Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Македонија и даље не верује у званичну верзију смрти једног од најутицајнијих новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 03. 2021.

Аутор: Миле Раденковић (Скопље) Извор: УНС

Македонија и даље не верује у званичну верзију смрти једног од најутицајнијих новинара

Већ седам година лидери две највеће македонске партије, социјалдемократа и ВМРО-а, размењују оптужбе о одговорности за мистериозну смрт македонског новинара Николе Младенова, оснивача и власника недељника „Фокус“, медија који је преокренуо ток писаног македонског новинарства.

Уочи сваке годишњице се у јавности реактуелизује прича о узроцима саобраћајне несреће у којој је страдао „први транзициони новинар“ у Македонији и захтева утврђивање пуне истине. Ти захтеви се објашњавају да македонска јавност о смрти Младенова зна само информације из званичног саопштења - да је Младенов настрадао 26. марта, пола сата иза поноћи, јер је у кривину у близини Скопља, на повратку из Велеса, ушао возећи свој мерцедес брзином 142 км на час.

И све би наравно остало на томе да погибија Младенова није доведена у вези са његовим отвореним сукобом са властима, због чега су тадашњи опозициони медији и јавност саобраћајну несрећу окарактерисали као „савршено испланирану намештаљку“. Сама несрећа је, иначе, од почетка пуна контроверзних информација, почев од оне да је новинар Младенов, лоциран на основу његовог мобилног телефона, а да, званично, тај телефон до данас није пронађен, до тога да је располагао са „сензационално компромитујућим материјалом у коме су умешани људи из врха актуелне власти“.

Занимљиво је, да осим поводом годишњице погибије, смрт Младенова актуелизују лидери две водеће македонске политичке партији уочи сваких избора, оптужујући се међусобно и захтевајући нову истрагу о његовој смрти јер се Младенов озбиљно замерио и СДП-у и ВМРО-у. Тако је пре десетак дана лидер опозиционе ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицковски поново јавно позвао македонског премијера Зорана Заева да  испуни дато обећање „да ће се лично побринути да се расветли смрт новинара Младенова“.

У причи о смрти Младенова увек се као важан аргумент спомиње да је Младенов био главни актер афере „швајцарски рачуни“, јер је у свом „Фокусу“ објавио наводне доказе да бивши, социјалдемократски председник Бранко Црвенковски и премијер Хари Костов у швајцарској банци поседују тајне рачуне. У експресном судском поступку, Младенов је проглашен кривим па му је суд „због дезинформације и клевете председника и премијера Македоније“ пресудио да оштећенима плати 30 односно 20 хиљада евра. Младенов је признао кривицу и, уз помоћ Удружења новинара Македоније, одштету од 50 хиљада евра платио у пресуђеном року.

Треба поменути да су у Македонији његови противници јавно причали да Младенов уцењује и рекетира политичаре и бизнисмене компромитујућим материјалима, које је добијао из „непознатих извора“. У познатим „бомбама“, које је, о прислушкивању јавних личности, својевремено обелоданио тадашњи лидер опозиције а садашњи премијер Заев, налазе се и транскрипти разговора бившег шефа тајне службе, сада осуђеног и притвореног Саше Мијалкова и министра полиције Гордане Јанкуловске (која је такође на издржавању затворске казне), у којима они, често потенцирају „да је погинуо највећи рекеташ у историји новинарства“.

И после седам година о „случају Младенов“ се воде жестоке политичке полемике, а у медијима се могу често наћи поређења са случајем Ћурувија јер се годинама чека расветљавање и потпуна истрага о његовој смрти. Ако је судити по овдашњим реакцијама, његова смрт ће се дуго провлачити кроз политичке обрачуне македонских власти и опозиције, али и у „независним“ медијима, који циклично захтевају „истину о погибији Николе Младенова“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси