Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Председник УНС-а Живојин Ракочевић и председник УНС-овог огранка на КиМ Будимир Ничић: Рушење плоче нова отмица новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 12. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Председник УНС-а Живојин Ракочевић и председник УНС-овог огранка на КиМ Будимир Ничић: Рушење плоче нова отмица новинара

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић и председник УНС-овог огранка на Косову Будимир Ничић са групом новинара отишли су на место где је данас срушена плоча отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу из Радио Приштине.

Плоча је за девет година рушена осам пута.

Касно поподне Ракочевић је сазнао да је плоча поново срушена и кренуо је одмах са колегама да покуша да је пронађе, јер се десило да су ишчупану плочу једном успели да пронађу у шипражју.

„Ово друштво није способно да се суочи са злочинима и основним слободама које гласе -  дајте да знамо шта се десило Славују, Перенићу. Дајте да знамо шта се десило са 17 колега Албанаца, Срба, странаца који су овде страдали радећи овај посао“, рекао је председник УНС-а.

Он је навео да су новинари дошли одмах по сазнању о рушењу плоче да поруче да ће је обнављати.

„Нема никаквог смисла убити други, осми, десети пут људе који су само радили свој посао. Ово је поновна отмица, поновни напад и обнављање рана породицама. Нећемо дозволити да сећање и наше тражење зауставе они који осми пут руше ово спомен обележје“, рекао је Ракочевић.

Председик УНС-овог огранка на Косову Будимир Ничић рекао је да су новинари и чланови УНС искрено веровали да је прошло време рушења плоче.

„Она је последњи пут срушен пре скоро три године. Тада је ухапшен рушитељ и процесуиран, сматрали смо да више до овога неће да долази. Ово не доживљавамо као пораз. Наставићемо да радимо наш посао, обнављамо и постављамо плочу, али ово јесте пораз косовског друштва пре свега, косовских лидера који до сада, чини ми се, нису јавно осудили рушење плоче. Ово је пораз и међународне заједнице на Косову која благо реагује на рушење“, рекао је Ничић.

Он је потврдио да ће УНС убрзо поново поставити плочу и позвао полицију и надлежне органе да открију починиоца, као и да га строже казне у односу на прошли пут. 

„Можда је и то заправо разлог, та преблага казна, што се ово поново догодило“, казао је Ничић.

Место где је срушена и однесена плоча која је постављена на месту отмице новинара Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића вечерас су обишли и члан Управе УНС-а Горан Аврамовић, новинарке и чланице удружења Зорица Воргучић и Катарина Маринковић.

Тражимо отете колеге

УНС је раније данас сазнао да је код Велике Хоче, на месту где су отетити новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, поново срушена плоча коју је поставио УНС са својим огранком на Косову.

То је осми пут у последњих девет година да је насилно уклоњена плоча на којој пише: “Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их”. УНС и ДНКиМ су плочу поставили 2012. године на годишњицу отмице новинарске екипе.

Новинарска екипа Радио Приштине је 21. августа 1998. године кренула ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да уради прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

За вишеструко рушење плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша (47) условно је кажњен на три месеца затвора и 200 евра новчане казне за рушење плоче.

Упркос податку да је Бериша у истрази признао да је плочу ишчупао користећи грађевинску машину и да је био мотивисан етничким разлозима, у пресуди је та околност изостављена. УНС, као оштећена страна, није никада позван од стране суда у Ђаковици, нити му је омогућен увид у спис предмета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси