Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари „Наше речи“ и „Либертате“ уочи полагања венаца на гроб краљевског пара: Брак краљице Марије и краља Александра је круна пријатељства Србије и Румуније
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 12. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Новинари „Наше речи“ и „Либертате“ уочи полагања венаца на гроб краљевског пара: Брак краљице Марије и краља Александра је круна пријатељства Србије и Румуније

Новинари издања на српском језику „Наша реч“ из Темишвара и листа на румунском језику „Либертате“ из Панчева симболично ће сутра у 12 сати, на дан рођења краља Александра, положити цвеће на његов и гроб краљице Марије у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Брак краљевског пара, закључен пре тачно 100 година, није представљао само симбол почетка њиховог заједничког живота, већ и добросуседских односа Србије и Румуније, кажу ови новинари.

У раскошној белој венчаници са дугачким шлепом, изашавши из кочија, тадашња принцеза Румуније Марија Хоенцолерн Зигмаринген је 8. јуна 1922. године нa питање узима ли краља Александра за мужа на српском језику одговорила „Хоћу, да“. Иако је у питању био уговорени брак, познате информације кажу да су краљ Александар и краљица Марија увек били у хармоничном односу.

Сто година касније у Темишвару, новинари листа на српском језику који излази у Румунији и штампаног издања на румунском које излази у Србији договорили су се да заједнички „освеже“ сећање на краљицу Марију и краља Александра.

„Недавно смо директорка издавачке куће Либертате Маријана Стратуат и ја били гости традиционалне манифестације Дани Срба у Темишвару. Тим поводом сусрели смо се са директором новинско-издавачке установе „Наша реч“. С обзиром на то да нас веже пуно заједничких ствари разговарали смо о будућој сарадњи и размени искустава“, рекао је уредник Либертатеа Валентин Мик.

У знак заједништва, договорили су се да положе цвеће на гроб краљевског пара који је зближио српски и румунски народ, а уредник „Наше речи“ Никола Лакић за УНС је рекао да су на овај начин изградили „медијски мост“ између две земље

Брак краља Александра и краљице Марије,  Лакић види као пиједестал вечног пријатељства Срба и Румуна.

„Не постоји узалуд и данас овде врло популарна изрека у румунском народу да Румунија има два пријатеља – Црно море и Србију, а томе су умногогоме допринеле краљевске породице. Тај брак представља симбол пријатељства наша два народа. Сутра, на рођендан краља Александра, желимо да се као новинари поклонимо идеји о вечном пријатељству Румуније и Србије“, рекао је Лакић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси