Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Ало, Информер, Објектив, Инфоврањске, Печат и Жиг инфо прекршили Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 08. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет за штампу: Ало, Информер, Објектив, Инфоврањске, Печат и Жиг инфо прекршили Кодекс новинара Србије

Комисија за жалбе Савета за штампу јуче је утврдила да су Инфоврањске, Печат, Жиг инфо као и Ало, Објектив и Информер прекршили одредбе Кодекса новинара Србије. Чланови Комисије већински су закључили да су ширење јавног страха, служење говором мржње, дискриминација, изношење неистина и непроверених информација примери лоше праксе и да их треба одредити као непоштовање етичких норми.

 

Новинарка дневног листа Данас Јелка Јовановић истакла је да је седница била занимљива због дилема које су имали чланови Комисије за жалбе Савета за штампу јер су се "о Кодекс огрешили" и медији који су политички прогањани.

Велимир Булатовић је поднео жалбу на пет текстова Инфоврањских о томе да је његов син, функционер Српске напредне странке (СНС) Славомир на основу фалсификованог документа откупио део некадашњег школског дворишта на коме гради стамбени објекат. Текстови су садржали и информације да је земљиште за редовну употребу куће платио 2,55 евра по метру квадратном, а у уговору који је доставио Савету за штампу наведено је да је цена износила 28 евра по метру квадратном.

Жалба Булатовића се односила и на увредљиве коментаре који су се нашли испод текстова на овом порталу, од којих је један садржао и претњу смрћу. Уредник овог портала Михајло Стојковић одговорио је да су коментаре писали грађанке и грађани Врања и да они једним текстом нису могли да утичу на њихово размишљање.

Булатовић је након текстова Инфоврањских, Данаса и Н1, на свом Фејсбук налогу написао да ове редакције говоре "безочне лажи" и да су "аутошовинисти" и "стока новинарска", што је Удружење новинара Србије (УНС) осудило. Слично је реаговало и Независно удружење новинара Србије (НУНС), те је Булатовић у жалби поменуо и ова новинарска удружења као и Верана Матића који је пренео првобитни текст Инфоврањских.

УНС је покушао да контактира и са Славишом Булатовићем, који је поруком одговорио да је на састанку, а на питање зашто није упутио деманти на неистините тврдње о откупљеном плацу одговора није било.

Потпредседница УНС-а Оливера Милошевић истакла је, надовезавши се на текст Верана Матића, да су заиста у току године опасног живљења у Врању, али да се Кодекс новинара Србије мора поштовати.

"Нема оправдања за понашање жалиоца и његово вређање новинара, али не можемо сводити новинарство на толики ниво површности без провере доказа и документације", рекла је Милошевић.

Комисија за жалбе утврдила је и да су у тексту недељника Печат под насловом "Парада мајмунских богиња" прекршене тачке поглавља одговорност новинара које се односе на дискриминацију и поглавља новинарска пажња које се тичу говора мржње и ширења неоправданог страха.

На текст се жалио Горан Милетић, истакаваши да се у тексту шире идеје, информације и мишљења којима се позива на дискриминацију и кршење основних људских права припадница и припадника ЛГБТ заједнице, на шта је аутор Никола Врзић послао одговор да је у тексту цитиран директор Светске здравствене организације. Нагласио је да ће се уколико се донесе одлука да је прекршен Кодекс новинара Србије "трудити да то не прође у тишини".

На одговор Врзића да би волео да је Милетић контактирао претходно редакцију Печата како би изнели и његов став и допринели развијању јавне дебате представник Комисије за жалбе Златко Чобовић је рекао да је погрешно прозвати некога кршивши етичке норме, а затим очекивати његов одговор како би се развила дискусија.

На седници је усвојена и жалба Златка Чобовића на текстове листова Ало, Информер И Објектив у којој наводи да нису разјашњене све околности забране посете Хрватској председнику Србије Александру Вучићу и да је називањем актуелне хрватске власти усташком и народ који је гласао за њене представнике етикетиран као такав. У овим текстовима су прекршена погавља истинитост извештавања и одговорност новинара.  Чобовић није учествовао у одлучивању о овој жалби.

На жалбу је одговорио једино уредник листа Ало, и то јавно. У тексту који је објавио у овом листу истакао је да Савету за штампу не смета када у Хрватској Србе називају четницима, на шта је Гордана Новаковић одговорила да су хрватски медији у надлежности хрватског а не српског савета за штампу.

Јелка Јовановић је овакве текстове оценила као класичну политичку пропаганду и додала да могу изазвати последице по српску националну мањину у Хрватској, али да и хрватска национална мањина у Србији на њих не остаје имуна.

Мајка детета из спортског клуба жалила се што су у тексту портала Жиг инфо са информацијама о локалном турниру у борилачким вештинама деца једног клуба названа нацистима, а другог пионирима.  Готово сви чланови Комисије за жалбе Савета за штампу су се усагласили да не схватају метафору о којој је уредник портала писао у одговору и да је погрешно на тај начин означавати децу.

Међутим, Владо Мареш је био другачијег мишљења оценивши поређења у тексту као "изанђала" и истакавши да је сврха текста злоупотреба јавних средстава и одлука о томе ко има право учешћа на турниру. Иако у жалби нису прецизирана поглавља Кодекса, Комисија за жалбе у овом случају је одлучила да су прекршене одговорност новинара и новинарска пажња.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

30.08.

2022.

Тома Живковић [нерегистровани] у 09:50

Жиг инфо на стубу јавности

Већ дуже време, то се сада потврђује да су у порталу Жиг инфо, дилетанти и надри новинари који од почетка имају болесну опсесију да се са противницима непримерено обрачунавају. То је између осталог и самопрокламовани бивши полицајац у лику новинара Јовановића.
На то сам указивао када су и странице портала УНС, злоупотребљавани.
Томислав Живковић, члан УНС-а од 1979.године

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси