Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС истраживање: Новинари и медији у Србији и региони под притиском, све више напада у онлајн сфери
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 12. 2021.

Аутор: Тамара Радојковић Извор: УНС

УНС истраживање: Новинари и медији у Србији и региони под притиском, све више напада у онлајн сфери

Истраживање у оквиру пројекта „Под притиском“ о медијским слободама, притисцима и нападима на новинаре и медије у Србији и земљама региона - Црној Гори, Босни и Херцеговини, Словенији, Хрватској и Северној Македонији, које је спровело Удружење новинара Србије (УНС), показало је да ограничавање слободе извештавања највише узрокују вербални и физички напади, аутоцензура, економски и политички притисци и нерегулисано медијско тржиште. Резултати истраживања о медијским слободама, притисцима и нападима на новинаре и медије показују и да механизми заштите новинара углавном не дају резултате због недостатка реакције државних институција, а број напада на новинаре у Србији и региону је у порасту.

УНС-ова база бележи 74 случаја напада, претњи и притисака на новинаре и медије у 2021. годин, а у јавним тужилаштвима је формирано 66 предмета о кривичним делима која су извршена на штету безбедности особа које обављају послове од јавног значаја у области информисања. Републичко јавно тужилаштво није одговорило на питања које је УНС поставио у вези са поступцима решавања кривичних дела на штету новинара.

Новинари који су учествовали у анонимној анкети УНС-а већински сматрају да на рад новинара у Србији највише утичу економска несигурност, претње и притисци. Петина анкетираних се изјаснила да је константно цензурисана, а нешто мање од половине учесника је рекло да су лично претрпели претњу, вербални или физички напад или су били изложени некој другој врсти притиска у вези са обављањем новинарског посла. Највећи број анкетираних није пријавио притисак или напад јер сматрају да пријаве немају ефекта, што је резултат неповерења у државне органе и институције.

Иако у свим земљама новинарска удружења и синдикати пружају неки вид подршке колегама, механизми заштите који би унапредили безбедност новинара и медијских радника углавном не постоје. Представници синдиката и новинарских удружења која смо анкетирали, кажу да и у њиховим земљама безбедност новинара зависи од сопствене заштите. Ниједна од земаља у региону нема правни оквир који би осигурао потпуну заштиту новинарске професије.

Резултати истраживања о медијским слободама, притисцима и нападима на новинаре и медије које је УНС спровео у Србији и земљама региона, недвосмислено показују да медији и новинари раде под притиском. Број напада на новинаре и медије се повећава, нарочито када је у реч о онлајн сфери. Заједничко за већину земаља је да такви напади остају без судског епилога, јер их постојећи законски оквир не препознаје као кривично дело.

У последње две године је повећан број напада на новинарке у свим земљама у региону које су обухваћене истраживањем. Некажњавање напада охрабрује оне који се са медијима и новинарима обрачунавају на овај начин. Чак и када су поступци покренути, они трају дуго, а уколико до судског епилога дође, казне су благе и најчешће условне.

У неколико земаља, укључујући и Србију, покренута је иницијатива за измене кривичног закона, како би се новинари додатно заштитили од напада. Међутим, рад под притиском подразумева и економски притисак који трпе како новинари који су углавном слабо плаћени, тако и медији.

У последње време у региону се бележи све већи број стратешких тужби против јавног деловања, познатијих као СЛАП тужбе, које се покрећу против медија како би их исцрпили финансијски и психички. Према доступним подацима у 2021. години поднете су тужбе против пет редакција у Србији, а укупан број активних СЛАП тужби против јавног деловања није могуће утврдити. Иако је Виши суд у Београду једини надлежан за поступање по њима, закон не препознаје СЛАП тужбе као посебан појавни облик.

Опширније о истраживању о медијским слободама, притисцима и нападима на новинаре и медије „Под притиском“ , можете прочитати у Извештајима и анализама УНС-а.

**************************************************************************************

Пројекат „Под притиском: Истраживање и регионална конференција о медијским слободама, притисцима и нападима на новинаре и медије“  подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси