Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручена признања Фонда “Бранислав Мане Шакић“ за очување српског језика и леп говор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 06. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Уручена признања Фонда “Бранислав Мане Шакић“ за очување српског језика и леп говор

Новинарима и личностима које су дале изузетан допринос развоју језичке културе и ширењу културног наслеђа уручена су признања Фонда за очување српског језика и лепоту говора “Бранислав Мане Шакић“. Признања су уручена Сањи Лубардић, уредници и водитељки у телевизији Студио Б и Марију Лигуорију, доценту на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду, а добитница Тамара Весна, директорка и оснивач српске телевизије у Чикагу поздравила је присутне преко видео позива.

 

Уручење признања Фонда “Бранислав Мане Шакић“ за очување српског језика и леп говор 

Награде су уручене и добитницима за претходне две године.

Награда за 2020. годину уручена је заменику главног и одговорног уредника редакције Спутњик Србија Урошу Бобићу и Фумико Такешити Кнежевић из Јапана, коју су музика и фолклор мотивисали да дође у Србију.

За 2021. годину учињен је преседан, како су навели водитељи програма, те су награде за допринос очувању језика добили новинари из окружења − сарадница Српске телевизије у Црној Гори Мила Милосављевић и новинар Хронике Славоније, Барање и Западног Срема Никола Милојевић.

Свечаност је одржана у Народној библиотеци Смедерева, на дан рођења новинара Бранислава Манета Шакића.

Додели признања присуствовали су Слободан Радичевић, председник извршног одбора Удружења новинара Србије и главни и одговорни уредник ТВ Крушевац и Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а и дописница „Политике“ из Смедерева.

Овогодишње добитнице су истакле значај језика за очување духа заједнице.

Ипак, Сања Лубардић сматра да у том настојању, људи прецењују улогу медија.

“Ми можда мало егоцентрично мислимо да су медији најбитнији у очувању језика, али ћу вас разуверити. Ми ту немамо главну улогу. Ако видимо да је нешто лоше у медијима, схватићемо колико је то лоше у целом народу”, рекла је Лубардић.

Програм Српске телевизије из САД, који води Тамара Весна већински се емитује на српском језику, али постоје и програми на енглеском језику. Прилози на енглеском језику омогућују гледаоцима друге националности да се упознају са српском културом, вредностима и обичајима и да дођу до информација о животу српске заједнице у Америци.

„Најинтересантнији су нам ТВ прилози са разних културних догађаја у Чикагу као што су премијере филмова, српски фестивали, интервјуи са успешним Србима у САД, као и анегдоте и животне приче“, додала је Весна.

Доцент Филозофског факултета и Академије уметности у Новом Саду Марио Лигуори, који је добио специјално признање за странце, истакао је да му је најбитније било разумевање народног језика.

„Истина је да постоји разлика између народног и књижевног језика и шватио сам врло рано да је мој задатак да уђем у тајне и кодове језика, да испитујем могућности језика и померим своје границе“, рекао је Лигуори.

Председник извршног одбора УНС-а Слободан Радичевић са оснивачem Фонда за очување српског језика и лепоту говора Јадранком Нићин

Признања се од 1998. године додељују за високи домет и професионализам у журнализму.

Јадранка Нићин, супруга преминулог новинара,  оснивач је ове награде и Фонда заједно са Радио Смедеревом, чија је звучна историја добила препознатљивост оличену у гласу Бранислава Манета Шакића.

Радио Смедерево је, рекао је новинар и креативни стваралац Јовица Тишма, био један мали-велики радио. Мали због броја запослених, али велики због енергије и важних људи који су ту радили, међу којима је био Бранислав Мане Шакић, навео је Тишма.

„Превише речи, превише непотребних речи. У медијима је много људи који сматрају да ми постојимо због њих, а не они због нас, који пуно говоре, али мало кажу, али и неких људи који погрешно говоре. Због тога је ова награда важна“, додао је Тишма.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.06.

2022.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 19:49

Исправка..

Захваљујем колегама из УНС-а који су објавили информацију о четврт века постојања и опстајања Фонда и признања "Бранислав Мане Шакић", уз уручење одличја свим добитницима у последње 2 године, које нису тада стигле у руке награђених због КОВИД-а, као и лауреатима у 2022.
Честитам и сталешком Удружењу Србије који сваке године приљежно бележи објаве и саопштења Фонда, чији сам оснивач, па бих само дала једну исправку. Наиме, на фотографији је колега Радичевић са Захвалницом коју је УНС-у уручена за дугогодишњу сарадњу на пољу информисања, а поред њега је моја маленкост, дакле, оснивач Фонда и признања "Бранислав Мане Шакић".
Још једанпут, захваљујем УНС-у на колегијалној сарадњи, и надам се да ће и даље трајати у корист свих нас који се боримо за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси