Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Удружени породични подухват
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 07. 2022.

Аутор: suboticke.rs Извор: suboticke.rs

Удружени породични подухват

Уколико прочитате предлог о расподели новца са овогодишњег медијског конкурса у Сомбору, лако ћете међу члановима комисије, која је о томе одлучивала, уочити име Бојана Николића из Суботице.

 

Поменута комисија, коју су, поред Николића, чинили Снежана Јањић и Ладислав Лазић, доделила је милион и по динара фирми ВТВ д. о. о. Владана Стефановића за пројекат „Кроз Сомбор“ чији медијски садржаји ове године треба да буду приказани на Телевизији Суботица.

Николић је у Сомбору одлучивао и о додељивању милионских средстава „бочним играчима“, пословно спрегнутим са Владаном Стефановићем, попут „Видео креатива тима“ Милана Швеља, али и организацијама као што су Удружење грађана „Ја волим Сомбор“, чији су медији део удружења „ComNet“ које је основао и у чијем се најужем руководству налази Владан Стефановић.

Читаву ову на први поглед стабилну конкурсну конструкцију, у погледу избегавања сукоба интереса, а тиме и поштовања јавног интереса, руши једна „ситница“. Бојан Николић је, наиме, бивши упосленик, близак сарадник и пословни партнер Владана Срефановића и његовог брата Веселина Стефановића.

О тој чињеници, пре свега, сведочи документација прошлогодишњег пројекта „У родитељским ципелама“ Удружења грађана „Путеви природе“ које је Министарство културе и информисања подржало са 700.000 динара (укупна вредност пројекта износила је 1.400.000 динара).

Као и у осталим пројектима поменутог удружења, лице задужено за контакт био је Веселин Стефановић, брат Владана Стефановића. Пројекат „У родитељским ципелама“ остварен у сарадњи са Новосадском телевизијом, чланицом организације „ComNet“, чија је директорица и уредница Емилија Марић, иначе председница ове организације.

У оквиру реализације овог пројекта, Удружење грађана „Путеви природе“ Николићу је 14. октобра прошле године, за део трошкова монтаже, исплатило 209.000 динара. Николићева фирма „БН видео продукција“ основана је 2. јуна прошле године.

Како се догодило да градоначелник Сомбора у састав медијске комисије у свом граду прошле и ове године именује Бојана Николића, пословно тесно спрегнутог са Владаном Стефановићем и његовим братом Веселином Стефановићем и да, притом, ВТВ д. о. о. Владана Стефановића у том граду добије милион и по динара?

Уколико то није очигледан сукоб интереса, шта јесте?

Као што смо поменули, Николић је раније био ангажован у фирмама Владана Стефановића. О томе сведоче вести које је Николић потписивао у Стефановићевим медијима, као што је Телевизија Суботица.

Николић је, уз све то, до 2018. године био председник Удружења „Плеј“ на чијем се челу сада налази Веселин Стефановић. Ово удружење је протеклих година на медијским конкурсима згрнуло десетине хиљада евра.

 Да ствар буде још очигледнија, Бојан Николић је прошле године био члан медијске комисије у Бору, као представник Савеза удружења „Асоцијација радио-телевизија Србије“ чији је законски заступник Владан Стефановић.

Николић је 2020. године, као члан медијске комисије, одлучивао о додели јавног новца Стефановићевој фирми ВТВ у Бечеју, где је ова добила 2.000.000 динара. Поред Николића, бечејску комисију поменуте године чинили су Виолета Јованов Пештанац испред Стефановићевог удружења „ComNet“ и Весна Бунијевац, као представница Асоцијације електронских медија Војводине.

Конкурсни послови који остају у „породици“ губе наводнике уколико се завири у пројекат „Снага активизма и волонтеризма“, за који је Министарство културе и информисања 2020. године такође издвојило такође 700 хиљада динара.

У оквиру овог пројекта, појављује се фирма „Чемqа“ Јоване Стефановић, регистрована у Суботици, на адреси Пчеларска 10, где се налази и књиговодствена фирма Веселина Стефановића и седиште поменутог Удружења „Плеј“.

Фирма необичног назива („Чемqа“) основана је крајем октобра 2019. године и у оквиру поменутог пројекта („Снага активизма и волонтеризма“) инкасирала је 117.000 динара на име дела трошкова израде видео графике.

Још 96.000 динара, фирма Јоване Стефановић инкасирала је 13. октобра 2020. године, на име дела трошкова за дизајнера графике, али у оквиру пројекта „Путева природе“ названог „Из јуче у сутра“ који је Министарство културе подржало такође са 700.000 динара.

Владан Стефановић и Веселин Стефановић нису одговорили на наше СМС поруке и молбе да прокоментаришу случај Бојана Николића и конкурсно пословање са блиском рођаком.

Град Сомбор потврдио нам је, за сада, само да је примио наш захтев за приступ информацији од јавног значаја у вези са организацијама чији су представцници ове године чинили тамошњу медијску комисију. У решењу градоначелника о именовању медијске комисије у том граду, из неког разлога, овај податак није наведен.
 
У партнерским ципелама

Остатак конкурсног кајмака у оквиру пројекта „У родитељским ципелама“ лане су, поред Николића, покупили:
Радио Суботица Владана Стефановића 139.700

„ВТВ Медиа“ Владана Стефновића 351.300

„V Production“ Владана Стефановића 44.000 + 87.000

Центар за информисање Нови Кнежевац Радоице Милосављевића, у оквиру ког је Владан Стефановић био одговорни уредник ТВ Цинк 40.000 + 36.000

Радио-телевизија „Крушевац“ Радоице Милосављевића 112.000

АДОПО Кљајићево 96.000 + 120.000

„Даисy Продуцтион“ Радославке Павловић из Оџака 54.000 + 56.000

Фабрика снова Александре Борђошки Караџић која је повезана са Гораном Караџићем 55.000.
 
Чланице „ComNet-а“ заједнички наступају на комерцијалним тржиштима

Чланице Стефановићевог „ComNet-а" нису само просто удружење медија, већ активности овог удружења обухватају и заједнички наступ на комерцијалном тржишту. Из ове чињенице директно следи да њихови пословни партнери, запослени или ангажовани појединци и са њима пословно повезане организације не би смеле да дају представнике у комисије које одлучују о додели новца чланицама „ComNet-а".

Ево шта дословно пише на сајту „ComNet-а":

“Заснован на повезаном раду, ComNet је у могућности да организује истовремено праћења и извештавања са свих локалитета, директне преносе битних догађаја, квалитетну ТВ продукцију на више језика, медијско праћење клијената и њихових акција током целе године. ComNet делује кроз сарадњу чланица на заједничким пројектима, израду заједничких емисија и заједнички наступ на комерцијалном тржишту”. 

Снага активизма и волонтеризма

 
Осим фирме Јоване Стефановић, остали „подизвођачи“ овог пројекта су:


Магазин „Дани“ Владана Стефановића 130.000

Радио Суботица Владана Стефановића 114.000

„V Production“ Владана Стефановића 104.000

„ВТВ Медиа“ Владана Стефановића 130.000

„Брацоч-Брацоч“ Дарка Бракоча 190.000

Удружење грађана „Плеј“ 50.000

„Daisy Production“ радославке Павловић из Оџака 26.000 + 104.000

Центар за информисање Нови Кнежевац Радоице Милосављевића 140.000

Удружење „Ариадне“ 120.000

„Global Media Advising“ Горана Караџића 65.000

Развојни центар „ComNet 140.000

„Аудиовидео“ Николе Медића из Апатина 50.000

В Продуцтион
 
Снага активизма и волонтеризма
Осим фирме Јоване Стефановић, остали „подизвођачи“ овог пројекта су:
Магазин „Дани“ Владана Стефановића 130.000
Радио Суботица Владана Стефановића 114.000
„V Production“ Владана Стефановића 104.000
„ВТВ Медиа“ Владана Стефановића 130.000
„Брацоч-Брацоч“ Дарка Бракоча 190.000
Удружење грађана „Плеј“ 50.000
„Daisy Production“ радославке Павловић из Оџака 26.000 + 104.000
Центар за информисање Нови Кнежевац Радоице Милосављевића 140.000
Удружење „Ариадне“ 120.000
„Global Media Advising“ Горана Караџића 65.000
Развојни центар „ЦомНет“ 140.000
„Аудиовидео“ Николе Медића из Апатина 50.000

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси