Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Према извештајима Европске федерације новинара четири новинара убијенa од почетка руске инвазије на Украјину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 03. 2022.

Аутор: А. М. Извор: УНС

Према извештајима Европске федерације новинара четири новинара убијенa од почетка руске инвазије на Украјину

Од почетка руске инвазије на Украјину четири новинара су убијена, а најмање пет је рањено, наводи се у саопштењу Европске федерације новинара (ЕФЈ).

Амерички новинар Брент Рено погинуо је у предграђу Кијева, док је украјински новинар Јевгениј Сакун усмрћен у бомбардовању телевизијског торња у Кијеву 1. марта.

Генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гутијерез је изјавио да се чини да су новинари намерно гађани и додао да су то ратни злочини и као такви морају бити кажњени.

Према информацијама ЕФЈ 13. марта је убијен новинар Њујорк тајмса Брент Рено који је извештавао из Украјине, у граду Ирпину у близини Кијева, док је његов колега Хуан Аредондо рањен.

„То је прва пријављена смрт страног новинара који је радио у Украјини“, наводи се у саопштењу.

ЕФЈ је објавио да су 14. марта  погинули и сниматељ Фокс њуза Пјер Закржевски и украјинска продуценткиња Олександра Кувшинова док су извештавали из Хоренке, града близу Кијева. Новинар Фокс њуза Бенџамин Хол је повређен у истом нападу.

Према информацијама из ЕФЈ-а, 26. фебруара рањена су два данска новинара, након што су непознати нападачи гађали њихов аутомобил.

ЕФЈ наводи да је два дана касније пуцано на британску телевизијску екипу Скај њуз, када је метак погодио главног дописника и сниматеља телевизије.

Неколико дана касније је пуцано на швајцарског новинара у региону Миколајев, на југу Украјине.

Најмање 50 медијских радника је блокирано у Мариупољу, 25 километара од  Кијева  који је због напада руске восјке био без воде, струје и грејања, саопштава Национална унија новинара Украјине (НУЈУ).

Председинк НУЈУ-а Сергеј Томиленко је рекао да непрестано раде на евакуацији новинара из ратних зона.

Генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гутијерез је истакао да ови напади на новинаре захтевају снажан одговор надлежних органа и позвао на оснивање међународног суда за ове ратне злочине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси