Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Адвокат УНС-а: Мишљење Агенције за спречавање корупције нема значај за УНС, нити га обавезује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 05. 2021.

Извор: УНС

Адвокат УНС-а: Мишљење Агенције за спречавање корупције нема значај за УНС, нити га обавезује

Мишљење Агенције за спречавање корупције нема никакав значај за Удружење новинара Србије, нити га обавезује, каже адвокат УНС-а Зоран Лакићевић поводом вести да је на питање Живојина Ракочевића та агенција одговорила да не постоје законске сметње да он као директор Дома културе у Грачаници буде председник УНС-а.

„Уколико је то мишљење тачно и потпуно пренето, њега бих разумео као одговор Агенције јавном функционеру на његово питање да ли ће са становишта јавног интереса и јавне функције коју обавља бити у сукобу интереса уколико буде изабран за председника УНС-а. И Агенција му одговара да може бити изабран за председника УНС-а, јер за то не постоје законске сметње", наводи Лакићевић. 

И питање и одговор су легитимни, али за УНС немају значаја, нити га обавезују, каже адвокат УНС-а. 

Лакићевић додаје да је мишљење Агенције дато са становишта јавног интереса и односи се на вршење јавне функције. Агенција је са тог становишта оценила да избор за председника УНС-а неће угрозити обављање и углед јавне функције коју Живојин Ракочевић има (функција директора Дома културе у Грачаници). „Али Агенција није оценила, нити има право да тумачи и оцењује постојање сукоба интереса са становишта Удружења новинара Србије, односно да ли се избором у органе УНС-а било ког јавног функционера у органу јавне власти – угрожава независност УНС-а, отварањем простора за утицај власти на рад и одлуке органа Удружења", каже Лакићевић. 

Он додаје да је смисао забране сукоба интереса, прописане Статутом УНС-а, управо у томе да се спречи утицај на рад органа УНС-а преко лица која се налазе у односу зависности према органима власти. „Због наведеног, мислим да обавештење Агенције, чак и да је предочено Кандидационој комисији, не би било од утицаја на њену одлуку", каже Зоран Лакићевић. 

Адвокат УНС-а каже и да Агенција за спречавање корупције нема овлашћење да тумачи Статут УНС-а, нити је од стране УНС-а позвана да то чини. „А поготово нема право да то чини погрешно и једнострано, да уноси забуну и меша се у изборе у Удружењу новинара", каже Лакићевић. 

„Чак и када је оцењивала да ли јавној функцији може шкодити избор јавног функционера за председника УНС-а, Агенција је радила погрешно и напамет, јер није имала увид у релевантне одредбе Статута УНС-а, битне за оцену постојања сукоба интереса у смислу Закона о спречавању корупције (послови и задаци УНС-а и положај и овлашћења председника УНС-а), него само у одредбу чл. 20, која Агенцији у наведеном смислу ништа не објашњава, нити је било како обавезује. 

С друге стране, Кандидациона комисија се у својим одлукама није позивала на Закон о спречавању сукоба интереса и „законске сметње“, нити је примењивала одредбе чл. 40, чл. 41 и чл. 49 тога закона, на које се наводно Агенција позива у своме „обавештењу“. Кандидациона комисија је примењивала одредбе Статута УНС-а, а према одредбама Закона о спречавању корупције је једино утврдила и дефинисала да је директор Дома културе, као директор установе – јавни функционер у органу јавне власти, што не спори ни Агенција", закључује адвокат Лакићевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси