Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Саво Манојловић – активиста акредитован као новинар: Дошли смо јер српски народ интересује ко је наручио спот против Оливера Ивановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 07. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Саво Манојловић – активиста акредитован као новинар: Дошли смо јер српски народ интересује ко је наручио спот против Оливера Ивановића

Директор за кампање невладине организације "Крени-промени" и председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић присуствовао је јуче представљању телевизија Пинк и Хепи у Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ), акредитован као новинар медијске куће Радио Гораждевац, у мајици са натписом "Ко је наручио спот против Оливера Ивановића"

Невладина организација "Крени-промени" је почетком јуна покренула петицију којом се тражи да се телевизијама Пинк и Хепи не доделе националне фреквенције. Према подацима са сајта ове организације, петицију је досад потписало око 207 хиљада људи.

"Хоћемо за децу Србије песме Јована Јовановића Змаја, а не Змаја из Шипова. Хоћемо екранизоване бајке Ханса Кристијана Андерсена, а не ловачке приче Кристијана Голубовића", рекао је једном приликом Манојловић.

Извештај РЕМ-а из 2020. године показао је да културно-уметнички програм у потпуности изостаје на свим комерцијалним телевизијама које имају националну фреквенцију. Саво Манојловић је због тога на трибини "Стручни разлози зашто (не)доделити националне фреквенције" довео у питање и дозволе за националну покривеност телевизија Прва и Б92.

У разговору за УНС председник невладине организације "Крени-промени" је говорио томе колико су одредбе Правилника о минималним условима за пружање медијске услуге обавезујуће, представљању елабората телевизија Хепи и Прва, као и о одлуци да се појави на разговорима са представницима медијских кућа.

УНС: Како оцењујете веродостојност елабората које су представили Жељко Митровић и Миломир Марић?

Саво Манојловић: Делује ми као када питате неког да вам пружи неке гаранције, а он каже: "Поштоваћемо закон, мајке ми". У закону јасно стоји да се признавањем нове дозволе води претходна историја поступања. Без обзира на то да ли се неко допада било којој личности, покрету или јавности, на основу закона, ове две телевизије не би смеле да добију националну фреквенцију.

 

УНС: На представљању елабората представници Пинк медиа групе истакли су да Правилник о пружању минималних медијских услуга није обавезујући, а Жељко Митровић је додао да те одредбе не би морао да поштује уколико би то желео. Шта треба променити у одредбама како би биле обавезујуће?

Саво Манојловић: Законски и подзаконски оквир дају довољно основа да се спречи кршење закона. Код оваквих регулаторних тела постоји нешто што се назива "пирамида кажњавања". Она је златни стандард и подразумева да регулаторна тела крену са блажим казнама, које су овде опомене и новчане казне, а да затим пређу на суспензију програма или на одузимање националне фреквенције. Уколико се не дође до регулације, не уједначи, не направи неки стандард у пракси и не имплементира закон, то значи да је регулаторно тело заправо криво. Механизми постоје, а видите да сада и власници телевизија оправдавају себе и кажу "Ми бисмо испунили оно што се налаже да смо кажњавани". Дакле, најодговорнији у целој ситуацији јесте РЕМ, јер је дозволио овакво понашање, а постојали су сви механизми да то понашање спречи.

УНС: Из РЕМ-а кажу да нису могли да делују ретроактивно зато што су телевизије добиле фреквенције 2006. године, а правилник је донесен 2014. године. Шта су чланови РЕМ-а имали ингеренцију да учине?

Саво Манојловић: Апсолутно није тако. Могли су реаговати од 2014. године до данас. Битно је нагласити и чињеницу да је телевизија Хепи добила пола фреквенције као дечја телевизија, а затим се друга фреквенција "прелила на њу", без расписивања конкурса. Телевизија Хепи је тада добила нешто што јој суштински не припада. Постајали су сви законски оквири, који су могли довести до кажњавања њиховог поступања. Дакле, власници телевизија нису најодговорнији, већ РЕМ.

УНС: Миломир Марић је рекао да су добили неколико опомена, док је Жељко Митровић истакао да нису добили ниједну. Због чега, упркос томе што су у извештају РЕМ-а уочени слични недостаци, Пинк није добио ниједну опомену?

Саво Манојловић: Они су добијали опомене или благе казне, али то је најблаже поступање. Кад неко наставља да крши закон, неопходно је да се крене са драстичним санкцијама које би резултирале променом сопственог понашања.

УНС: Како коментаришете то што је Жељко Митровић јавно рекао да ће он "пронаћи кривину" у одредбама Правилника и да ће на пример довести неког научника у програм и означити програм као научно-образовни?

Саво Манојловић: Не може, на пример, вулгаран програм са Маријаном Ристичевићем бити приказан као научни. Програм у коме гостује Драган Вучићевић није културни. Није програм за децу онај у којем гостују особе оптужене за педофилију. Дакле, РЕМ сноси одговорност јер се злоупотреба закона дешава када онај ко контролише спровођење закона то дозволи.

УНС: Како гледате на то што је Миломир Марић истакао да је искористио ријалити у контролисаном затвореном простору да привуче пажњу на информативни програм. Како функционише тај механизам?

Саво Манојловић: Марић је рекао да је кршио закон да би освојио гледалиште, а да ће га сада поштовати. Суштина је у томе што се кршење закона доживљава тако неозбиљно због тога што им је неко дозволио да крше закон. Непознато је да ли се ради о политичком притиску на РЕМ или постоји корупција. То су две стране једног новчића, али увек се враћамо једној тези - кршењу закона које је РЕМ дозволио. Увек постоји механизам да се спречи злоупотреба, а на РЕМ-у је да то оцени. Неко може да доведе раднике из домена науке и културе који шире теорије завере или политичку пропаганду у емисију и да то прогласи научним програмом. На РЕМ-у је да одлучи да ли то јесте или није, јер поседује дискреционо право.

УНС: Како сте дошли до идеје и успели да се акредитујете као новинар Радио Гораждевца како бисте присуствовали разговорима са медијским кућама?

Саво Манојловић: Радио Гораждевац је медијска кућа са Косова и Метохије, а људе из Косова и Метохије занима одговор на питање са којим смо дошли – "Ко је наручио спот против Оливера Ивановића?" Колега и ја смо дошли због тога у мајицама са тим натписом. Мислим да је питање убиства Оливера Ивановића интересује целокупан српски народ, али превасходно српску заједницу на Косову и Метохији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси