Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рада Комазец добитница награде Теслине научне фондације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 01. 2023.

Аутор: Славица Ђукић Извор: Јединство/УНС

Рада Комазец добитница награде Теслине научне фондације

Међународни Управни одбор Теслине научне фондације из Сједињених Америчких Држава одлучио је да новинарку и директорицу „Јединства” – Панорама, Раду Комазец, награди као истакнутог представника новинарске професије и очување Теслиног духа.

Новинарка Комазец  на  јединствен начин  описује живот и рад Николе Тесле од потока Ваганца,  где се Тесла играо као дечак,  до слапова Нијагаре у САД. Описујући крашке личке заравни, реке понорнице, подножје Велебита, родну кућу и храм Св. Апостола Петра  и Павла, школовање и научни Теслин  рад,  на свеобухватан  и емотиван начин описује живот и рад Србина који је осветлио свет.

Толико је веродостојно дочарала Теслин завичај  и направила корелацију са његовим проналасцима и генијалношћу, који вуку корене  са личких пропланака,  да осећамо да смо ту, да живимо у Теслино време и са Теслом. Његов скромни, аскетски живот и рад на добробит човечанства и мира Комазец  пореди са хришћанским врлинама  које је највећи  Србин имао. Поред препознатљивог, бриљантног стила  наше новинарке присутно је и одлично   познавање историје  и  уопште  лика и дела   Николе Тесле.  Изузетан дугогодишњи рад  у циљу промоције  истине те очувања српске културе, језика и писма на Косову и Метохији  новинарке Раде Комазец ,  заслужно  је крунисан  Теслином наградом.  

Позивница је стигла  на  њену адресу,  а додела награда је 14. јануара у хотелу „Њујоркер” у Њујорку,  где је Тесла провео последње дане свога живота.  Предвиђено је одржавање Свечане академије  поводом обележавања  80 година  сећања на великана  који је осветлио човечанство, америчког научника српског порекла Николе Тесле. Церемонији обележавања  јубиларне годишњице  између осталих ће присуствовати: Марк Алези,  директор Теслиног научног центра у  Ворденклифу на Лонг Ајленду,  градоначелник Њујорка  Ерик Адамс,  Марк Сајфер, Теслин биограф,  представници градова  Бафало и Нијагара,  Џек Димић, Мила Јововић, званичници Републике Србије  и други.   Шта за њу  значи  престижна награда  „Tesla spirit award”  новинарка Комазец  наводи:

„Не постоји човек на планети  који  не би пожелео да прими награду која носи Теслино име.  Тесла је био космополита, његови проналасци припадају  човечанству, али   су само  Срби Теслин народ.  Рођена сам  пар десетина километара од места рођења Николе Тесле и приликом сваког одласка у Смиљане , заиста,  осетим Теслин дух. Тако да  ова награда за мене има посебно значење.

"Срећна сам и  почаствована.  Хвала Управном одбору Теслине научне фондације и свима који су  сматрали да  мој рад заслужује ову велику награду.  Верујем да би се читаоци „Јединства”, колеге новинари, моји сарадници у области издаваштва, као и људи који ме познају сагласили са одлуком Управног одбора Теслине научне фондације.  То је оно што ме радује.  Радићу и даље одговорно, марљиво и посвећено у интересу  јавности и друштва" , рекла је новинарка и директорица „Јединства“ – Панорама,   Рада  Комазец.

Иначе, Теслина научна фондација постоји од  2010. године у српској дијаспори у САД. Никола Лончар је  председник фондације, а почасни  председник је Давид Вујић, последњи од легендарних  „Сербо 7”, пројекта  Аполо 11  америчке свемирске агенције НАСА , чији је један од оснивача био и Михаило Пупин, уз Теслу најзначајнији српски научник који је живео и радио у Сједињеним Америчким  Државама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси