Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Љиљана Стојановић: Дословно смо пренели све што су о Миленијум тиму рекли Алексић и Јеремић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 02. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Љиљана Стојановић: Дословно смо пренели све што су о Миленијум тиму рекли Алексић и Јеремић

Уредница портала Југпрес Стојановић је данас дала изјаву на рочишту, по тужби власника Миленијум тима Ивана Бошњака, одржаној у Палати правде. Бошњак је тужио Југпрес због извештаја са конференције за новинаре, за који наводи да је „утицао на умањење вредности жига компаније“. Бошњак није био на суђењу због службеног пута.

Љиљана Стојановић рекла је да је у тексту „Јеремић: Рат корупцији“ који је Југпрес објавио претпрошле године верно пренето све што су Вук Јеремић и Мирослав Алексић говорили на конференцији за новинаре коју је Народна странка организовала у Лесковцу.

„Апсолутно смо пренели оно што су Вук Јеремић и Мирослав Алексић рекли на тој конференцији за новинаре, а односи се на куповину и закуп око 700 хектара лесковачке плантаже. По Закону о јавном информисању и медијима и Кодексу новинара Србије, наша обавеза је да пратимо све догађаје који су од јавног интереса. Ту се убрајају и прес конференције странака на власти и опозиције, а нарочито оне чије су теме од интереса за локалну заједницу“, истакла је Стојановић.

О томе да је на Југпресу све што су Јеремић и Алексић рекли на конференцији дословно пренето сведоче снимци са конференције за новинаре који су доступни на Јутјуб каналу ове медијске куће, рекла је.

Стојановић је додала да новинар који је писао текст и она као уредница нису имали намеру да никога увреде или омаловаже.

Да је Миленијум тим послао реакцију, деманти или било шта предвиђено Законом о јавном информисању и медијима, такав одговор би био објављен у Југпресу, рекла је уредница Југпреса.

Неколико месеци пре конференције за медије коју је организовала Народна странка, Стојановић је писала о лицитацији за спорно земљиште. Тада је, како је истакла, разговарала управо са Бошњаком.

„Иначе, када је у октобру 2020. године била лицитација за то земљиште, ступила сам у контакт са Бошњаком и питала шта ће бити са тим. Послала сам питања Миленијум тиму на имејл и одговорио је господин Бошњак. Његов одговор смо објавили у целини на порталу. Бошњак је чак написао да смо једини медиј који се интересовао за њихове планове за то земљиште“, рекла је.

Констатација Бошњака је, додала је Стојановић, показатељ да је редакција Југпреса професионално радила свој посао и да нису имали злу намеру када су дословно преносили изјаве са конференције за медије. Ипак, рекла је да га није контактирала пре објављивања спорног текста јер, како каже, није пракса да се друга страна зове након конференција за медије.

Миленијум тиму је имејл послала поводом саопштења које је медијима послала Народна странка након конференције за медије, али Бошњак није желео да реагује, већ је, каже Стојановић, рекао да ће тужити сваког ко то саопштење објави.

„Након објављивања овог текста Народна странка је опет имала неко саопштење везано за ту тему. Послала сам мејл господину Бошњаку са молбом да одговори. Он је рекао да му не пада на памет да реагује, али да ће тужити сваког ко то објави. То је био покушај спречавања објављивања информација које интересују све грађане Лесковца“, рекла је.

Стојановић је рекла да Југпрес спада у мале портале који објављују искључиво догађаје са југа Србије, као што је била конференција за новинаре коју је организовала Народна странка.

Овој конференцији су, како је рекла, присуствовали и новинари још десетак локалних медија. Они су, навела је, такође пренели изјаве Алексића и Јеремића. Разговарајући са њима, сазнала је да Миленијум тим није тужио ниједну од ових локалних медијских кућа.

Парадоксално је, навела је, што Бошњак није тужио Вука Јеремића који је изнео спорне опужбе, али јесте Југпрес који их је пренео. Миленијум тим , према њеним сазнањима, јесте тужио Алексића. Ипак, Алексић је, како је истакла, одлучио да се позове на посланички имунитет.

На питање пуномоћнице тужиоца да ли је проверавала информације пре објављивања рекла је да није проверавала изјаве Алексића и Јеремића, али да је Миленијум тим имао прилике да све демантује, као што је то учинила тадашња министарка за рударство и енергетику Зорана Михајловић. Додала је и да је фотографисала и објавила и документе које су Јеремић и Алексић показали на тој конференцији.

Одговарајући на питање свог адвоката, рекла је да није ни било начина да се тврдње Алексића и Јеремића провере.

„Наше искуство је да од Агенције за борбу против корупције још увек нисмо добили информацију коју смо тражили поводом неког локалног случаја. Напомињем и да се овде ради о дневном догађају и да смо само пренели изјаве“, додала је Стојановић, одговарајући на питање пуномоћнице одбране да ли је упозната са тиме да новинари могу да се распитају у Агенцији за борбу против корупције да ли је покренут неки поступак, као и да ли су одређени наводи основани.

Рочиште за главну расправу одложено је за 15. јун, када би требало да буде саслушан Иван Бошњак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси