Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС организује конференцију „Стоп некажњивости!“ за злочине над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 11. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС организује конференцију „Стоп некажњивости!“ за злочине над новинарима

Поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, Удружење новинара Србије (УНС) са огранцима - Друштво новинара Војводине и Друштво новинара Косова и Метохије – 2. новембра, с почетком у 17 часова, у сали хотела Фрушке Терме организује скуп - „Стоп некажњивости!“

Последњих шест година у свету је убијено више од 600 новинара. За девет од десет случајева починиоци нису кажњени. Стотине новинара су у затворима, а велики број медијских професионалаца је свакодневно изложен физичком насиљу и претњама. Новинари су све чешће жртве дигиталног насиља, а посебно су мете новинарке.

У Србији уочи Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима Тужилаштво за организовани криминал преузело је случај убијеног Милана Пантића (2001. година) од Вишег јавног тужилаштва у Јагодини, што је годинама уназад тражила медијска заједница. 

Међународна федерација новинара (ИФЈ) је ове године, на предлог УНС-а, усвојила резолуцију којом се тражи ефикасна истрага и ангажовање Тужилаштва за организовани криминал, како би се казнили убице и налагодавци овог злочина. 

Ни после 23 године није пресуђено убицама Славка Ћурувије иако је прошло девет година од подизања оптужнице. Предмет је још увек пред Апелационим судом, након што су се и тужилаштво и одбрана жалили на првостепену пресуду којом су четворица бивших државних функционера и припадника Службе државне безбедности осуђени на казну затвора од 100 година. 

Околности смрти новинарке Даде Вујасиновић су и даље неразјашњене.

Чак 23 године нема помака у истрази убиства 16 медијских радника РТС-а током НАТО бомбардовања. 

Више од две деценије нико није одговарао за убиства и киднаповања 19 новинара и медијских радника Срба, Албанаца и Немаца на Косову. На предлог УНС-а, Европска федерације новинара (ЕФЈ) је 2021. године усвојила Резолуцију о неодложном формирању Међународне комисије за истрагу убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године.

Претходно, 2018. године, ЕФЈ је, на предлог УНС-а, усвојио Резолуцију о истрагама убистава и киднаповања новинара на Косову.

Недостатак воље влада широм света да се ухвате у коштац са кризом некажњивости навео је Међународну федерацију новинара (ИФЈ) да покрене кампању за усвајање Међународне конвенције за безбедност и независност новинара и медијских професионалаца. УНС, као пуноправни члан ове организације, подржава ту иницијативу.

Конфрернцију можете пратити уживо на Јутјуб каналу Прес центра УНС-а.

На ову тему говориће:

Панел 1 - Конвенције, декларације у борби против некажњивости и пракса 

1. Предраг Рава, председник Друштва новинара Војводине - Удружења новинара Србије

2. Јан Брату, шеф мисије ОЕБС у Србији 

3. Џереми Дир, заменик генералног секретара Међународне федерације новинара (ИФЈ) (онлајн обраћање)

4. Будимир Ничић, члан Управе и потпредседник Извршног одбора УНС-а 

Модератор: Јелена Л. Петковић, новинарка која је истраживала злочине над новинарима на Косову и ауторка резолуције о успостављању међународне комисије за истраживање злочина над новинарима на Косову, усвојене на скупштини ЕФЈ у Загребу 2021. године

Панел 2 - Шта је могуће урадити у борби против некажњивости

1. Бранко Стаменковић, заменик Републичког јавног тужиоца (онлајн обраћање) 

2. Слободан Радичевић, председник Извршног одбора УНС-а и члан Радне групе за заштиту и безбедност новинара који је установила Влада Србије 

3. Ненад Крајновић, адвокат УНС-а који је радио на предлогу измена Кривичног законика ради боље заштите новинара

4.  Јелена Зорић, новинарка листа Време и Балканске истраживачке мреже - БИРН

Модератор: Драгана Бјелица, заменик члана УНС-а у Сталној радној групи за безбедност новинара

Скуп ће отворити председник ДНВ-УНС, Предраг Рава.

Контакт телефон: 063 1661800

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси