Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Владимир Радомировић поново кандидат за председника УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 04. 2021.

Извор: УНС

Владимир Радомировић поново кандидат за председника УНС-а

Оснивач и главни уредник портала Пиштаљка Владимир Радомировић биће поново кандитат за председника Удружења новинара Србије након што га је данас за ту функцију предложило 74 новинара и фото-репортера из бројних редакција по Србији (РТС и РТВ, Прва телевизија, Политика, Вечерње новости, Танјуг, Данас, НИН, Недељник, Сремске новине, Либертатеа...)

Кандидатуру садашњег председника УНС подржале су колеге из садашњег састава Управе и Суда части УНС-а те истакнути новинари: Љиљана Смајловић, Горанка Матић, Ержебет Пап Рељин, Миомир Филиповић, Петар Јеремић, Горислав Папић, Зоран Станојевић, Зоран Пановић, Мухарем Баздуљ, Марија Савић Стаменић, Звездан Манчић, Андрија Игић, Александар Милошевић, Батић Бачевић, Филип Родић, Душан Телесковић, Предраг Аздејковић, Александар Апостоловски, Марко Суботић, Мирјана Чворић, Јелена Косановић, Аница Телесковић, Вишња Аранђеловић, Петрица Ђаковић, Ивана Мићевић, Драгана Пејовић и други.

Радомировић је новинарством почео да се бави пре 27 година у недељнику Време, да би наредних година радио у листовима Наша Борба, Данас и магазину Статус. Био је главни уредник недељника Репортер, када га, је током 2001. и 2002. године, полиција  два пута саслушавала по налогу тужилаштва и Владе Србије, тражећи да открије изворе информација, што је Радомировић одбио.

Од 2003. до 2005. године ради на Телевизији Б92 као новинар и уредник вести, да би 2006. прешао у „Политику“, где је прво био заменик уредника спољнополитичке рубрике, а потом, 2008. године постао и заменик главне и одговорне уреднице најстаријих новина на Балкану.

Са групом колега указивао је на цензуру коју је спроводио тадашњи главни уредник Драган Бујошевић, као и на сукоб интереса у којем се нашао тадашњи премијер Мирко Цветковић, чија је фирма зарађивала на уговору са „Политиком“. После вишемесечног малтретирања и цензурисања текстова, Радомировић и његова супруга Драгана Матовић добили су отказе крајем 2009. године.

Користећи ово искуство и увиђајући потребу да се новинари заштите од притисака, а новинарски извори од претњи, Радомировић 2010. године оснива „Пиштаљку“, портал за пријављивање и истраживање корупције, који је до сада објавио око 900 истраживачких текстова о корупцији, сукобу интереса, ненаменском трошењу буџетског новца.

Први је добитник награде „Верица Бараћ“, коју од 2012. године додељује Савет за борбу против корупције. Две године касније, 2014. добија најпрестижнију новинарску стипендију на свету, коју додељује Фондација за новинарство „Ниман“ на Универзитету Харвард због чега одлази у САД.

Током једногодишњег боравка на Харварду, похађао је постдипломске курсеве на Школи за државну управу „Џон Ф. Кенеди“ и Масачусетском технолошком институту (МИТ). Држао је предавања о корупцији и заштити узбуњивача на Харварду и Универзитету Нортистерн (Northeastern University) у Бостону.

Радомировић је један од оснивача Европског центра за слободу штампе и медија (European Centre for Press and Media Freedom) са седиштем у Лајпцигу.

У Удружењу новинара Србије је од 2009. године, члан Управе био је од 2013. до 2017. године, а члан Извршног одбора од 2016. до 2017. године. За председника УНС изабран је 2017. године.

Редовна скупштина УНС заказана је за 29. мај у Београду.

Коментари (6)

Остави коментар
чет

22.04.

2021.

MilutinX [нерегистровани] у 12:17

Re: Mileti Isakoviću

Nije mudro prozivati sve članove Udruženja novinara na taj način. Naravno, Radomirović je častan čovek i zna zanat. Barem su takva moja iskustva. A sada nešto sasvim drugačije. Više borbe fali ovoj našoj družini. Više otvorene i beskompromisne borbe za prava novinara i medijskih radnika. Samo borbeno!

Одговори
пон

19.04.

2021.

Pera [нерегистровани] у 19:35

Hm

Nedostaje vam prvo N u skraćenom nazivu vašeg udruženja ("NUNS").

Одговори
нед

18.04.

2021.

Danijela [нерегистровани] у 21:55

Postenje

Vladimir je oličenje poštenja. Velika podrška ovom divnom čoveku.

Одговори
суб

17.04.

2021.

Mileta Isaković [нерегистровани] у 08:16

?

Neugledan kandidat. Ima li novinara u tom udruženju?

Одговори
пет

16.04.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 20:13

Необразован

Радомировић је једини председник УНС-а у новијој историји који је необразован. Да би данас неко био запослени новинар у иоле озбиљној редакцији, потребно је да има високо образовање пре постдипломских студија у Масачусетсу и др. курсевима. Погледајте слику испред које стоји: то су изгледа његови спонзори: УСАИД и сл.
Ово је злоупотреба сајта УНС-а. А, другог кандидата нигде. Не постоји. Третирате нас као УНС-овце.

Одговори
пет

16.04.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 13:50

Подршка

Подржавам кандидатуру Владимира Радомировића за председника УНС. Господин Радомировић је био заменик главне и одговорне уреднице, док сам ја био шеф одсека за ревизију страна дневног листа "Политика". Биле су то године које су обећавале повратак на стазе старе славе најстаријих дневних новина на Балкану, али догађаји који су уследили показали су да је та нада била узалудна.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси