Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Интервју са вишеструким силоватељем уклоњен са сајта Информера, а на Јутјубу још увек доступан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 12. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Интервју са вишеструким силоватељем уклоњен са сајта Информера, а на Јутјубу још увек доступан

Након пет протеста испред редакције Информера, реаговања новинарских удружења и одлуке Савета за штампу да је у интервјуу са вишеструким силоватељем Игором Милошевићем прекршено шест тачака Кодекса новинара Србије, споран садржај још увек није уклоњен са Јутјуб канала ове медијске куће, као ни портала Ало и Блиц, на којима је текст пренесен. Међутим, иако из Информера кажу да је објављивање овог интервјуа у јавном интересу, текста на овом порталу тренутно нема.

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић каже да је било очекивано и нормално да Информер у потпуности уклони интервју након реакције јавности и Савета за штампу иако одлука Комисије за жалбе не обавезује редакцију да избрише садржај у коме је установљено кршење Кодекса. 

Новаковић подсећа да Информер није прихватио надлежност Савета за штампу и да није у обавези да објави одлуку Комисије за жалбе, али додаје да је нормално да Информер предузме нешто након јавне опомене.

„Претпостављам да мисле да су све то завршили тако што су тог човека пријавили за претње новинарки. То што интервју није уклоњен мени показује да они не мисле да су урадили било шта лоше“, рекла је Новаковић.

Упркос томе што се нико није жалио на портале Ало и Блиц, генерална секретарка Савета за штампу истиче да ове медијске куће, попут Информера, сносе одговорност за објављени садржај.

„Преношење текста или видео-снимка подразумева да уредништво стоји иза одлуке да овај садржај буде објављен у њиховом издању. Када одлучујемо о жалбама у оваквим случајевима, редакције нам неретко одговоре ′ми смо то само пренели′. А ми их у одлуци сваки пут подсетимо да су медији по Кодексу одговорни за садржај који преносе, јер је то резултат уредничке одлуке“, истиче Новаковић.

 

Где се подвлачи „црвена линија“ за непоштовање професионалних стандарда

Након интервјуа са вишеструким силоватељем објављеног у дневном листу Информер, у медијима у Србији објављено је неколико текстова у којима се дословно описује насиље према женама или се о осуђенима за насиље извештава афирмативно.

Из Женске солидарности подсетили су да се у текстовима објављеним на порталима Blic.rs и Nova.rs евоцирају детаљи насиља према женама, док је на претпрошлом заседању Комисија за жалбе утврдила кршење Кодекса у инвервјуу Гласа јавности са човеком који је правоснажно осуђен за насиље у породици, а који све време за насиље у породици неосновано оптужује своју бившу супругу.

Новаковић је рекла да је тешко предвидети може ли интервју са вишеструким силоватељем бити „црвена линија“ која би смањила праг толеранције на неетичко и непрофесионално извештавање.

„Када упоредите како се о таквим стварима извештавало пре седам-осам година са тиме како се извештава данас, ви видите да се та лествица непрестано подиже и да то постаје све горе. Све је више одвратних детаља и све је крвавије и бруталније, без поштовања жртве, њеног достојанства, интиме и приватности“, истакла је Новаковић.

Догађај за који је Новаковић мислила да би могао да доведе до преокрета у толерисању неетичког извештавања било је објављивање исказа „Малчанског берберина“ из истраге,  о тме како је мучио и силовао девојчицу коју је отео.

„То је, вероватно, било нешто најстрашније што је до тада објављено у нашим медијима и реакције јавности су биле веома бурне. Мислила сам да је то та црвена линија после које мора нешто да се поправи. Неко време су медији можда и мало више водили рачуна, али онда хе објављен интервју са серијским силоватељем. Тешко је предвидети да ли ће убудуће поново бити тако драстичних случајева“, навела је генерална секретарка Савета за штампу.

Ипак, Новаковић је истакла да је пријатно изненађена реакцијом јавности коју види као знак да људи нису равнодушни према неетичном извештавању.

„Пријатно сам изненађена реакцијом јавности и то видим као знак да нисмо неми на такве ствари. Било је бурних реаговања и протеста, а све то улива наду да део јавности није прихватио овакав начин извештавања као нешто што се подразумева“, додала је Новаковић.

Редакцији Информера јуче смо послали питање због чега су уклонили интервју, с обзиром на то да су истицали да је текст објављен у јавном интересу. Одговор до данас у подне нисмо добили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси