Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Пета фреквенција до 26. новембра, представљање телевизија после 11. октобра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 09. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Пета фреквенција до 26. новембра, представљање телевизија после 11. октобра

Чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Јудита Поповић и Милорад Вукашиновић рекли су за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да би представници свих телевизија које су конкурисале за пету дозволу за националну покривеност требало да јавно излажу своје елаборате.

 

„Не видим разлог да опет не буде представљања елабората, јер га је било и код прошле доделе дозвола за националну покривеност“, рекла је Јудита Поповић, одговарајући на питање УНС-а да ли ће кандидати представљати програмске намере и за пету фреквенцију.

Милорад Вукашиновић је на ово питање такође рекао да би представници медијских кућа требало да и овог пута јавно разговарају са члановима Савета РЕМ-а.

„Верујем да ће бити представљања елабората, али још увек нисмо на седницама то потврдили“, одговорио је овај члан Савета РЕМ-а.

Поповић је рекла да су јој јавни разговори пружили бољи и реалнији увид у документацију коју су кандидати послали уз пријаву.

„Представљање елабората значило ми је због тога што смо имали прилике да се погледамо у очи са кандидатима и видимо да ли стоје иза онога што су написали. Имала сам питања која су била везана за то колико су емитери поштовали правилнике и начела РЕМ-а“, додала је Поповић.

Представљање програмских намера, каже Вукашиновић, код њега је било пресудно за претходну одлуку о додели четири националне фреквенције.

„На седницама одржаним телефонским путем почетком септембра након дуже паузе расправљали смо о дуговањима других пружалаца медијских услуга, а о конкурсима досад нисмо разговарали, осим што смо донели одлуку да се распише конкурс за пету фреквеницију“, навео је Вукашиновић.

Конкурс за доделу пете дозволе за националну покривеност отворен је до 11. октобра. У конкурсу пише да ће РЕМ донети одлуку у року од 30 дана од објављивања списка подносилаца потпуних и благовремених пријава. Ова листа биће објављена најкасније у року од 15 дана од завршетка рока за слање пријава. Имајући у виду наведене рокове пета фреквенција требало би да буде додељена најкасније 26. новембра.

Осим конкурса за доделу дозволе за националну фреквенцију, отворен је и конкурс за емитовање програма у зони покривања са Авале, као и конкурс за подручје Града Београда.

Тужбе због одлуке о фреквенцијама

Према досадашњем писању медија, тужбу због одлуке о додели дозвола за четири фреквенције су Управном суду поднели Славко Ћурувија фондација и ЦРТА, као и телевизије Н1 и Нова С које су се пријавиле на овај конкурс.

„У тужби се наводи да је РЕМ одлуку да додели дозволе телевизијама Пинк, Хепи ТВ, Прва и Б92 донео на основу селективног и нетачног тумачења чињеница чиме су прекршени критеријуми и правила којима је регулисан поступак за доделу дозвола за емитовање“, пише у саопштењу Славко Ћурувија фондације и организације цивилног друштва ЦРТА.

Телевизије Н1 и Нова С су почетком месеца поднеле тужбу против одлуке Савета РЕМ-а да се дозволе за националну покривеност доделе овим телевизијама, због, како су навели,  кршења правила поступка, погрешног утврђивања чињеничног стања и погрешне примене закона.

„Правни тим Н1 оцењује да РЕМ у поступку није чак ни спровео законски обавезну претходну анализу тржишта, те утврдио који број дозвола или садржина програма на најбољи начин задовољавају потребе грађана Србије, чиме би покушао да оправда коначну одлуку“, наведено је у тексту на сајту Н1.

Вукашиновић је рекао да су представници ове две телевизије покренули негативну кампању против Савета РЕМ-а, неутемељену аргументима, и истакао да су на Новој С рекли да овај савет представља „канцер српског друштва“.

„Спреман сам да одлуку за прве четири дозволе за националну покривеност браним из свих могућих углова – и професионалног, и законског, и етичког. Жао ми је што је рутинска одлука Савета РЕМ-а претворена у неко причање „Рата и мира“, истакао је Вукашиновић.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

13.09.

2022.

Miloš Ilić [нерегистровани] у 17:05

Zavrra CIE i Vatikana

Kakav 26. novembar kad oktobar ima 31 dan? Ko dozvoljava da se objavljuju ovakvi nepotpuni tekstovi?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси