Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Београдски Медицински факултет покреће акцију против инфодемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 08. 2021.

Аутор: A.П.М. Извор: УНС

Београдски Медицински факултет покреће акцију против инфодемије

Школа јавног здравља и здравственог менаџмента Медицинског факултета у Београду организоваће обуке за новинаре на којима ће моћи да сазнају како се исправно тумаче медицински резултати и закључци, као и да препознају праве изворе информација када је у питању пандемија Ковид-19.

Обуке ће држати др Александар Стевановић и др сци. мед. Стефан Мандић-Рајчевић, иначе менаџери инфодемије ове Школе.

Према дефиницији Светске здравствене организације (СЗО) инфодемија је лоша обавештеност становништва о безбедности и ефикасности вакцина и других превентивних мера, као и негативан утицај превелике количине информација, укључујући лажне или делимично тачне информације на становништво.  

Инфодемија доводи до губитка поверења у здравствене институције и у ефикасност одговора на јавно здравствену кризу, наводи се у допису који је достављен УНС-у из ове Школе.

СЗО је препознала значај управљања инфодемијом и до сада спровела обуку две групе стручњака, међу којима су једини у региону др Александар Стевановић и др сци. Мед. Стефан Мандић-Рајчевић.

На основу консултација са новинарима који прате здравство, које трају до 31. августа, стручњаци ове школе ће конципирати програм обуке против инфодемије прилагођен потребама извештача.

Заинтерерсовани новинари који прате здравство могу се јавити на и-мејл:  stefan.mandic-rajcevic@med.bg.ac.rs

Коментари (1)

Остави коментар
суб

14.08.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 17:54

Strašno

Zar nije dosta to što nas sa svih strana bombarduju zastrašivanjem virusom, to što Fejsbuk uklanja "nepodobne objave", nego su potrebne i dodatne obuke novinara kako da što bolje plasiraju dirigovane vesti i ućutkaju logično promišljanje plasiranih vesti? Pitam, ne komentarišem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси