Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Српски телеграф, Пећиначке новине и Глас Западне Србије јесу, Ало није прекршио Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 12. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет за штампу: Српски телеграф, Пећиначке новине и Глас Западне Србије јесу, Ало није прекршио Кодекс новинара Србије

Комисија за жалбе Савета за штампу је једногласно утврдила да Српски телеграф, Пећиначке новине и Глас Западне Србије јесу, а да Ало није прекршио Кодекс новинара Србије.



Чланови Комисије за жалбе су одлучили да су у текстовима штампаног и онлајн издања Српског телеграфа у којима се помињу народни посланик Радомир Лазовић и његов отац прекршене тачке поглавља истинитост извештавања, независност од притисака и одговорност новинара.

Лазовић се жалио на текст који је објављен на насловници дневног листа Српски телеграф, као и на садржај који је сутрадан објављен у његовом онлајн издању Република, у којем је он представљен као део кримналне организације Вељка Беливука, коме се суди за низ убистава. 

Овај народни посланик је послао деманти, али га редакција Српског телеграфа није објавила са образложењем да је у спорном тексту реч о мишљењу, а не о чињеницама и да се не може објавити деманти на нешто о чему је било речи у скупштинској расправи.

Лазовић је жалбу Савету за штампу упутио и на текст у коме се наводи да је "његов отац силовао Американку". Овај текст је, како истиче, усмерен на то да га увреди објављивањем непроверене информације добијене од анонимног извора, а додаје да је у њему погрешно наведено и име његовог оца. У жалби је додао да не постоји јавни интерес за објављивање ове информације.

Представница Локал преса у Комисији за жалбе Надежда Будимовић рекла је да је овај текст пример како се не сме радити у новинарству и како се злоупотребљава поседовање медија и могућност да се јавном речју утиче на грађане.

Комисија за жалбе једногласно је одлучила да су Пећиначке новине прекршиле тачке поглавља одговорност новинара Кодекса новинара Србије због одбијања да објаве деманти Демократске странке на саопштење Српске напредне странке у којем се помињу Демократска странка и пољопривредници ове општине. Жалбу је поднео председник Општинског одбора Демократске Странке у Пећинцима Никола Машић. Како је навео Машић, у тексту је објављено неколико неистина, те је Демократска странка од уреднице овог месечника Светлане Велимировић тражила да се деманти објави у наредном броју на истом месту на коме је објављено и саопшетње, али то није учињено.

Велимировић је у одговору Савету за штампу навела да деманти који је достављен није испунио законске услове, јер у њему нису наведени пун назив и седиште подносиоца представке (Демократске странке). Додала је да чак и у случају да је све било урађено у складу са Законом, она није била у обавези да објави деманти, јер је садржао информацију о изградњи школа док су Демократе биле на власти, што она не сматра тачним.

"Колегиница је рекла да не осећа професионалну обавезу да објави деманти зато што као дугогодишњи новинар зна да оно што су написали у вези са школама није истина. Уколико је то заиста тако, ово је прилика да, ако себе називају професионалним медијем, истраже и обраде ту тему, а да претходно објаве деманти", рекла је представница Удружења новинара Србије (УНС) у Комисији за жалбе Оливера Милошевић.

Ова жалба је, према речима представнице Независног удружења новинара Србије (НУНС) у Комисији за жалбе Тамаре Скрозе важна јер се, како каже, често суочавамо са објављивањем саопштења једне стране и изостављањем става друге стране.

"Ако све сведемо на просте чиниоце, ово је кршење Кодекса јер се објављује саопштење једне странке, а да се не објављује саопштење друге странке. Ово се регуларно дешава", рекла је Скроза, додавши да се саопштење једино не објављује ако је у питању повреда људских права, што овде није био случај.

Одбијање да се објави деманти би, каже представник Асоцијације медија у Комисији за жалбе Бојан Цвејић, било оправдано, када би се у њему уз одговор на текст, неоправдано вређале групације или појединци. Овде се, како истиче, то није десило и у демантију, по његовом мишљењу, нема ничег увредљивог.

Комисија за жалбе одлучила је једногласно и да је Глас Западне Србије у тексту "Да није смешно, било би жалосно - Чачанке доживелe да их предводи Павле Јелeсиљевић" прекршио тачку Кодекса о етици и култури јавне речи која припада поглављу одговорност новинара.

Жалио се управо активиста Павле Јелесиљевић, који је навео да су у тексту на овом порталу објављене бројне неистине и гласине о томе да је преузео вајбер групу, као и увредљиви коментари. Јелесиљевић је истакао да му није пружена прилика да то демантује.

Из овог портала су саопштили да нису добили Јелесиљевићев одговор и да га је он могао послати на другу имејл адресу или позвати их телефоном. Додали су и да су наводи о Вајбер групи истинити. Навели су и да текст има обе стране јер су објавили видео где, како кажу, Јелесиљевић потврђује да је преузео Вајбер групу.

Из Гласа Западне Србије су након жалбе желели да објаве одговор, али је Јелесиљевић одбио јер је сматрао да је рок за деманти истекао.

У коментарима је, како су навели, нејасно коме су увреде упућене. Са овом констатацијом се нису усагласили чланови Комисије за жалбе. Цвејић је истакао да сматра да је управо због увредљивих коментара који још увек нису укљоњени Кодекс недвосмислено прекршен. Са овом констатацијом била је сагласна и Милошевић.

"Да је постојала жеља да се било шта промени, досад би коментари били уклоњени", рекла је.

Комисија за жалбе одлучила је једногласно и да редакција портала Ало није прекршила Кодекс јер је објавила снимак човека који је коментарисао Светско првенство у фудбалу.

Дарко Геџић жалио се због тога што га је новинар портала Ало снимио, не рекавши му да ће овај разговор бити објављен на Јутјуб каналу ове медијске куће. Додао је и да је замолио редакцију да уклони видео-снимак због проблема које би могао имати на послу, али да то није учињено.

Из редакције Ало су у одговору навели да се из снимка види како је саговорник сам пришао и да му је било јасно ће бити снимљен, као и да ће оно што говори негде бити објављено.

"Ако неко стоји са камером и ти му приђеш и хоћеш да даш изјаву пред камером, логично је да ће новинар закључити да си добровољац. Не видим зашто бисмо констатовали да је овде Кодекс прекршио новинар који је снимио неког ко му је пришао са намером да буде снимљен", рекла је представница јавности у Комисији за жалбе Вида Петровић Шкеро, са којом су сагласни били сви чланови Комисије за жалбе.

Видео: Јутјуб канал Савета за штампу

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси