Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Наставак суђења оптуженима за убиство Славка Ћурувије данас у 9.30 сати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 10. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Наставак суђења оптуженима за убиство Славка Ћурувије данас у 9.30 сати

Главни претрес у поступку који се пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду води због убиства новинара и издавача Славка Ћурувије наставља се данас у 9.30 сати.

Председница већа је поред раније утврђених термина 7. и 8. октобра предвидела наставак претреса за 25. и 26. октобар. Како су раније писали медији, уколико не буде нових одлагања, са тим терминима би требало да се оконча поновљени првостепени поступак у овом предмету. 

Остало је да одбрана изнесе завршну реч, после чега следи изрицање пресуде.

У поновљеном поступку завршну реч изнео је заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић, који је од суда тражио да окривљене осуди на затворске казне у трајању од по 40 година. 

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године у Београду, испред улаза у зграду у којој је живео. Суђење за убиство почело је 2015. године. У априлу 2019. године окривљени су проглашени кривим. За учешће у убиству Ћурувије на укупно 100 година затвора осуђени су некадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Kурак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић. Марковић и Радоњић осуђени су на по 30 година затвора. Ромић и Курак осуђени су на по 20 година затвора. 

Септембра 2020. године Апелациони суд у Београду је укинуо пресуду истичући да је првостепено веће прекорачило оптужницу. Поред четворице окривљених, као непосредни извршилац, осуђено је и пето, Н.Н. лице, које се није спомињало у оптужници Тужилаштва за организовани криминал.

Окривљени Марковић већ служи казну затвора од 40 година, док су Радоњић и Ромић у кућном притвору. 

Мирославу Кураку се због тога што се налази у бегству, суди у одсуству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси