Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Смедерево суфинансира медијe ван своје територије и медијe који нису оправдали претходне пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 04. 2022.

Аутор: Тамара Радојковић Извор: УНС

Смедерево суфинансира медијe ван своје територије и медијe који нису оправдали претходне пројекте

Град Смедерево обезбедио је 28 милиона динара за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања за ову годину. Иста сума издвојена је из смедеревске градске касе и за 2021. годину. Тадашња Комисија, коју су чинили Милан Панић (ПРОУНС), Милош Лазић (Комнет) и Сандра Савић (независни стручњак), више од половине новца расподелила је ван свог града, а највише у Смедеревску Паланку.

Према Закону о јавном информисању и медијима право учешћа на конкурсу немају медији или лица која су у претходном периоду добила средства, а нису поднела извештај или за која се утврди да су трошила средства ненаменски. Међутим, у Смедереву се неправдање пројекта не посматра као преступ.

Медији који не правдају старе пројекте добијају средства за нове

Пошто ТВ Смедерево, Агенција Балкан продукција и портал еПодунавље 2017. године нису у предвиђеном року поднели наративни и финансијски извештај, Градска управа Смедерева дала је додатни рок. Овим подносиоцима медијских пројеката је од укупних 20 милиона динара, колико је било опредељено конкурсом те године, додељено око 14 милиона. Ниједна од фирми ни у додатном року није доставила потпуне извештаје.На конкурсу расписаном у августу 2017. године Смедерево је расподелило 20 милиона динара, од чега је 12 милиона Комисија доделила медијима који нису постојали у време када је конкурс расписан. Осим велике своте новца који су добили од града, порталу еПодунавље и  агенцији за производњу аудио-визуелних производа Балкан продукција заједничко је то што су основани свега три месеца пре него што је донета Одлука о расподели новца медијима у Смедереву.

Фирма Балкан продукација, која је добила нешто мање од пет милиона динара, доставила је десет телевизијских емисија, од 20 колико је уговорoм предвиђено.

Портал еПодунавље је уместо 300 оригиналних медијских садржаја, које је по уговору требало да достави, правдао само 20. Иако је за пројекат из буџета издвојено седам милиона динара, еПодунавље је преосталих 280 текстова преузело из других медија.

За ТВ Јасеница и ТВ Плана из буџета Смедерева прошле године издвојено скоро 6,5 милиона динара 

Међу највећим добитницима средстава у 2021. години су телевизије из Смедеревске Паланке и Велике Плане – ТВ Јасеница (3,5 милиона динара) и ТВ Плана (2,9 милиона динара). Смедерево и Смедеревска Паланка су за приватну телевизију Јасеница из Смедеревске Паланке издвојили трећину од укупног новца за финансирање медијских пројеката 2018. године. Смедеревска Паланка је за ову медијску кућу прошле године из буџета од 11,1 милона динара издвојила чак 6,8 милиона, а од 20 милиона динара из смедеревске касе РТВ Јасеница је добила 5,3 милиона.

ТВ Смедерево (не) треба да врати два милиона динара граду

Градско правобранилаштво Смедерева поднело је 2018. године тужбу против ТВ Смедерево, са захтевом да телевизија врати два милиона динара које је добила на конкурсу, с обзиром на то да није оправдала пројекат. Привредни суд у Пожаревцу је одбио тужбу против ТВ Смедерево 2019. године.

ТВ Смедерево је коментаришући пресуду навело да је реч о „опструкцији“ Градске управе, због чега пројекат под називом „Смедерево данас“ није оправдан у целости.

„ТВ Смедерево ниједном није било званично обавештено о друштвеним дешавањима у граду, нити су им били упућени позиви да присуствују коференцијама за новинаре, манифестацијима и није било могуће пронаћи саговорнике на теме у вези са радом локалне самоуправе, јер су позиве ове медијске куће одбијали сви“,  пише у одговору на тужбу ТВ Смедерева.

Са друге стране, Град Смедерево у тужби наводи да није био у обавези да ТВ Смедерево зове на догађаје.

На смедеревској медијској сцени се 2018. године појавио портал Смедеревске новине, власнице и уреднице Јелене Васиљевић, бивше сувласнице ТВ Смедерева. Град је те године са два милиона динара суфинансирао пројакат Смедеревских новина, који је требало да буде реализован у сарадњи са Телевизијом Смедерево. На овај начин град је посредно финансирао и медиј којег је тужио за повраћај новца. Овај портал је 2021. године добио највише средстава, чак 3,6 милиона динара.

УНС скоро два месеца покушава да закаже састанак

Удружење новинара Србије (УНС) скоро два месеца покушава да ступи у контакт са неким из врха градске власти у Смедереву, како би разговарали о конкурсу који је ове године закључен.

Делегација УНС-а, на челу са председником Живојином Ракочевићем, прошле недеље била је у посети Смедереву, али нико од челних људи ни тада није био спреман за разговор. Из кабинета градоначелника је овом приликом речено да ће се неко јавити, али представници УНС-а још увек нису успели да закажу састанак са неким из градске власти Смедерева.

Ретроспектива последњих пет година

Град Смедерево је у последњих пет година за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја определило 113 милиона динара, од чега је 60 одсто припало медијима ван територије Смедерева. Иначе, највише новца из градске касе Смедерева од 2017. године, скоро 13 милиона, издвојено је за Коперникус телевизију „KCN“ из Ниша, која има студио у Смедереву и производи локални програм. Следи ТВ Јасеница из Смедеревске Паланке (12,3 милиона) и портал еПодунавље чији је издавач из Вршца (11,6 милиона).

У протеклих пет година међу члановима комисије нема представника репрезентативних новинарских удружења, иако предлажу чланове комисија сваке године. Изабрани чланови комисија од 2017. године најчешће су представници ПРОУНС-а и Комнета или су независни стручњаци и медијски радници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси