Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Благојевић за УНС: Очекујем да ће се утврдити ко жели да сакрије телефонску претњу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 10. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Благојевић за УНС: Очекујем да ће се утврдити ко жели да сакрије телефонску претњу

Уредник часописа „Дрво техника“ Драгојло Благојевић рекао је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да очекује да се у поновљеном поступку утврди ко му је претио телефоном, одакле је позив стигао, као и како је дошло до пропуста у Министарству унутрашњих послова, који, како каже, сматра намерним заташкавањем. Благојевић је додао да сумња да је из ЈП „Србијашуме“ наложено да му се прети, због текста који је објавио.

Након што је Треће основно јавно тужилаштво у Београду одбацило кривичну пријаву за претње Благојевићу, заснивајући своју одлуку на полицијском извештају да није постојао претећи позив у ноћи 12. на 13. јул ове године поступак је добио обрт. 

Уз адвокатску помоћ УНС-а уредник „Дрво технике“ уложио је приговор на одлуку тужилаштва почетком септембра, а на Сталној радној групи за безбедност новинара доведен је у питање полицијски извештај којим се негира да је икаквог позива била.

Више јавно тужилаштво усвојило је почетком октобра приговор који је Благојевић уз адвокатску помоћ УНС-а уложио на одлуку Трећег основног тужилаштва у Београду. Тако је тужилачка истрага поново започета.

„Очекујем да ће се утврдити ко жели да сакрије претњу новинару због истраживачког текста, у коме је изнесена присутна појава о којој сви причају“, рекао је Благојевић, који сматра да је добио телефонске претње смрћу због чланка о извозу и препродаји дрвета по дупло вишим ценама, док домаћи прерађивачи не добијају уговорену сировину и због високих трошкова производње отпуштају раднике.

Уредник „Дрво технике“ је претходно рекао за УНС да га је 12. јула око поноћи непозната особа позвала на кућни телефон и претила.

УНС је 13. јула осудио претње смрћу Благојевићу и позвао надлежне органе да пронађу и подигну оптужницу против особе која му је телефоном „поручила да ће умрети“.

Благојевић је крајем августа, када је добио решење Трећег основног тужилаштва да се одбацује кривична пријава јер претећи позив који је пријавио не постоји у евиденцији, у пословници Телекома затражио листинг долазних позива.

Након што су усмено радници Телекома навели да не постоји могућност да листинг долазних позива дају, а у договору са представницима Сталне радне групе за безбедност новинара, Благојевић је ипак поднео писани захтев тражећи такву евиденцију од овог оператера.

Из Телекома је 2. септебра добио одговор СМС-ом да, по процедури, листинге долазног саобраћаја не достављају корисницима.

„Поштовани, поводом вашег захтева обавештавамо вас да нисмо у могућности да издамо листинг долазних позива. Технички нема могућности за издавање листинга долазног саобраћаја“, наведено је у СМС поруци.

На овакав одговор Благојевић се жалио, а 8. септембра добио је одговор Телекома на свој имејл, са ког је жалба упућена, у коме се такође наводи да захтев за листинг не може бити прихваћен.

„Поштовани, поводом Вашег захтева за издавање листинга долазних позива обавештавамо
Вас да је захтев решен неосновано. По процедури Телекома Листинге долазног саобраћаја не достављамо корисницима“, писало је у одговору уз захтев да се на тај имејл не одговара

После реаговања удружења због претњи Благојевићу, овај случај је поново доспео у медије када су објављене информације са седнице Сталне радне групе за безбедност новинара.

Представници новинарских удружења су на састанку Сталне радне групе за безбедност новинара почетком септембра тражили да се директно Телекома затражи листинг са долазним позивима у периоду од 12. до 15. јула, с обзиром на то да у полицијском извештају телефонски позив није евидентиран иако је полиција приступала Телекомовој бази. 

Заменик Републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић је након овог захтева на наредном састанку саопштио да је позив око поноћи ипак забележен.

„Процес је настављен и установљено је да је било позива. Мени је то велика сатисфакција и захвалан сам новинарским удружењима“, додао је Благојевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси