Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милаков: Прилози РТВ Панчево прављени да би се доказало да је Живковић политички активиста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 12. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Милаков: Прилози РТВ Панчево прављени да би се доказало да је Живковић политички активиста

Данас је одржано прво рочиште по тужби из 2019. године новинара портала Панчево Си Ти Ненада Живковића против Радио-телевизије Панчево и тадашњег главног уредника Мирослава Милакова за седам прилога у којима се за Живковића наводи да је „експонент усташког екстремизма, смрад, слуга шпијуна“… Живковић због повреде угледа и части тражи надокнаду штете у износу од од 700.000 динара.

Милаков је на данашњем суђењу изјавио да је он аутор поменутих прилога и да су настали после протеста испред РТВ Панчево, као реакција на дивљање групе људи испред телевизије, паљење свећа и остављање венаца.

„Циљ тих прилога био је да се докаже да је Живковић политички активиста. Он је сам изјавио да је спроводио политику покрета „1 од 5 пет милиона“, позивао јавно људе да обуставе контакте са члановима Српске напредне странке, да се направи нека врста гетоизације. Тужилац је и у ранијим текстовима користио бритку реч када је говорио о раду наше телевизије, па смо се можда и ми користили таквим речником“, изјавио је Милаков.

Он је навео да сваки од епитета које је користио у прилозима има своју позадину. Да је Живковић слуга шпијуна извор је то што је новинар портала Панчево Си Ти био члан невладине организације Хајнца Класена, који је по његовим речима, био на мерама Државне безбедности, што се може проверити, ако су досијеи отворени.

“Смрад” је по Милакову сленг који прати Живковића из школе, јер је тужилац носио синтетичку гардеробу, и коришћењем тог израза није имао намеру да га увреди.

Израз “сепаратиста” значио је по Милакову позив на гетоизацију чланова СНС-а.

Милаков није могао да се сети да ли је Живковић у својим говорима позивао на насиље, да ли су протести испред РТВ Панчево одржани после говора Ненада Живковића, а изјавио је да не постоје докази - фотографије и видео снимци на којима се види да је Живковић учествовао у протестима испред телевизије. Милаков је ипак навео да су многи сведоци потврдили да су га видели на тим протестима.

На данашњем суђењу Милаков је рекао да је по занимању „матурант гимназије“, у Радио-телевизији Панчево је као главни и одговорни уредник радио хонорарно од 2015. до 2019. године, а стално је запослен у ЈКП Зеленило.

Ненад Живковић навео је у свом исказу да су, по његовом мишљењу, спорни прилози емитовани на РТВ Панчево од 22. до 28. фебруара 2019. године, настали као реакција на његове говоре на протесту покрета "1 од 5 милиона” и део су кампање против њега која се водила и у другим медијима. Рекао је да га пре објављивања није нико контактирао из ове телевизијске куће, а сматрао је и да је бесмислено да демантује изразе као што су “усташки експонент”.

“Нисам могао да очекујем оволику количину увреда, које су ме повредиле као човека и као новинара. Ово је показало да је овакав вид комуникације могућ у друштву. И онда неко може да помисли да је патриотски чин да премлате новинара”, рекао је Живковић.

Он је навео да није имао проблема после ових прилога, али да су људи који га не познају добро могли бити доведени у заблуду, а колеге у школи у којој ради су коментарисале зачуђено и у неверици оно што су видели на локалној телевизији.     

Он је изјавио да су му овим прилозима повређени углед и част, а посебно изразом да је усташки експонент, јер је његов јавни ангажман увек био посвећен атифашизму. Додао је и да у емитованим прилозима није наведено ништа из његових говора на протестима. 

Због прилога који су предмет и ове тужбе РЕМ је РТВ Панчево изрицао мере упозорења, а тадашњи главни и одговорни уредник Мирослав Милаков је смењен са те функције.

Данашњим саслушањем доказни поступак је завршен, а пресуда ће бити достављена у писаном облику.

У другом спору по тужби Ненада Живковића против РТВ Панчево и главне и одговорне уреднице Јасмине Петковић за прилоге емитоване у мају и јуну 2019. године, такође због повреде угледа и части, Виши суд у Београду донео је првостепену пресуду да је та медијска кућа повредила углед и част Живковићу и дужна је да му исплати 80.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси