних синдиката новинара (удружења Норвешке, Финске, Исланда и Данске). Руководство ИФЈ је прекршило повељу федерације", рекао је Солојов за агенцију ТАС.

Целокупну ситуацију, како каже, посматра као тежак финансијски ударац за ИФЈ.

„Ако нам чланство буде замрзнуто, престаћемо да плаћамо веома велике годишње накнаде. У случају да северњаци испуне своје претње и такође напусте федерацију, финансијски ударац за њу ће бити једноставно поражавајући. “, рекао је.

Иначе, удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда саопштила су да се повлаче из ИФЈ-а због, како су навели, присуства РУЈ-а у овој федерацији и нетранспарентног доношења одлука.

„До кулминације је дошло када је ИФЈ пасивно прихватио успостављање Руске уније новинара у неколико области у Украјини које је анектирала Русија. На ово смо указали представницима ИФЈ-а, али ништа није предузето, Не можемо бити део такве организације“, саопштио је тада председник НЈ-а Даг Идар Тригестад.

Из Шведске уније новинара (СЈФ) навели су да су због ових поступака захтевали заједно са осталим нордијским новинарским удружењима да РУЈ буде суспендован из ИФЈ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси