Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Златне значке КПЗС-а ове године засијале за бројне новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 12. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Златне значке КПЗС-а ове године засијале за бројне новинаре

Међу лауреатима Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за допринос развоју културних делатности, покретању културних акција и ширењу културе националних мањина у Србији су и генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић и члан Управе УНС-а Едиб Хонић, као и бројни новинари којима је данас у Народном позоришту уручено ово признање.

„У свом подужем новинарском веку најмање сам се бавио културом, а данас ме је позлатила ова значка за допринос култури. Ипак, тачно је да сам се залагао за културу сећања.  Резултат тог труда је акција изградње Авалског торња, као и обнова Дома новинара као важног споменика културе“, рекао је Брајовић за сајт УНС-а.

Генерални секретар УНС-а истакао је да је радо прихватао иницијативе да се значајни новинари и њихово дело сачувају од заборава.

„Тако смо покренули акцију изградње новинарске куће Пера Тодоровић, сачували легат Жике М. Јовановића чији ће експонати бити део сталне изложбене поставке у УНС-у „ Путовање кроз историју српске штампе“, додао је.

 

 

Ово се наводи и у образложењу за награду, али и његов вишедеценијски новинарски рад, при чему се посебно истичу емисије „Отворени студио“, „За и против“, „Теме и дилеме“, „ТВ Дневник“, као и ТВ драма „Човече, вековима смо живели заједно“ и документарни филм „Црвена запршка“.

За дугогодишњи новинарски и публицистички рад признање је добио и Едиб Хонић који сматра да је њиме препознат његов новинарски рад који траје близу четири деценије, што је наведено и у образложењу.

„Хтео бих да истакнем да је ово признање и мојим суграђанима из Сјенице, који живе на надморској висини од преко 1100 метара и мултиетничкој средини која се може похвалити да је здрава у сваком смислу. Ово признање посвећујем њима, свом унуку Давуду и својој породици“, рекао је Хонић за сајт УНС-а.

Златне значке засијале су и за новинаре и медијске професионалце Весну Ћоровић Бутрић, Драгану Косјерину,  Бранислава Гулана, Драгана С. Филиповића, Николу Радановића, Родољуба Петровића, Радована Лазаревића, Хаџи Ђура СИ. Куљанина, Зорана Ивезића и Војислава Данилова.

Раме уз раме са новинарима, бројни културолози, музичари, драмски уметници, универзитетски професори и културни прегаоци добили су Златне значке, а на крају су неки од њих казивали поезију и изводили песме.

 

Овогодишња добитница Златне значке Бети Ђорђевић пева „Почнимо љубав испочетка“

Да је ова значка заблистала за све који су давали себе, предано радили и оставили важан допринос у култури рекао је и председник жирија који је одлучивао о наградама Живорад Ајдачић.

„И ове године добитници су уједињени у ширењу културе, традиције, културне баштине и љубави према својој домовини“, додао је.

Жири су чинили и књижевница Божица Велоусис, ликовни уметник Мирољуб Филиповић Филимир, музички уметник проф. др Урош Дојчиновић и уредник Марија Бишоф.

Уручењу златне значке присуствовао је и министар без портфеља Ђорђе Милићевић, који је исказао поштовање и захвалност добитницима награде.

„Ова награда говори да је ваш рад препознат, да је допинос који дајете од огромне вредности за нашу културу и целокупно друштво, али такође и обавезује да наставите путем успеха, очувања културе, јер је она језгро и темељ идентитета нашег народа“, поручио је добитницима.

Златну значку додељују Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Србије, а покровитељ је Министарство културе Србије.

Ове године изабрана су 53 добитика Златне значке. Већина је присуствовала уручењу, а сви су минутом ћутања одали почаст Миловану Витезовићу, који је преминуо ове године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси