Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Заштита новинара у дигиталном окружењу – од индивидуалних помака до иницијатива медијских кућа за заштиту приватности података
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 12. 2022.

Аутор: А.М, А.Н Извор: УНС

Заштита новинара у дигиталном окружењу – од индивидуалних помака до иницијатива медијских кућа за заштиту приватности података

Дигиталну безбедност новинара адвокат Урош Недељковић често упоређује са кућом, чију браву неко увек може обити и узети нешто што му не припада. Ипак, како истиче, са јачом бравом кућа је безбеднија, а тајне информације које су новинари прикупљали теже ће доћи „у руке“ треће стране.

Информационо-комуникационе технологије са собом носе ризике који се превасходно односе на угрожавање дигиталне безбедности медијских професионалаца и откривање поверљивих информација до којих су дошли.

Само у 2019. години „процурело“ је 1,76 милијарди записа, а имајући у виду велики део света који не користи интернет, то значи да је неки податак сваког од нас те године био откривен, рекао је Раде Драговић из Института за стандарде и технологије новинарима и студентима новинарства на предавању о информационој безбедности у Прес центру Удружења новинара Србије (УНС).

Када се прикупаљају са сајтова или апликација, како каже стручњак за дигиталну безбедност деце Катарина Јонев, наши подаци увек завршавају код „треће стране“.

„Та трећа страна некоме значи за прављење архива које ће касније бити продате на мрачној страни интерента, где неко може злоупотребити наше податке израдом фалсификата личних карата или пасоша и представљати се као ми. Са друге стране, наши подаци се продају маркетиншким компанијама“, додаје Јонев.

Иако делује да је приватност на интернету немогуће заштитити, потенцијална решења постоје. Добре лозинке које подразумвају осам карактера, укључујући знакове, бројеве, велика и мала слова представљају један од првих корака.

За новинара је важно да зна које су законске санкције због злоупотребе података, мере превенције за заштиту информација, као и како може очувати тајност преписки и личних информација

Бојан Перовић из Института за стандарде и технологије истиче подробно информисање о сваком алату као ефикасан вид заштите информација.

„Битно је да се новинари едукују и да увек знају који алат је за снимање путем телефона, који је за снимање на мрежи, а који за директно преношење“, рекао је Перовић.

Подизање свести о томе на који начин дигитална безбедност може бити угрожена, информисање о механизмима заштите приликом коришћења дигиталних алата, сарадња са професионалцима и формирање Центра за превенцију безбедносних ризика неки су од начина да се новинар заштити.

 

Видео: Александра Ничић и Анђела Момчиловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси