Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Љубица Гојгић: Нема доброг новинарства без борбености и храбрости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 05. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Љубица Гојгић: Нема доброг новинарства без борбености и храбрости

Престижно француско признање „Витез националног реда Легије части“ за професионални рад и интегритет у корист демократских вредности за новинарку Љубицу Гојгић има изузетан значај јер су управо професионализам и интегритет темељи на којима је градила новинарску каријеру.

Осим домаћих наградa за новинарски рад за који је, према оценама колега, стекла престиж и кредибилитет у јавности, као и неподељено поштовање у професији, Љубица Гојић завредела је и одликовање „Витез националног реда Легије части“, које јој је доделио председник Француске Емануел Макрон.

Разговарали смо са Љубицом Гојгић, која од 2015. године уређује и води емисију „Прави угао“ на РТВ-у, шта за њу ово признање представља.

- Било је то лепо изненађење. Радујем се признању у чијем образложењу стојих похвала професионализму и залагању за демократске вредности, слободу медија и изражавања уопште. То јесу темељи на којима сам, пре скоро 30 година, замислила да ћу градити новинарску каријеру. Признање дира и једну посебну породичну жицу, која увек задрхти на помен Француске, због сећања на заједничку, победничку борбу наших предака у Првом светском рату.  

Да сада имате интервју са Емануелом Макроном, које бисте му прво питање поставили?

- Захвалила бих на подршци слободи изражавања и медија у Србији, исказаној кроз признање које ми је додељено. А питала бих какве су шансе Србије да постане чланица ЕУ не признајући једнострано проглашену независност Косова?  

У емисији „Прави угао“ гости су били и из државног врха, али и опозиције, што је реткост на нашој сцени. Која је тајна да се и једни и други одазивају на позиве и одговарају на оштра питања?

- Нема тајне. Постоји дубоко уверење да само дајући простор свима „Прави угао“ може да оправда своје постојање. И одмах затим има и доста упорности да убедим неке госте да не беже од разговора. 

Један од коментара наших читалаца, на информацију да сте добитница признања, je да многи политичари у емисији „Прави угао“ изгледају „збуњено“. Какав је Ваш утисак?

- Не бих потцењивала саговорнике, нарочито не политичаре. По правилу су мање збуњени него што изгледају.  

Новинари се често жалe да једни или други одбијају да одговарају на њихова питања. Код Вас то није случај. Како гледате на овако „подељену“ ситуацију?

- Српско друштво је веома подељено а медији се, и више него што је прихватљиво, понашају у складу са оном изреком да су „огледало друштва“. Превише је поједностављивања и сврставања на једну или другу страну у свету који се приказује као црно-бели, а знамо да није. Медијима се намеће обавеза да стану под једну или другу заставу а део стратегије представља и то избегавање сусрета и разговора са новинарима који „нису наши“. То није изненађујуће, није ни нова појава. Оно што брине јесте слабљење отпора самих новинара, тези да то тако мора и да буде. 

Шест година уређујете и водите емисију на РТВ-у „Прави угао“. Јавни сервис је често на удару критика. Како критикују „Прави угао“?

- Јавни сервиси су власништво грађана па морају бити осетљиви на критике. Није превише очекивати високе стандарде од најсавршеније замишљеног медија - јавног сервиса. У временима када појединачни економски, политички и други интереси потискују јавни интерес, јавни сервиси треба да буду најјачи глас грађана. Што се „Правог угла“ тиче имамо више похвала него критика, зар не? Али и све критике озбиљно разматрамо.   

Добитница сте и награде УНС-а „Александар Тијанић“ за борбеност у новинарству. Колико су новинари данас борбени за интерес грађана? Да ли бисте неког новинара посебно издвојили у тој упорности?

- Без борбености и храбрости нема доброг новинарства. Те важне особине препознајем код многих колега. Издвојила бих сваког новинара који опстаје, верује у мисију и важност новинарства, има енергију да се бори, поштујући професионалне и етичке стандарде.

Љубица Гојгић почела је каријеру у Радио Индексу, била је новинарка НИН-а и уредница у Информативној редакцији Б92, а нарочито се истакла као специјални извештач из Хашког трибунала. Добитница је награда „Александар Тијанић“ за борбеност у новинарству, „Димитрије Давидовић“ за уређивање (УНС) и Станислав Маринковић (лист „Данас“). 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси