Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Дописник РТС-а Владимир Банић: Лажни подаци, немам буџет од 60.000 евра, тражим извињење Пиштаљке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 02. 2023.

Аутор: A.Н. Извор: УНС

Дописник РТС-а Владимир Банић: Лажни подаци, немам буџет од 60.000 евра, тражим извињење Пиштаљке

Аутор емисије „Фантастична планета“ и новинар РТС-а Владимир Банић написао је на Твитеру да је пустио „да се пет дана његово име провлачи кроз блато у наивној нади да ће се они који су изнели лажне податке исправити“ и да „није добио буџет од 60.000 евра“ као дописник како је објавила Пиштаљка позивајући се на, како каже, „фантомски документ“ због чега тражи деманти и извињење.

„Пиштаљка је објавила, позивајући се на фантомски документ, да сам ја као дописник `добио буџет од 60.000 евра`. Сад, то звучи тако као да неко дође, баци ти толико пара у крило и пусти те да радиш са тим шта хоћеш. Јел’ да да сте и ви тако помислили? Ипак, истина по мој приватни буџет је нешто тужнија. Јер ја примам хонорар који је бруто зарада и за 1/3 је мањи од поменуте суме. Кад се од тога плате порези, у земљи у којој примам хонорар остаје годишње нето тек трећина поменуте суме коју је изнела Пиштаљка“, навео је Банић.

На Твитеру је Банић написао да ни његов бруто хонорар на годишњем нивоу није 60.000 евра.

„Да ли у ту суму спадају пројектовани трошкови хотела или авио-карата, не знам. Или РТС плаћа неки порез на то… Заиста не знам нити ме је икада занимало. Требало је другачије да напишете. Или ме питате...“, написао је Банић.

Банић је навео да сáм снима, извешава, монтира, ради преносе уживо, и све то својом опремом.

„За тај хонорар ја сáм извештавам, снимам, монтирам и укључујем се лајв. Својом опремом: камере, бубице, светла, телефон за лајв и возим свој ауто. Када бих наплаћивао све то (што не чиним) супернето плата би ми била као да сам тек почео да радим на РТС“.

За емисију “Фантастична планета“, чији је идејни творац, Банић је навео да је квалитетна, оригинална и да се може емитовати више пута и продати на разне стране.

„Сав новац од тога иде РТС-у. Мени 10% ако ја нађем купца (да обавестим унапред). Е, сад, не знам да ли мисли да ја од оног хонорара финансирам и емисију, али то наравно није у складу са здравим разумом.  Тако је за емисију је одобрено далеко мање новца него што је Пиштаљка пренела. Камо среће да је било толико, направили бисмо још бољи серијал. Овако, пројектован пре огромне инфлације и раста скока цена због рата у Украјини, није рањен издржао до самог краја“, написао је.

Банић је навео да поменути буџет укључује трошкове снимања од 21 епизоде.

„Не једне, не десет или дванаест, колико обично имају серијали. Него 21! Најмодернији документаризам где кадар не траје 15-20, него 3-4-5 секунди. Да би то изгледало тако, мора три пута више да се сними. Елем, одрали смо се од посла и имамо бре људску емисију на коју сам поносан. Утрошен новац који се добија кроз транше се строго контролише и одлази на трошкове израде емисије“, написао је.

У редовној продукцији би емисија, додао је, много више коштала.

„Не зато што су људи на РТС лењи или не знају посао, већ зато што је систем постављен тако да би много више њиих морало да буде укључено у процес прављења овакве емисије. Последица је да не бисмо могли да стигнемо да направимо довољан број епизода. Дакле, буџет емисије са којим је продукција располагала НИЈЕ 587.900 евра! Он је далеко мањи“, навео је Банић на Твитеру.

Истакао је и да је за се за време рада на емисији укључивао у програм из Руанде, Јужноафричке републике и Јапана, као и да је писао вести и радио серију проширених интервјуа.

„За израду емисије је био предвиђен и хонорар за мене као аутора и продуцента. Али, тужна вест како за оне који очекују бомбастичну суму, је да би био нешто већи него дописнички хонорар. Да се не залете говорећи да је и то много, обрадоваћу их вешћу да сам на крају серијал радио готово бесплатно, јер крхк буџет није издржао ракетирање Северног тока, затим скок цена карата, хране и хотела за екипу. И ја ћу на крају бити приморан да подигнем кредит како бих платио људе који су ангажовани“, наводи Банић.

У објави наводи и да није стално запослени у РТС-у, а од колега из „Пиштаљке“ у објави захтева извињење.

„Жао ми је што ме нико није позвао да пита да ли је то све тачно? Ја сам се одмах јавио уреднику  Пиштаљке рекавши му да бих му све показао и дао информације само да је питао. Жао ми је што је то човек који је био председник новинарског удружења, а новинари његове редакције не зову да провере тачност информације. Он је почео да се вади кријући се иза незваничног извештаја који не даје детаље шта је НЕТО, БРУТО и ПРОЈЕКТОВАНА сума. Зато, захтевам деманти и извињење“, наводи Банић у Твитер објави.

Одговор Пиштаљке: Документ није лажан, ако су подаци лажни то оптужује руководство РТС-а

Редакција Пиштаљке је одговорила Владимиру Банићу на Твитеру да документ који је објављен није лажан, а да тврдње да су подаци у том документу лажни оптужују руководство РТС-а.

„Документ који смо објавили није лажан. А ако знате да су подаци које РТС приказује у том документу лажни, као што тврдите, то оптужује руководство РТС-а и Вас квалификује за доброг сведока тужилаштва које води истрагу о трошењу новца грађана“, одговор је Пиштаљке.

Из Пиштаљке на Твитеру наводе и да је аутентичност документа потврдило руководство РТС-а.

„Аутентичност докумената потврдило је руководство РТС-а. Ми се нисмо бавили Вашом зарадом и Вашим интересом у целој ствари, већ јавним интересом. Грађани имају право да знају шта плаћају и колико“, написала је на Твитеру редакција Пиштаљке.

 
   

Гајић: Нисам као сувласник ПГ „Мрежа“ ангажнован за серијал „Да нам није“ 

Дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић је на Твитеру написао да није као сувласник ПГ „Мрежа“ ангажован за серијал „Да нам није“, као и да су у тексту који је објављен на порталу "Пиштаљка" спољни сарадници насумично стављани у контекст потенцијално спорног пословања.

„Пиштаљка није само цитирала документе РТС-а, већ их је и креативно дописивала разним нетачностима, као што је тврдња да сам, као сувласник Продукцијске групе "Мрежа" ангажован за серијалу "Да нам није". Чему та неистина? Осим тога, паушално и насумично стављање спољних сарадника, који нису запослени у РТС, што је мој случај, у контекст неког потенцијално спорног пословања је само по себи непрофесионално и неприхватљиво“, навео је Гајић.

 
   

Коментари (3)

Остави коментар
сре

17.04.

2024.

Amigo [нерегистровани] у 09:15

Re:

Banic je neocekivano osvezenje u svetu prepisivača vesti. Samostalnost inventivnost pa i pismenost koja nedostaje tolikim apanaznim vestografima. Radi ovo sto radi jer je u stanju da zonglira dva posla. Šteta što seriijal nije opremljen produkciono tako da se može izneti na TV tržište u svetu. Da je RTS upotrebio stalno zaposlene a dokone kadrove mogao je takve emisije prodati u engleskoj verziji kablovskom TV tržištu širom sveta uvek gladnom svežih i upotrebljivih serija a ne baba koje se češljaju.

Одговори
уто

21.02.

2023.

Pustolov [нерегистровани] у 23:19

Re:

Banić je jedini novinar koga imamo, a ne Jovana Jeremić i njoj slični kojima ste napunili televizije

Одговори
пон

20.02.

2023.

Kolega [нерегистровани] у 17:40

2 u 1

Kolega Banić da objasni kako je u isto vreme dopisnik RTS-a iz ako se ne varam Slovenije, a u isto to vreme putuje okolo naokolo i snima emisiju.

Znači dopisnički posao za platu, a emisiju za honorar.

Bravo za Banića i RTS

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси