Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Повереница за равноправност: Медији да не објављују стереотипе који дискриминишу Словаке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 10. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Повереница за равноправност: Медији да не објављују стереотипе који дискриминишу Словаке

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је Препоруку медијским кућама да приликом извештавња и објављивања текстова и прилога о словачкој националној мањини не употребљавају стереотипе и фразе који упућују на било који вид дискриминације словачког народа.

У документу који носи назив Препорука мера за остваривање равноправности и заштиту од дискриминације, а који је послат и Удружењу новинара Србије (УНС), пише да су се Повереници обратили грађани због садржаја објављених у штампаним и онлајн издањима. У њима су се, како су навели користили погрдни називи за припаднице словачке националне мањине у Србији.

„Војвођанска приче: Ковачица – у Тотица златне руке“, „Вредне Зуске кућни буџет држе спремањем престоничких станова“, „Покора има плаве очи“, неки су од наслова текстова са спорним садржајем.

Грађани су указали на погрдне изразе за припаднице словачке националности као што су „тотица“ и „зуска“ који су употребљени у овим текстовима. Ови термини најпре су означавали „жене лаког морала“ и били су погрдан назив на мађарском језику који се користио за Словакиње , а затим су почели да се користе у Србији.  Касније се значајно поље ових позајмљеница код нас проширило и њима су почеле да се називају словачке кућне помоћнице.

Непожељно је да се овакви термини користе у текстовима за све Словакиње, јер се на тај начин шире стереотипи о женама из Словачке и оне се повезују са „женама лаког морала“ и кућним помоћницама, наводи се у документу.

У препоруци коју је Повереница упутила медијским кућама пише да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да се идејама, мишљењима и информацијама које се објављују у медијима не сме подстицати било какав вид дискриминације против лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, полу или сексуалне опредељености.

Национални савет словачке националне мањине је указао да се на овакав начин директно утиче на стварање стереотипног мишљења и да из обраћања свим Словакињама термином „Зуске“ произилази да су све кућне помоћнице у градовима припаднице словачке националне мањине  и да словакиње не знају ништа друго да раде, већ само да обављају кућне послове, истиче се у допису који је је Савет упутио Повереници.

Повереница је у препоруци истакла да је улога медија у промовисању равноправности и смањивању дискриминације значајна и  веома комплексна.

Како је истакла, јавност често не препознаје дискриминацију исказану у форми вица, хумористичких прилога и емисија и због тога не сме да се занемари улога медија у обликовању јавног мњења и изградњи ставова становништва, а пре свега млађе популације.

Јанковић је додала да је важно да сви који обликују јавност, међу којима су и медији, поштују прописе и професионалне стандарде и воде рачуна да објављивањем текста, слике или речи не повреде достојанство неке особе на основу неког својства.

У Кодексу новинара Србије у одељку „Новинарска пажња“, пише да новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и због тога мора да учини све да избегне дискриминацију засновану на раси, полу, старости, језику, вери, сексуалној орјентацији, политичкој припадности, националном или друштвеном пореклу, наводи се у овој препоруци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси