Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прича о земљораднику који је сањао и успео да полети, настала у УНС-овоj школи, објављена на сајту Би-Би-Сија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 07. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Прича о земљораднику који је сањао и успео да полети, настала у УНС-овоj школи, објављена на сајту Би-Би-Сија

Текст новинара румунског недељника на српском језику „Наша реч“ Предрага Деспотовића, настао у току првог циклуса УНС-ове школе мултимедијалног новинарства, испунио је критеријум квалитета и занимљивости, па је објављен у онлајн издању Би-Би-Си њуза на српском.

Прича је о српском земљораднику из Дивића у Румунији Нестору Костићу који је у 18. веку конструисао сопствену летелицу и њоме летео изнад своје куће. Рођен у Дунавској клисури, Деспотовић је често слушао о овом подухвату.

„О „Икару“ из Дивића писале су у првој половини 20. века новине у Београду, Инстанбулу и Букурешту износећи и неке противречне информације, док званичној историји ваздухопловства Несторов лет није познат, нити су урађена конкретнија истраживања на терену. Није мала ствар да неко, још у 18. веку, покуша не само да направи летелицу, него да и њоме полети!“, рекао је Деспотовић за УНС.

У којој мери је подвиг који се у кући Костића препричавао генерацијама био веродостојан говорили су за Деспотовићев текст професор физике у пензији Никола Стефановић и Костићев потомак Слава Голубовић. 

Мозаично поређане изјаве саговорника, информације добијене из различитих писаних извора и мултимедијални садржај створили су фабулу везану за значајну и занимљиву личност, која је, према речима новинара Би-Би-Си њуза на српском и предавача УНС-ове школе мултимедијалног новинарства Александра Миладиновића важан елемент квалитетне новинарске приче.

„Увек је добро када постоји главни лик, који привлачи пажњу причом о себи или о нечему што је радио. Текст Предрага Деспотовића има фантастичног главног лика о коме би могао да се сними филм, а за новинарство је јако битно да прича има боју, укус, мирис и да је можемо добро доживети“, рекао је Миладиновић.

Рад у УНС-овој школи мултимедијалног новинарства допринео је у великој мери томе да се почетна идеја новинара недељника „Наша реч“ допуни и развије, а он истиче да му је свака информација добијена од предавача била драгоцена.

„Најзначајнији су, можда, били избор и постављање теме, конструкција приче и одабир саговорника. Предавач Александар Миладиновић испратио је причу сваког полазника, почев од наших предлога до финалне форме. Одлични предавачи поделили су са нама своје знање и искуство, имали пуно стрпљења, тако да сам успео много тога новог да научим и неке ствари усавршим“, рекао је Деспотовић за УНС.

Осим ових, новинар недељника „Наша реч“, издвојио је и вештине и знања повезана са новинском фотографијом. Мултимедијални садржај попут старих породичних фотографија и извода из матичне књиге рођених је причу о овом земљораднику учинио инспиративнијом и занимљивијом.

„Чињеница да смо неке сегменте и људе који нам причају могли видети на фотографијама и доживети их у њиховом природном окружењу, као и географски однос локација на мапи помогли су нам је да боље разумемо и доживимо све што смо прочитали“, рекао је Александар Миладиновић.

Додао је да је публика позитивно реаговала, јер људи воле јединствене приче и дуго непримећене појединце који су тек након објављивања текста добили заслужену врсту јавног препознавања.

Текст је завршен митолошким, уметничким и историјским референцама за причу о летелицама и сновима о отискивању изнад земљине површине, попут грчког мита о Дедалу и Икару и планова машина које је Леонардо да Винчи пројектовао.

„У овој причи смо највише инсистирали да све буде разумљиво – историјски појмови, локације и све остало што је неопходно читаоцима да се боље снађу. Сваки новинар треба да обрати пажњу на то за кога пише и колико људи знају о тој теми. Некада морамо да потрошимо доста времена на објашњавање неких наизглед једноставних и некоме општепознатих ствари, наведемо их у текстовима или прилозима, како би публика имала све информације на једном месту“, рекао је Миладиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси