Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и Курир настављају акцију „Израдимо статуе херојима Албанске голготе“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 06. 2021.

Аутор: А. Филиповић

УНС и Курир настављају акцију „Израдимо статуе херојима Албанске голготе“

Удружење новинара Србије (УНС) и Курир настављају акцију прикупљања новца за израду статуа српских војника на острву Видо – „Израдимо статуте херојима Албанске голготе“.

До сада је на рачун УНС-а за ову акцију уплаћено 1 530 654,74 динара, као и 1 057,62 евра, док је на рачун Хуманитарне фондације Буди хуман, преко смс порука прикупљено 899 067,80 динара.

С обзиром на то да организација Буди хуман више не омогућава прикупљање новца за акције правних лица, као и да је УНС на свом сајту покренуо страницу ДОНИРАЈ на којој грађани који желе директно могу подржати наше акције, настављамо да се ангажујемо и позивамо јавност да заједнички обезбедимо новац неопходан за завршетак маузолеја страдалницима Албанске голготе на грчком острву Видо. Акција је покренута уз одобрење и у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и добрење грчких власти за постављање статуа. 

Израдом бронзаних статуа, које никада нису изливене и постављене на острву Видо, бар мало ћемо се одужити страдалим српским херојима, који су пешке прешли Албанију током Првог светског рата.

Изградња маузолеја је започета 1939. године на „острву смрти“ по пројекту чувеног архитекте Николаја Краснова. Међутим, радови су били заустављени, што је довело до тога да меморијал остане незавршен у деценијама које су уследиле.

Две импозантне статуе, високе по три ипо метра на улазу треба вечито да одају почаст српским страдалницима чије се кости налазе у маузолеју и хиљадама оних који су покој нашли на дну Јонског мора у плавој гробници.

Током повлачења преко Албаније и на Крфу страдало је 243.000 људи. Најмање 5.000 ратника почива у „плавој гробници“ на дну Јонског мора, 1.500 јунака, чија су имена непозната сахрањено је у два бункера маузолеја, а 1.232 страдалника, чија су имена позната почивају у спомен-костурници.

Трошкови би требало да износе 128.000 евра, према грубом предрачуну Републичког завода за заштиту споменика културе (Завод), за израду и постављање скулптура војника.

Зато УНС и Курир позивају све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, помогну акцији „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“ уплатом донације

Акцију иницирала и води Јелена Спасић, потпредседница Извршног одбора УНС-а и новинарка Курира.

 

За уплате преко сајта УНС-а идите на ДОНИРАЈ.

За уплате на рачун Удружења новинара Србије:

Сврха уплате: „Израдимо статуе херојима Албанске голготе“

Рачуни за уплату донација отворени су у UniCredit банци:

+ динарски 170-0030003646031-73

+ девизни РС35170003000364603076

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси