Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Година од смрти Николе Вучетића, шест месеци како нема Милорада Додеровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 06. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Година од смрти Николе Вучетића, шест месеци како нема Милорада Додеровића

У Удружењу новинара Србије (УНС) крајем недеље обележена је годишњица смрти дугогодишњег генералног секретара, члана Управе и председника ИО Николе Вучетића, а на гробљу у Нишу протекле суботе дат је шестомесечни помен новинарском доајену, члану Управе и ИО УНС-а Милораду Додеровићу.

О Николи су у присуству колега, пријатеља и запослених у УНС-у говорили председник секције новинара тенисера Чедо Шошкић и генерални секретар Нино Брајовић.

Шошкић се присетио како је на Николину иницијативу покренута секција новинара тенисера која је на оснивачкој скупштини окупила чланове УНС-а и НУНС-а.

„Никола је донео тениски дух из Загреба. Помогао је новинарима тенисерима да се организују, направе своју лигу, своје АТП поене. Направили смо групу од 140 новинара и заједничку секцију УНС-а и НУНС-а, наравно под капом ове куће“, рекао је Шошкић.

Подсетио је присутне на то да је Удружење 2010. године организовало светско првенство за новинаре тенисере и да је тада дошло више од 200 страних новинара у Београд.

„Све је то изнео УНС, Никола. Био је то пун погодак тада“, говорио је Шошкић који је додао да новинари тенисери имају два првенства годишње у различитим категоријама.

„Никола је био један од најзаслужнијих људи за развој Удружења новинара Србије од 2000. године. Тада смо од удружења са прилично урушеним кредибилитетом направили једну малу групу људи у којој је био и Никола и која је успела да Удружењу врати углед који заслужује најстарија новинарска организација у Србији“, рекао је Брајовић.

„Имамо велики дуг према људима као што је Никола који је 2012. године овде обележио 60 година свог рада јер је рано почео да се бави новинарством. У подгоричкој „Побједи“ почео је да ради 1952. године. Уредник га је послао на изложбу и Никола је направио огроман извештај који је овај одмах бацио у корпу за смеће. Причао је да је тада схватио да новинарство тражи кратко, јасно, концизно извештавање“, испричао је Брајовић

Он је подсетио да је Никола завршио економски факултет у Љубљани. Да је радио у Загребу као шеф Експорт преса 25 година, а да је у Београд дошао 1990. године.

„Од 2000. године нашао је нову љубав и посао у Удружењу новинара Србије и био нам је и лева и десна рука. Био је члан Управе, председник ИО и генерални секретар. Као човек у пензији радио је волонтерски посао генералног секретара, али често и преко свега тога је својим новцем помагао колеге новинаре и говорио је да је то зато што има велику пензију. Његова највећа љубав је свакако ћерка Ивана с којом се чуо бар два пута дневно без обзира на којој тачки земљине кугле се налази“, навео је Брајовић.

Никола Вучетић преминуо је у Београду 24. јуна 2020. године у 84. години

Шестомесечни помен колеги Додеру

У Нишу су се у суботу на Новом гробљу окупили породица, супруга Гага и син Никола, пријатељи, бројни новинари и поштоваоци преминулог колеге Милорада Додеровића.

На шестомесечном помену били су члан ИО УНС-а Будимир Ничић, генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, оснивач и главни уредник Радио Алексинца Нинослав Миљковић, позната нишка новинарка и Додерова пријатељица Зорица Миладиновић...

Свештеник је одржао опело. Породица и колеге ћутке су одали пошту драгом Додеру.

Милорад Додеровић је био новинар, публициста и писац, дописник аустралијског државног радија СБС, дугогодишњи члан Управе и Извршног одбора УНС-а и новинарски активиста.

Новинарску каријеру започео је 1978. године у нишком омладинском недељнику Збиља, а наставио у Графиту. Био је дописник републичког и југословенског листа младих НОН и Младост, ријечког Вала и загребачког Полета. Био је уредник, политички коментатор и извештач из републичког и савезног парламента нишких Народних новина од 1989. до 2001. године.

За аустралијски државни СБС радио био је дописник од 1994. године. Од 2001-2009. године шеф је дописништва Гласа јавности и Курира из Ниша.

Имао је и ауторске емисије на нишким регионалним телевизијама НТВ и Зона плус, а био је и сарадник емисије Хроника региона РТС-а.

Објавио је више публицистичких дела: Како се догодио Шолевић, књигу одабраних интервјуа Држим вас за реч, Американац у Нишу, Седма сила без крила, која је награђена Светосавским печатом на Нишком сајму књига, Борци плачу после рата. Аутор је истоимене драме која је играна широм Србије. Написао је и роман Хоџина кћи. 

За богат новинарски рад и допринос култури ове године награђен је златном значком Културно - просветне заједнице Србије.

Био је члан УНС-а од 1981. године. Од 2009. године члан је Управе и Извршног одбора УНС-а. Један је од оснивача нишког Медијског покрета отпора 1989. године и Локалног антикорупцијског форума ЛАФ, 2013. године. 

“Милорад Додеровић Додер био је сав новинар: забрањиван, отпуштан, награђиван”, рекао је на комеморацији, а потом и сахрани генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Милорад Додеровић је преминуо у Нишу 30. децембра 2020. године у 68. години.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси