Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Главни уредник Јуроњуза Србија Бојан Бркић – Бићемо отворени и за власт и за опозицију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 05. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Главни уредник Јуроњуза Србија Бојан Бркић – Бићемо отворени и за власт и за опозицију

„Бићемо отворени за свако демократско мишљење без давања предности било којој политичкој опцији, било из власти или опозиције“, овим речима главни уредник српског Јуроњуза Бојан Бркић за Удружење новинара Србије (УНС) најављује програм те телевизије који ће почети да се емитује за две недеље. Пробни сигнал већ је пуштен.

Домаћи Јуроњуз, који је нова подружница међународног информативног канала Јуроњуз (Euronews) са седиштем у Француској, саопштио је да су 9. маја почели да емитују свој сигнал преко Pay TV платформи што је, навели су, последња фаза пре почетка емитовања програма те телевизије крајем овог месеца.

Бојан Бркић, главни уредник Јуроњуз Србија са седиштем у Београду, за УНС наводи да „Euronews нуди нешто сасвим ново на медијској сцени Србије а то је news канал који ће емитовати вести 24 сата“, те да ће у „сваком тренутку гледаоци моћи да се информишу о дешавањима из Србије, региона и света“.

„У веома поларизованој медијској сцени, Euronews ће понудити програм који ће уважити сва мишљења и ставове. Бићемо отворени за свако демократско мишљење без давања предности било којој политичкој опцији, било из власти или опозиције. Ми ћемо гледаоцима нудити информације, нећемо им наметати мишљење већ ћемо им препустити да на основу сагледавања свих страна једне приче, сами донесу закључак“, истиче за УНС Бркић.

Партнерство са Телекомом, медијски трансфери, те присуство представника власти на свечаном догађају поводом почетка емитовања сигнала, већ су изазвали буру у јавности. Власништво новог медија је увелико под критиком медија и новинара који послују у оквиру Јунајтед групе, која је у власништву кабловског оператора СББ-а. Они тврде да ће власт утицати на нови канал.

Лист Данас је, месец дана пре него што је Јунајтед медија саопштила да преузима тај лист, објавио текст у којем се наводи да Телеком има намеру да финансира канале, међу којима је и Јуроњуз, како би задао „додатни ударац телевизијама Н1 и Нова С, које се емитују на СББ-у“.

„Телеком је издвојио позамашну суму новца како би платио позната ТВ лица и новинаре из објективних медија да буду део новог пројекта... Идеја је да се у јавности створи утисак да је реч о независној телевизији, а да ли ће и у којој мери новинари остати независни и слободни у раду видеће се врло брзо, зависно од тога да ли ће се и у којој мери бавити аферама актуелне власти, питањима од јавног значаја али и колико ће опозиција бити заступљена у програму“, наводи се у тексту Данаса.

Регулаторно тело за електронске медије издало је 15. октобра прошле године дозволу за пружање медијске услуге фирми Јуроњуз са седиштем у Београду, до 2028. године. Та фирма је у стопостотном власништву фирме Arena Channels Group (ранији назив ХД Вин) из Београда. Власник Arene је државно предузеће Телеком Србија. 

Телеком је претходно, 2019. године, саопштио да ће главног уредника српског канала одабрати Јуроњуз, те да ће бити успостављен уређивачки одбор који ће контролисати Јуроњуз, као и да ће одбор креирати „стратешку уређивачку орјентацију и доносити све одлуке у погледу уређивачке политике“.

Реномирани новинари из РТС-а, Н1, ТВ Прва, Ал Џазире прешли су у тим српског Јуроњуза, који најављује да су Светлана Миленковић Поповић, Милорад Весић и Светлана Јанићијевић извршни продуценти, а редакцију која је смештана у Центру „Сава“, чине и Марко Суботић, Ненад Зорић, Наташа Ковачев, Милан Шарић, Немања Милутиновић, Живана Шапоња Илић, Роксанда Бабић...

Главни уредник Бојан Бркић за УНС каже да су на Јуроњузу „запослени веома искусни новинари који су потекли из различитих редакција - са РТС-а, Н1, Нова, ТВ Прва, Ал Џазире“, као и да „ставове и приватна мишљења остављају иза себе кад уђу у редакцију, јер тада постају новинари Euronews-а који у свом раду морају да уважавају сва мишљења“.

„Као део велике породице Euronews-а, у којој се строго поштују постулати објективног и непристрасног информисања, у складу са главним слоганом куће који гласи All views, новинари Euronews Србија имаће потпуну слободу и радиће по својој савести“, наводи за УНС Бркић, који је био заменик главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а.

Када је отварање српске редакције Јуроњуза најавила саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић још 2019. године, у професионалним круговима се већ причало о медијским трансферима.

Бојан Бркић најављује да ће „у почетку програм Јуроњуза углавном бити оријентисан на вести и извештавање о дневним догађајима или темама које су од друштвеног значаја“, а да ће „касније уводити и емисије у којима ће се дебатовати о значајним политичким, економским и друштвеним темама, а у плану су и интервјуи“.

„Програм ће почињати Вестима у 7h и до 21h ћемо све време емитовати вести, током којих ће наши гледаоци моћи да прате укључења репортера, док ћемо кроз гостовања анализирати актуелна дешавања. Увече ћемо имати специјализовану емисију у којој ћемо кроз гостовања политичара или аналитичара анализирати дан за нама“, наводи Бркић.

Поводом почетка емитовања сигнала Јуроњуз Србија, на свечаном догађају били су и представници власти и опозиције - премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министарска културе Маја Гојковић, председник ДС-а Зоран Лутовац, председник Народне странке Вук Јеремић, председник ПСГ-а Павле Грбовић...

На питање УНС-а да ли је неко од политичара одбио да дође, Бојан Бркић наводи да нико није одбио позив од оних које су звали. „Тог дана наша врата била су отворена за све релевантне политичке саговорнике, тако ће и наш програм бити отворен за свако мишљење које је у складу са демократским, европским начелима. Свака тема коју будемо отворили и пратили у себи ће садржати ставове свих страна. Политичари ће имати прилику да супротставе своја мишљења и ставове и у дебатним емисијама које ћемо покренути у наредном периоду“, закључује он.

Пажљивим хроничарима медијске сцене није промакло да је и водитељка временске прогнозе Н1 прешла на Јуроњуз. Реч је о Милени Лазаревић која је у јеку сукоба Телекома и Јунајтед медије јануара прошле године снимила рекламни спот „Да се види Н1“. „Уколико желите да се облаци дезинформација разиђу и да вас обасја сунце истине подржите нас“, рекла је тада она.

 

Коментари (3)

Остави коментар
чет

13.05.

2021.

Александар Поповић [нерегистровани] у 09:10

Избори, изборчићи

Очигледно, предизборна атмосфера зачиниће се појавом "објективног" медија. Његова улога ми изгледа као тешко могућна у нашим условима. Наравно, иоле објективан гледалац ће поздравити проклмовану програмску оријентацију, ако она буде доследна. Видеће се да ли је све усмерено против ТВ Н1. За своју недовољну популарност крива је и она сама. Од првог до последњег минута једнострана је у приказивању домаће стварности, па одбија и оне који нису присталице садашње власти.

Одговори
сре

12.05.

2021.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:08

Re:

" a napada N1 koji je trenutno jedini kanal u zemlji na kojem informacije mogu da se čuju", рече анонимус Јован?
Па како онда да му не верујемо?!

Одговори
сре

12.05.

2021.

Jovan [нерегистровани] у 15:28

Zašto mrzite N1?

Razumem kritiku, ali ovo je već redovna otvorena mržnja ka N1. Prvi sam koji smatra da postoje brojni propusti u njihvom radu, ali mislim da rukovodstvo UNS-a zbog ličnih frustracija i dogovora, zastupa i brane one koji kaljaju našu profesiju, a napada N1 koji je trenutno jedini kanal u zemlji na kojem informacije mogu da se čuju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси